Seulo ekspertai: Šiaurės Korėja turi dideles cheminių ginklų atsargas

Šiaurės Korėja turi iki 5

Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong-unas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong-unas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2017, 8:55 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:29 AM

Kaip penktadienį pranešė Malaizijos policija, paskelbus toksikologinio tyrimo dėl Kim Jong-namo nužudymo Kvala Lumpūro oro uoste preliminarius rezultatus paaiškėjo, kad dvi jį užpuolusios moterys panaudojo nervus paralyžiuojančią medžiagą VX, kurios pėdsakų buvo rasta tepinėliuose, paimtuose nuo nužudytojo veido ir akių. Jungtinės Tautos šią medžiagą laiko masinio naikinimo ginklu.

Malaizijos detektyvai dėl šio nužudymo laiko suėmę tris asmenis: dvi moteris iš Indonezijos ir Vietnamo bei šiaurės korėjietį. Pareigūnai ieško dar septynių žmonių, kuriuos norima apklausti. Manoma, kad keturi iš šių žmonių pabėgo į Pchenjaną.

Pietų Korėjos gynybos ministerijos savo 2014-aisiais metais pristatytoje Gynybos baltojoje knygoje sakė, kad Šiaurės Korėja pradėjo gaminti cheminius ginklus devintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, ir kad dabar ji turi 2 500–5 000 tonų šių medžiagų.

Pchenjano cheminio ginklo gamyklos įsikūrusios aštuoniose vietovėse, įskaitant ir šiaurės rytinį Čongdžino uostą bei šiaurės vakaruose esantį Šinidžu miestą, sakoma dokumento 2012-ųjų versijoje.

„Manoma, kad Šiaurės Korėja turi didžiules VX, kuris gali būti gaminamas lengvai ir pigiai, atsargas“, – naujienų agentūrai AFP sakė gynybos ekspertas Lee Il-woo iš privataus Korėjos gynybos tinklo.

Prieš maždaug 100 metų sukurtas VX gali būti gaminamas nedidelėse laboratorijose ar fabrikuose, gaminančiuose pesticidus, sakė jis.

„Cheminiai ir biologiniai ginklai gali būti panaudojami įvairiais būdais, tokiais kaip artilerija, raketos ir lėktuvai“, – pridūrė jis.

Jei ši medžiaga patenka ant odos, akių ar nosies, net ir mažiausias lašelis bespalvio ir bekvapio nervus paralyžiuojančio nuodo mirtinai sutrikdo aukos centrinę nervų sistemą.

Pasak karo mokslų profesoriaus Kim Jong-ha iš Hanamo universiteto, Šiaurės Korėja turi 16 skirtingų nervus paralyžiuojančių medžiagų, įskaitant VX ir zariną. Pastarąją medžiagą 1995 metais Tokijo metropolitene panaudojo apokalipsinio kulto „Aum Shinrikyo“ nariai. Per tą ataką žuvo 12 žmonių.

Ši šalis taip pat turi kitų mirtinų cheminių medžiagų, tarp jų pasižyminčių dusinančiu poveikiu, sukeliančių odos pūsles arba apnuodijančių kraują, sakė Lee Il-woo. Be to, Šiaurės Korėja turi 13 rūšių biologinių ginklų, tokių kaip juodligės ir buboninio maro sukėlėjai.

Šiaurės Korėja nėra pasirašiusi pasaulinės cheminių ginklų konvencijos, kuri juos draudžia gaminti, laikyti ir naudoti.

Šią 1997-aisiais įsigaliojusią sutartį yra pasirašiusios daugiau kaip 160 valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.