Dešimt svarbiausių datų Sirijos konflikte

2011 metai: sukilimas ir represijos

Sirijos pilietinis karas nusinešė jau daugiau nei 270 tūkst. gyvybių ir milijonus žmonių privertė palikti savo namus.<br>AP asociatyvi nuotr.
Sirijos pilietinis karas nusinešė jau daugiau nei 270 tūkst. gyvybių ir milijonus žmonių privertė palikti savo namus.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Mar 14, 2016, 1:00 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 6:31 PM

Pateikiame dešimt svarbiausių datų, susijusių su šiuo brutaliu konfliktu:

2011 metai: sukilimas ir represijos

– kovo 15 d.: kilo Arabų pavasario įkvėptos precedento neturinčios demonstracijos, kuriuose protestuotojai, pavargę nuo keturis dešimtmečius trunkančio prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) šeimos valdymo geležiniu kumščiu, reikalavo reformų.

– saugumo pajėgos puolė protestuotojus Damaske ir Daraa mieste, kuris buvo žinomas kaip „sukilimo lopšys“ – čia kovo 23 dieną žuvo 100 žmonių.

– režimas pareiškė, kad mėgina numalšinti radikalių islamistų „ginkluotą sukilimą“; tuo tarpu Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos pasmerkė represijas.

– protestai išplito, demonstrantams vis garsiau reikalaujant B.al Assado nušalinimo.

2012 metai: totalus karas

– liepos 17 d.: nuosaikūs sukilėliai iš Laisvosios Sirijos armijos paskelbė, kad mūšis dėl Damasko prasidėjo, bet vyriausybė išlaiko savo pozicijas.

– liepos 19 d.: sukilėliai pradėjo puolimą šiauriniame Alepo mieste, kuris liko padalytas į sukilėlių užimtus rajonus miesto rytuose ir režimo kontroliuojamus rajonus vakaruose.

2013 metai: „Hizbollah“ pripažįsta dalyvavimą konflikte

– balandžio 30 d.: Hassanas Nasrallah (Hasanas Nasrala), įtakingo Libano šiitų judėjimo „ Hizbollah“ lyderis, pripažino, kad jo pajėgos dalyvauja kovos veiksmuose Sirijoje, palaikydamos B.al Assado režimą.

2013 metai: cheminės atakos

– rugpjūčio 21 d.: šimtai žmonių žuvo per chemines atakas, kurių taikiniu tapo sukilėlių bastionai šalia Damasko. Vakarai dėl jų apkaltino B.al Assado režimą.

– rugsėjis: Jungtinės Valstijos ir Rusija sutarė dėl Sirijos cheminių ginklų arsenalo likvidavimo plano, užkirtusio kelią amerikiečių antskrydžiams.

2014 metai: džihadistų iškilimas

– sausio 14 d.: 2013-aisiais Sirijoje kilęs džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) užėmė ar Raką, tapusią pirmąja Sirijos provincijos sostine, kurioje Damasko režimas neteko kontrolės.

– birželio 29 d.: IS paskelbė apie islamo „kalifato“ įkūrimą. Vėliau šį džihadistų grupuotė prisiėmė atsakomybę dėl daugybės šiurpių žmogžudysčių, įskaitant virtinę vakariečių įkaitų nužudymų.

2014 metai: Homso užėmimas

– gegužės 9 d.: Sirijos režimo pajėgos po dvejus metus trukusios apsiausties ir beveik kasdienių bombardavimų susigrąžino Homso senamiesčio kontrolę. Sukilėlių pajėgos atsitraukė.

2015 metai: Kobanės išvadavimas

– sausio 26 d.: kurdų pajėgos, remiamos JAV vadovaujamų antskrydžių, po daug mėnesių vykusių įnirtingų susirėmimų išstūmė IS iš svarbaus Kobanės miesto, esančio pasienyje su Turkija.

2015 metai: „al Nusra Front“ sustiprėjimas

– kovo 28 d.: al Qaeda“ padalinys Sirijoje – „al Nusra Front“ – palaikomas savo sąjungininkų sukilėlių, užėmė beveik visą šiaurės vakarinį miestą Idlibą, kuris po ar Rakos tapo antrąja provincijos sostine, išsprūdusia iš Damasko vyriausybės kontrolės.

– gegužė: B.al Assadas pareiškė, jog šios vyriausybės pajėgų nesėkmės nereiškia, kad konfliktas jau pralaimėtas, bet liepą visgi pripažino, kad jo armijos gretos mažėja.

2015 metai: Rusijos intervencija

– rugsėjo 30 d.: Rusija pradėjo antskrydžius Sirijoje, pareiškusi, kad jos aviacijos taikiniai yra „teroristai“, įskaitant IS džihadistus. Tačiau Maskva kaltinama atakuojanti džihadistų grupuotėms nepriklausančius sukilėlius ir civilius gyventojus, siekdama sustiprinti B.al Assado pozicijas.

2016 metai: paliaubos

– vasario 27 d.: įsigaliojo beprecedentis „karo veiksmų nutraukimas“. Jis apima kovos zonas tarp Rusijos remiamų režimų pajėgų ir džihadistams nepriklausančių sukilėlių, bet negalioja daugiau nei pusėje šalies teritorijos, kurią kontroliuoja ekstremistų grupuotės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.