Prieš rengdamas ataką Nicos smogikas išžvalgė bulvarą

Užpuolikas, traiškęs žmones sunkvežimiu Nicoje, žvalgėsi pajūrio bulvare dvi dienas prieš ten smogdamas, paaiškėjo sekmadienį, tyrėjams renkant informaciją ir apklausiant tikėtinus bendrininkus dėl žudynių, už kurias atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IV).

Nicos išpuolyje žuvo 84 žmonės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nicos išpuolyje žuvo 84 žmonės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nicoje išpuolį surengęs M.Lahouaiejas Bouhlelis bulvarą išžvalgė iš anksto.<br>AP nuotr.
Nicoje išpuolį surengęs M.Lahouaiejas Bouhlelis bulvarą išžvalgė iš anksto.<br>AP nuotr.
Nicos išpuolyje žuvo 84 žmonės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nicos išpuolyje žuvo 84 žmonės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 18, 2016, 9:57 AM, atnaujinta May 18, 2017, 1:52 PM

Vienas šiam tyrimui artimas šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kad 31 metų tunisietis Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelis prieš pat taką išsiuntė SMS žinutę, kurioje jis „reiškia pasitenkinimą dėl to, kad gavo 7,65 mm kalibro pistoletą, ir kalba apie kitų ginklų gavimą“.

Jis taip pat pasidarė asmenukę vairuodamas 19 tonų sunkvežimį likus kelioms dienoms iki atakos, per kurią jis nukreipė tą mašiną į minią žmonių, susirinkusių pasižiūrėti Bastilijos paėmimo dienos, Prancūzijos nacionalinės šventės, fejerverkų. Per tą incidentą žuvo 84 žmonės, o dar apie 300 buvo sužeisti.

Sudarkyti lavonai liko gulėti to Prancūzijos Rivjeros miesto pajūrio bulvare po šiurpios atakos, kurią įvykdęs žmogus jį pažinojusių buvo apibūdintas kaip vienišius, linkęs į smurtą ir depresiją.

Nors kai kurie artimieji ir draugai pasakojo, kad tas krovinių pristatymo tarnybos vairuotojas smarkiai gėrė ir niekada nelankydavo vietos mečetės, bet kiti, apklausti tyrėjų, kalbėjo apie jo „neseniai įvykusį perėjimą prie radikaliojo islamo“, sakė vienas policijos šaltinis.

Tačiau kol kas nerasta jokių įrodymų, kad M.Lahouaiejas Bouhlelis buvo susijęs su IV, kuri šeštadienį prisiėmė atsakomybę dėl išpuolio Nicoje.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras pirmadienį pareiškė, kad dar nebuvo nustatyta ryšių tarp siautėjusio sunkvežimio vairuotojo ir „teroristinių tinklų“, tokių kaip džihadistų judėjimas IV.

„Negalime atmesti, kad nestabilus ir labai į smurtą linkęs asmuo“ patyrė „labai staigią radikalizaciją, pasiryžęs įvykdyti šį absoliučiai pasibjaurėtiną nusikaltimą“, ministras Bernard'as Cazeneuve'as sakė Prancūzijos radijui RTL.

Sekmadienį Nicoje buvo suimtas vienas albanas, kaip įtariama, parūpinęs vairuotojui pistoletą. M.Lahouaiejas Bouhlelis per išpuolį šaudė į policininkus, o pareigūnams atsakius ugnimi galiausiai buvo nukautas.

Sunkvežimyje, kuris buvo išnuomotas keliomis dienomis anksčiau ir buvo panaudotas žvalgant išpuolio vietą krantinėje, taip pat buvo rastos dvi automatų imitacijos ir granatos muliažas.

Be minėto albano, dėl tos atakos buvo sulaikyti dar šeši žmonės.

M.Lahouaiejo Bouhlelio žmona, jo trijų motina, gyvenusi atskirai nuo savo vyro, buvo paleista sekmadienį po dvi dienas trukusių apklausų.

Tuo tarpu Nicoje daugybė žmonių tebelaukia žinių apie savo artimuosius ir draugus.

Prokurorai sakė, kad kol kas oficialiai atpažintos tik 52 aukos, pareigūnams stengiantis dirbti ypač kruopščiai, kad nepasitaikytų atpažinimo klaidų, kokių buvo po Paryžiaus teroro atakų praeitą lapkritį.

„Neturime jokių naujienų – nei gerų, nei blogų“, – sakė lietuvė Joana, ieškanti dviejų savo 20-mečių draugių.

20-mečio amerikiečio studento Nicolas Leslie, kuris buvo dingęs po atakos, žūtis buvo patvirtinta sekmadienį. Jis buvo trečias žinomas amerikietis, žuvęs per išpuolį Nicoje.

Tarp žuvusiųjų buvo bent 10 vaikų, taip pat turistų iš Ukrainos, Šveicarijos, Vokietijos ir apie 10 žmonių iš Rusijos, nurodė vietos rusų asociacija.

Sekmadienį keliuose Prancūzijos miestuose vyko gedulingos pamaldos ir atminimo ceremonijos.

Sveikatos apsaugos ministrė Marisol Touraine nurodė, kad 85 žmonės tebegydomi ligoninėse, o 18 iš jų būklė kritinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.