Ekspertai perspėja: „Šiaurės Korėja pasiruošusi naujam branduoliniam bandymui“

[[ge:lrytas:lrytas:725861]]

Šiaurės Korėja yra atlikusi jau penkis branduolinius bandymus, iš jų du – praeitais metais.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Šiaurės Korėja yra atlikusi jau penkis branduolinius bandymus, iš jų du – praeitais metais.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno veiksmai – keliantys nerimą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno veiksmai – keliantys nerimą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

2017-04-13 08:32, atnaujinta 2017-04-21 11:56

Analitikai nurodė, kad Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligone veikiausiai jau visiškai pasiruošta detonuoti užtaisą.

„Balandžio 12-osios komercinių palydovų padarytos Šiaurės Korėjos Pungjė-ri branduolinių bandymų poligono nuotraukos rodo tebesitęsiantį aktyvumą prie Šiaurinių vartų, naują aktyvumą Pagrindinėje administracinėje teritorijoje ir keletą darbuotojų prie poligono štabo“, – „38 North“ pranešime.

Šiaurės Korėja neseniai paleido kelias raketas, o Jungtinės Valstijos baiminasi, kad ši valstybė artimiausiu laiku gali pasigaminti tarpžemyninių balistinių raketų, pajėgių nuskraidinti branduolinių užtaisų į taikinius JAV žemyninėje dalyje.

Spėliojama, kad Pchenjanas galbūt ruošiasi paleisti raketą arba netgi susprogdinti branduolinį užtaisą, kai šeštadienį bus minimos šalies įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo 105-osios metinės.

Šiaurės Korėja yra atlikusi jau penkis branduolinius bandymus, iš jų du – praeitais metais.

Radijas „Voice of America“ (Amerikos balsas) trečiadienio vakarą citavo JAV vyriausybės ir kitus šaltinius, sakiusius, kad Šiaurės Korėja „veikiausiai padėjo branduolinį užtaisą tunelyje ir gali jį detonuoti šeštadienį priešpiet Korėjos laiku.“

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija yra perspėjusi Pchenjaną, kad karinio atsako galimybė tebėra „ant stalo“, o valstybės sekretorius Rexas Tillersonas neseniai pareiškė, kad Vašingtonas šia galimybe nedvejos pasinaudoti.

Šis grasinimas įgijo papildomo svorio po praeitą savaitę Vašingtono suduoto smūgio vienai Sirijos karinių oro pajėgų bazei.

Be to, reaguodama į neseniai Pchenjano atliktą naują balistinės raketos bandymą JAV pasiuntė prie Korėjos pusiasalio krantų karo laivyno smogiamąją grupę, įskaitant lėktuvnešį „USS Carl Vinson“.

„Mes siunčiame armadą. Labai galingą, – trečiadienį sakė D.Trumpas. – Turime povandenių laivų. Labai galingų. Daug galingesnių negu lėktuvnešis.“

Ši kovinė grupė, kurios laivų įgulas sudaro apie 6,5 tūkst. žmonių, tebėra kažkur į pietus nuo Korėjos ir dalyvauja pratybose su Australijos karinėmis jūrų pajėgomis.

JAV karo laivynas tame regione jau yra dislokavęs dideles pajėgas, įskaitant kitą lėktuvnešį ir jį lydinčių karo laivų grupę, kurios štabas yra Japonijos Jokosukos uoste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.