JAV pajėgos Afganistane savigynos tikslais nukovė 33 civilius

JAV kariai Afganistane

JAV kariai Afganistane praėjusiais metais per vieną incidentą neramiojoje Kundūzo provincijoje „gindamiesi“ nukovė 33 afganistaniečių civilius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
JAV kariai Afganistane praėjusiais metais per vieną incidentą neramiojoje Kundūzo provincijoje „gindamiesi“ nukovė 33 afganistaniečių civilius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2017, 1:08 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 6:32 AM

Lapkričio 3 dieną JAV ir Afganistano kariai, susidūrę su Talibano pajėgomis, besislepiančiomis civilių namuose viename kaime neramioje šiaurinėje provincijoje, paprašė aviacijos pastiprinimo.

Pranešime sakoma, kad „pastatuose, iš kurių šaudė talibai, greičiausiai buvo“ civilių vyrų, moterų ir vaikų. Per susišaudymą taip pat žuvo du JAV ir trys afganų specialiųjų pajėgų kariai.

Šis bombardavimas Kundūze išprovokavo emocingus protestas – kelios dešimtys žuvusiųjų artimųjų susirinko prie gubernatoriaus biuro, nešini žuvusiųjų kūnais.

„Deja, po tyrimo paaiškėjo, kad žuvo 33 civiliai, o dar 27 asmenys buvo sužeisti“, – sakoma JAV pajėgų Afganistane pranešime.

„Kad apsigintų patys ir apgintų afganų pajėgas, JAV pajėgos gindamosi paleido ugnį į Talibaną, kuris šaudė iš civilių namų“, – sakoma pranešime.

„Kad ir kokios būtų aplinkybės, labai gailiuosi dėl prarastų nekaltų žmonių gyvybių“, – sakė JAV pajėgų Afganistane vadas generolas Johnas Nicholsonas.

Jungtinės Tautos taip pat pradėjo tyrimą ir pareiškė, kad civilių gyvybių praradimas yra „nepriimtinas“. Pastarojo tyrimo rezultatai paaiškės iki šio mėnesio pabaigos.

Panašūs incidentai išryškina blogėjančią saugumo padėtį provincijoje nuo 2016 metų spalio, kai Talibano pajėgos jau antrą kartą tais metais įsiveržė į Kundūzo miestą, o NATO remiamos afganų pajėgos stengiasi nugalėti tuos sukilėlius.

Civilių žūtys per NATO pajėgų operacijas yra viena prieštaringiausių problemų per 15 metų besitęsiantį karą su sukilėliais. Pastarąją problemą smarkiai kritikuoja tiek vyriausybė, tiek visuomenė.

Pernai tokie aviacijos smūgiai iš dalies nulėmė, kad per vyriausybės pajėgų operacijas žuvusių žmonių skaičius buvo 42 proc. didesnis negu 2015-aisiais, nurodo JT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.