Rusijos aviacija subombardavo paskutinę Rytų Alepo ligoninę

Paskutinė veikianti Rytų Alepo ligoninė buvo subombarduota, o dabar 250 tūkst. šio sukilėlių kontroliuojamos Sirijos miesto dalies gyventojų liko be medikų priežiūros, skelbia „The Guardian“.

Sukilėlių kontroliuojamos Alepo dalies ligoninių bombardavimą tarptautinė bendruomenė vadina karo nusikaltimu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Sukilėlių kontroliuojamos Alepo dalies ligoninių bombardavimą tarptautinė bendruomenė vadina karo nusikaltimu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Sukilėlių kontroliuojamos Alepo dalies ligoninių bombardavimą tarptautinė bendruomenė vadina karo nusikaltimu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Sukilėlių kontroliuojamos Alepo dalies ligoninių bombardavimą tarptautinė bendruomenė vadina karo nusikaltimu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt ir BNS inf.

2016-11-20 11:26, atnaujinta 2017-04-17 12:10

Penktadienį buvo bombarduotos ir priverstos užsidaryti dar keturios ligoninės. Per pastaruosius metus tai buvo pats aktyviausias antrojo pagal dydį Sirijos miesto puolimas. Alepą sistemingai bombarduoja Rusijos ir Sirijos režimo lėktuvai.

„Jie be sustojimo mus puolė pastarąsias kelias dienas. Per visus savo darbo metus nemačiau tokių siaubingų sužeidimų, žmonės gulėjo ant priėmimo skyriaus grindų, pramaišiui gyvi su mirusiais“, -- teigė Alepo gydytojams talkinantis chirurgas Davidas Nottas.

Per išpuolius žuvo mažiausiai du gydytojai, tad britas baiminasi, kad ligoninės, kurios dar atlaikė bombardavimus, turės būti uždarytos galutinai.

„Alepo ligoninės daug kartų atsikūrė kitose vietose arba po žeme, tačiau po šio bombardavimo ir apgulties aš nebežinau, ar tai dar bus įmanoma“, – nuogąstavo gydytojas.

JAV pareikalavo nedelsiant nutraukti atakas Sirijos Alepo mieste, kur šeštadienį žuvo apie 20 žmonių. Rusijos aviacijos bombardavimai yra pasiruošimas sausumos pajėgų puolimui, kurį vykdys Irano remiamos grupuotės, susijusios su Sirijos pajėgomis.

Organizacija „Gydytojai be sienų“ teigė, kad Alepo ligonines nuo liepos aviacija bombardavo daugiau nei 30 kartų, o dabar jau nebėra galimybių į jas nusiųsti daugiau pagalbos ar būtinų priemonių.

Sirijos režimas mėgina opozicijos pajėgas iš miesto išstumti ir bombarduodamas mokyklas, civilių namus ir kelius.

Mieste dar likę gydytojai teigė, kad vaistų ir maisto čia liko daugiausiai dviem savaitėms.

Nors įvairios tarptautinės organizacijos nekart pavadino taikymąsi į civilius ir ligoninių bombardavimą karo nusikaltimu, Rusija neigia, kad jos aviacijos smūgiai taikosi į ką nors kitą nei teroristus.

Penktadienį Rusijos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Aleksandras Jakovenka tikino, kad Rusijos bombardavimas siekė, kad teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojai nepriartėtų prie Mosulo miesto Irake.

Jungtinės Karalystės specialusis pasiuntinys Sirijai Garethas Bayley į tai atsakė klausimu: „Kaip tai paaiškinti geografiškai? (Bombarduojama – Red.) už 400 kilometrų nuo Irako sienos?“

Žuvo mažiausiai 7 vaikai

Mažiausiai septyni vaikai žuvo sekmadienį Sirijos vyriausybinių pajėgų kontroliuojamoje vakarinėje Alepo dalyje, kur sukilėlių paleista raketa pataikė į pradinę mokyklą, skelbia valstybinė žiniasklaida. 

Iš pradžių valstybinė televizija skelbė, kad žuvo 10 vaikų, tačiau vėliau oficiali SANA naujienų agentūra patikslino, kad žuvo moteris ir septyni vaikai. Raketa pataikė į mokyklą Furkano rajone. Policija skelbia, kad per šį įvykį buvo sužeisti mažiausiai 32 žmonės. 

Minėta naujienų agentūra taip pat pranešė, kad sukilėliai apšaudė ir kitus rajonus Alepo vakaruose. Juos reguliariai apšaudo opozicijos pajėgos, kontroliuojančios rytinę miesto dalį. 

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi Sirijos žmogaus teisių stebėsenos organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ praneša, kad per apšaudymą žuvo aštuoni 6-12 metų vaikai.

Nesuteiks autonomijos

Sirija nepriims Jungtinių Tautų pasiūlymo pripažinti autonominę sukilėlių administraciją rytinėje Alepo dalyje pagal taikos susitarimą, sekmadienį pareiškė šalies užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas.

Jo teigimu, Damaskas negali sutikti su idėja, kurią pasiūlė JT taikos pasiuntinys Staffanas de Mistura sekmadienį vadovavęs deryboms Sirijoje, kuriomis siekiama sumažinti smurtą antrame didžiausiame Sirijos Alepo mieste. 

„Jis kalbėjo apie autonominę administraciją“ rytų Alepe, po susitikimo su S.De Mistura sakė W. Muallemas. 

„Mes jam pasakėme, kad tai visiškai atmetame. Argi įmanoma, kad JT norėtų apdovanoti teroristus?“ – sakė Sirijos užsienio reikalų ministras. 

Sirijos vyriausybė „teroristais“ vadina visus, kas priešinasi prezidento Basharo al-Assadorežimui. 

S.de Mistura Sirijoje lankosi tuo metu, kai vyriausybės pajėgos jau nuo liepos vidurio laiko yra apgulusios Alepą. JT pasiuntinys neseniai pasiūlė nutraukti kovos veiksmus mieste ir leisti džihadistams pasitraukti, o Sirijos vyriausybė turėtų pripažinti opozicinę administraciją rytinėje Alepo dalyje. 

„Mes jam pasakėme, kad sutinkame, jog teroristai turi palikti rytinę Alepo dalį. ... Tačiau negalime leisti, kad 275 tūkst. mūsų piliečių laikytų įkaitais 5000, 6000, 7000 ginkluotų vyrų, – sakė W.Muallemas. – Jokia vyriausybė pasaulyje su tuo nesutiktų. Kuo greičiau jie išvyks (ir mes leidžiame jiems pasirinkti, kur eiti), tuo greičiau pasibaigs gyventojų kančios. Valstybinės institucijos privalo grįžti į rytų Alepą.“ 

Sirijos užsienio reikalų ministras taip pat sakė, kad S. de Mistura nepasiūlė naujos datos taikos deryboms siekiant sureguliuoti Sirijos konfliktą, nuo 2011 metų kovo nusinešusio daugiau nei 300 tūkst. gyvybių. 

Tarptautinės pastangos sutaikyti Sirijos vyriausybę ir sukilėlius iki šiol buvo bevaisės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.