Su IV kovojanti koalicija susipažins su JAV planais įveikti ekstremistus

Pribaigti „Daesh“

Trečiadienį JAV vadovaujamos koalicijos ministrai susitiks Vašingtone susipažinti su planais, kaip sunaikinti paskutines IV džihadistų tvirtoves.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Trečiadienį JAV vadovaujamos koalicijos ministrai susitiks Vašingtone susipažinti su planais, kaip sunaikinti paskutines IV džihadistų tvirtoves.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2017, 8:00 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 12:14 PM

D.Trumpas pavedė savo generolams parengti strategiją, kaip būtų galima sparčiau „su šaknimis išrauti“ šios grupuotės įkurtą vadinamąjį kalifatą. Jungtinių Valstijų koalicijos partnerės tikisi daugiau sužinoti apie šį planą per vieną dieną truksiančias ministrų lygio diskusijas.

Per susitikimą Valstybės departamento būstinėje D.Trumpo naujasis diplomatijos vadovas Rexas Tillersonas turės progą tapti matomesnis ir įtvirtinti savo autoritetą bendrų pastangų diplomatinėje dalyje.

Vis dėlto daugelį nustebinęs D.Trumpo planas nurėžti 28 proc. Valstybės departamento biudžeto diplomatijos veiksmams ir pagalbos užsienio valstybėms programoms leidžia manyti, kad Amerika skirs mažiau išteklių stabilizuoti Iraką ir Siriją konfliktui pasibaigus.

Europos diplomatai sakė naujienų agentūrai AFP, kad Vašingtonas tikriausiai patvirtins savo įsipareigojimus vykdyti ilgalaikį planą saugumui regione stiprinti po karinės pergalės.

Pribaigti „Daesh“

Irako ministras pirmininkas Haideras al Abadi atvyko į Vašingtoną prieš prasidedant deryboms ir sakė, kad pergalė prieš IV jau ne už kalnų, jeigu sąjungininkai išliks vieningi.

„Įrodome, kad „Daesh“ gali būti pribaigta, gali būti eliminuota“, – H.al Abadi sakė kviestiniams klausytojams JAV Taikos institute, pavartodamas grupuotės arabišką akronimą.

„Neturėtume prarasti susitelkimo, neturėtume suteikti „Daesh“ antrosios galimybės“, – pabrėžė jis.

Tuojau po savo inauguracijos sausio pabaigoje D.Trumpas liepė Pentagonui per 30 dienų išnagrinėti pasiektą pažangą kovoje su IV ir parengti išsamų planą, kaip būtų galima „visiškai sunaikinti“ šią grupuotę.

Per savo rinkimų kampaniją D.Trumpas dažnai priekaištaudavo tuomečiam prezidentui Barackui Obamai, kad pernelyg delsia atlikti šį darbą. Kandidatas tvirtino turįs slaptą planą, kaip pribaigti IV.

Tačiau jis niekada neatskleidė jokių detalių ir iki šiol daugiausiai laikėsi B.Obamos strategijos, kurios pagrindas – JAV vadovaujamos arba konsultuojamos pajėgos, nuolat renkančios žvalgybos duomenis apie džihadistų taikinius ir jiems smogiančios. Koalicija taip pat apmoko ir aprūpina vietos pajėgas, dalyvaujančias kovos veiksmuose ir saugančias atkovotas teritorijas.

D.Trumpas atliko kai kurių reikšmingų pakeitimų – pavyzdžiui, suteikė vadams didesnę laisvę priimti sprendimus mūšio lauke.

Kariuomenės vadai skundėsi pernelyg smulkmenišku B.Obamos administracijos vadovavimu, bet kritikai nerimauja, kad kariškiai dabar gali labiau linkę imtis veiksmų, galinčių pareikalauti aukų tarp civilių. Viena iš tokių operacijų buvo sausį nevykusiai surengtas Jemene, per kurį žuvo vienas JAV karinio laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) karys ir daug moterų bei vaikų.

Pentagonas taip pat tiria kaltinimus, kad per JAV aviacijos smūgį numanomam džihadistų grupuotės „al Qaeda“ taikiniui netoli vienos mečetės Sirijos šiaurėje žuvo dešimtys civilių.

Praeitą mėnesį Pentagonas pateikė D.Trumpui savo atnaujinto kovos su IV plano pirminį juodraštį.

Gynybos departamento atstovas Jeffas Davisas sakė, kad informacija apie šį dokumentą bus pateikta trečiadienį per diplomatines diskusijas, o koalicijos partnerių atsiliepimai bus integruoti į galutinę jo versiją.

Dideli nuostoliai

Pernai spalio 17 dieną koalicijos remiamos Irako pajėgos pradėjo puolimą, siekdamos atkovoti iš IV „kalifato“ šiaurinį didmiestį Mosulą, paskutinę didelę džihadistų tvirtovę šioje šalyje.

Iki vasario 19 dienos jos išstūmė džihadistus iš miestą pusiau dalijančios Tigro upės rytinės pakrantės, o vėliau pradėjo puolimą prieš IV tvirtoves vakarinėje Mosulo dalyje. Saugumo pajėgos patyrė didelių nuostolių, bet tęsia operaciją.

Džihadistų „sostinė“ Sirijoje – Raka – tampa vis labiau izoliuota, bet pastangos suplanuoti šio miesto atkovojimo operaciją stringa dėl sudėtingos diplomatinės ir politinės padėties pilietinio karo krečiamoje šalyje.

Pentagonas remia vietos kurdų ir arabų kovotojų aljansą, kurios pajėgos galėtų būti pasiųstos išvaduoti Rakos. Tačiau regione taip pat veikia Turkijos remiamos sukilėlių pajėgos ir Rusijos palaikomo prezidento Basharo al-Assado kariuomenė bei jos sąjungininkai.

Jungtinės Valstijos nenori skirti šioms pastangoms daug savo pajėgų, nors ir planuojama Sirijoje esantį 850 karių kontingentą padidinti daugiau kaip dvigubai ir papildyti jį artilerijos daliniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.