Turkija prie šunų prieglaudos įkūrė „išdavikų“ kapines pučistams

Per nepavykusį perversmą Turkijoje žuvusiems sukilėliams nebuvo leista ilsėtis ramybėje – valdžia uždraudė laidotuvių apeigas ir jiems įkūrė atskiras kapines prie šunų prieglaudos. Šios Stambule įrengtos „išdavikų“ kapinės yra skirtos liepos 15-ąją žuvusių pučistų ir vyriausybės priešų palaikams, rašo „The Guardian“.

Stambule buvo įkurtos „išdavikų“ kapinės žuvusiems pučistams.<br>AP nuotr.
Stambule buvo įkurtos „išdavikų“ kapinės žuvusiems pučistams.<br>AP nuotr.
Stambule buvo įkurtos „išdavikų“ kapinės žuvusiems pučistams.<br>AP nuotr.
Stambule buvo įkurtos „išdavikų“ kapinės žuvusiems pučistams.<br>AP nuotr.
Stambule buvo įkurtos „išdavikų“ kapinės žuvusiems pučistams.<br>AP nuotr.
Stambule buvo įkurtos „išdavikų“ kapinės žuvusiems pučistams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-07-30 16:19, atnaujinta 2017-05-17 08:57

Žuvusių pučistų nebuvo leista palaidoti pagal Turkijos tradicijas. Vietoj to jų palaikai bus užkasti nepažymėtuose, šviežiai iškastuose kapuose Rytų Stambule. Manoma, kad ten bus palaidoti 24 pučistai. Iš viso perversmo naktį žuvo apie 300 žmonių.

Pasak Stambulo mero Kadiro Topbaso, Turkijos valdžia įkūrė „išdavikų“ kapines tam, kad „praeiviai galėtų juos prakeikti“.

„Tegul kiekvienas praeivis prakeikia pučistus ir neleidžia jiems ilsėtis savo karstuose“, – rėžė K.Topbasas.

Pažeidė žmogaus teises

Po nepavykusio perversmo Turkijos vyriausybė šalyje įvykdė valymą: sulaikyta beveik 16 tūkst. žmonių, įskaitant 10 tūkst. karių. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas kaltinamas tuo, kad pasinaudojo pučo aplinkybėmis susidoroti su politiniais oponentais, kad dar labiau sustiprintų savo valdžią.

Turkijos religinių reikalų institucija uždraudė laidojimo apeigas ir maldas valdžią nuversti bandžiusiems žuvusiems kariams. Anot institucijos, maldos buvo atleidimas, skirtas tikintiesiems, o ne tiems, kurie „nepaisė visos šalies įstatymų“.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ Turkijos ekspertas Andrew Gardneris tvirtino, kad toks vyriausybės poelgis „prisidėjo prie nuodingos ir pavojingos aplinkos“ atsiradimo.

„Uždrausti žmonėms religines apeigas ir padorias laidotuves yra žmogaus teisių pažeidimas, – aiškino A.Gardneris. – Esant normalioms sąlygoms tokie nuosprendžiai būtų neįsivaizduojami.“

„Išdavikų“ kapinės buvo įrengtos vos per dvi dienas mažame žemės lopinėlyje, kuris yra statomos šunų prieglaudos teritorijoje ir šalia dar vienos laikinos šių gyvūnų prieglaudos. Pirmadienį ten atsirado metalinis ženklas su užrašu: „Išdavikų kapinės“. Pirmasis kūnas ten buvo palaidotas tą pačią dieną be jokių apeigų ar maldų.

Prieglaudos darbuotojai piktinasi

Palaikus laidoję darbininkai nebuvo tikri dėl žuvusiojo tapatybės, tačiau vietinė žiniasklaida tikino, kad tai buvo Mehmetas Karabekiras – 34-erių kariuomenės kapitonas ir dviejų vaikų tėvas. Jo motina atsisakė perimti jo palaikus, todėl jis buvo palaidotas „išdavikų“ kapinėse.

Kol kas nėra aišku, kada šiose kapinėse bus palaidota daugiau žuvusių pučistų. Vienintelis dalykas, ką žino darbininkai, tai, kad jiems buvo liepta pastatyti mažą akmeninę sieną statomos šunų prieglaudos teritorijos kampe ir ekskavatoriumi iškasti duobes.

„Tiems, kurie rodo nepagarbą Turkijai, nebus leista ilsėtis net kape“, – pirmadienį pareiškė Stambulo meras K.Topbasas.

Šalia esančios laikinos šunų prieglaudos darbuotojai jau spėjo pasipiktinti dėl sprendimo „išdavikų“ kapines įrengti būtent čia.

„Juos turėjo palaidoti kur nors toli nuo mūsų gyvūnų. Norėčiau nežinoti, kad prie pat yra tie išdavikai. Mes jų nenorime, – kalbėjo savanorė ir įvairių gyvūnų gerovės grupių vadovė 57-metė Serhan Baturay. – Išdavikų palaikai neturėtų būti prie mūsų šunų. Jie iš viso neturėtų būti Turkijoje. Jų kūnus reikėjo sudeginti, o pelenus išberti į vandenyną.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.