Įtariamasis dėl išpuolių JAV jau anksčiau garbino teroristus

Sprogimus JAV surengęs smogikas garbino teroristą Osamą bin Ladeną, o kaimynų buvo laikomas draugišku vyru. Džihadisto tėvas buvo perspėjęs teisėsaugą, kad jo sūnus kelia grėsmę.

A.Kh.Rahami norėjo tapti kankiniu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Kh.Rahami norėjo tapti kankiniu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „The Independent“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-09-22 16:55, atnaujinta 2017-05-12 06:49

Antradienį prokurorai apkaltino iš Afganistano kilusį 28-erių Ahmadą Khaną Rahami sprogdinimų Niujorke ir Naujajame Džersyje rengimu. Vienas jų Manhatane sužeidė 31 žmogų.

Įtariamasis bombų dalis įsigijo interneto parduotuvėje „eBay“ ir filmavo bandymus su savadarbiais sprogmenimis. A.Kh.Rahami taip pat rašė dienoraštį, kuriame liejo pyktį ant JAV dėl to, kad jos „skerdė šventuosius kariautojus Afganistane, Irake, Sirijoje ir Palestinoje“.

„Tebūnie Dievo valia, kad bombų garsai aidėtų gatvėse, – dienoraštyje, kurį turėjo su savimi, kai buvo sulaikytas, rašė A.Kh.Rahami. – Jūsų policininkų lauks šūviai, o jūsų priespaudos – mirtis.“

Policija susekė A.Kh.Rahami, kai peržiūrėjo vaizdo įrašus iš sprogimo vietų ir ant nesusprogusių bombų rado jo pirštų atspaudų.

Įtariamasis sugautas Lindeno mieste Naujajame Džersyje po susišaudymo su policija. Smogikas sužeidė du policininkus, o pats buvo išvežtas į ligoninę. Jo būklė šiuo metu kritinė.

Jei bus įrodyta vyro kaltė, teroristo laukia mažiausiai kalėjimas iki gyvos galvos.

A.Kh.Rahami dienoraštyje taip pat yra giriamas „brolis“ O.bin Ladenas, teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ propagandininkas Anwaras al-Awlaki bei JAV kariuomenės psichiatras Nidalas Hasanas, kuris 2009-aisiais Fort Hude, Teksase, nušovė 13 žmonių.

„Maldauju, kad man būtų leista tapti kankiniu“, – dienoraštyje rašo A.Kh.Rahami, kuris nerimavo, kad bus sučiuptas gyvas.

Įtariamasis dirbo šeimos restorane „First American Fried Chicken“ Elizabeto mieste ir gyveno bute virš restorano kartu su giminaičiais. Vieno jo artimųjų mobiliajame telefone rasta nuotrauka, kurioje A.Kh.Rahami padega bombos dagtį.

Taip pat paaiškėjo, kad įtariamasis socialiniuose tinkluose žiūrėdavo džihadistų vaizdo įrašus. Restorano lankytojai smogiką apibūdino kaip „draugišką“ vyrą, kuris nuolat kalbėdavo apie automobilius.

Prieš dvejus metus A.Kh.Rahami tėvas susisiekė su JAV Federaliniu tyrimų biuru (FTB), nes bijojo, kad sūnus tapo radikalizuotas.

Įtariamasis prieš ketverius metus pradėjo keliauti į Afganistaną ir Pakistaną, lankėsi talibų tvirtovėse, o po kelionių pradėjo augintis barzdą, nešioti tradicinius musulmonų drabužius. Vis dėlto FTB 2014 m. nerado „jokių ryšių su terorizmu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?