Nauja JAV žvalgybos ataskaita piešia liūdną pasaulio politinės padėties prognozę

Likus kelioms dienoms iki

Likus kelioms dienoms iki naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos nauja amerikiečių žvalgybos ataskaita piešia liūdną pasaulio politinės padėties prognozę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Likus kelioms dienoms iki naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos nauja amerikiečių žvalgybos ataskaita piešia liūdną pasaulio politinės padėties prognozę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2017, 2:38 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 11:15 AM

Nacionalinė žvalgybos taryba – ekspertų grupė, kurią sudaro žvalgybos atstovai ir mokslininkai, vadovaujami Nacionalinės žvalgybos direktoriaus – kas ketverius metus skelbia pasaulio politinės padėties prognozę. Naujojoje ataskaitoje pavadinimu „Globalios tendencijos: pažangos paradoksas“ kalbama apie konsteliaciją, pranašaujančią „tamsią ir sunkią artimą ateitį“.

Ataskaitoje išvardijami kai kurie iššūkiai, tarp jų – didėjantys pajamų skirtumai, demografiniai pokyčiai, klimato kaitos padariniai ir regioninių konfliktų stiprėjimas. Be to, Vakarų demokratijoms ateityje bus sunkiau laikytis savo principų.

„Bus daug sunkiau bendradarbiauti tarptautiniu mastu ir taip valdyti, kaip tikisi visuomenė“, – pabrėžiama ataskaitoje. Piliečiai iš savo vyriausybių viliasi saugumo ir gerovės. „Tačiau mažos pajamos, nepasitikėjimas, poliarizacija ir didėjantis naujų temų skaičius apsunkins sėkmingą vadovavimą“, – rašo ekspertai.

Ypač visus domina tai, kaip klostysis Vašingtono ir Maskvos santykiai, kai prie valdžios vairo stos D.Trumpas. Prieš kelias dienas JAV žvalgyba pateikė ataskaitą apie spėjamas kibernetines atakas per JAV prezidento rinkimų kampaniją. Joje daroma išvada, jog vykdyti atakas asmeniškai nurodė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kad paveiktų rinkimų eigą D.Trumpo naudai. Kitą savaitę į Baltuosius rūmus įsikelsiantis respublikonas neigia, kad Maskva jam padėjo nugalėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.