Rusija perspėja JAV dėl Šiaurės Korėjos: „Tai labai pavojingas kelias“

Rusija pirmadienį perspėjo

M.Pence'as perspėjo Šiaurės Korėją nebandyti Jungtinių Valstijų kantrybės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
M.Pence'as perspėjo Šiaurės Korėją nebandyti Jungtinių Valstijų kantrybės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
M.Pence'as perspėjo Šiaurės Korėją nebandyti Jungtinių Valstijų kantrybės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
M.Pence'as perspėjo Šiaurės Korėją nebandyti Jungtinių Valstijų kantrybės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 17, 2017, 3:37 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 6:32 PM

„Tai yra labai pavojingas kelias“, – per Maskvoje surengtą spaudos konferenciją sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Pasisakome prieš Pchenjano neatsakingus branduolinius veiksmus, pažeidžiančius Jungtinių Tautų rezoliucijas. Tačiau tai nereiškia, kad galima pažeisti tarptautinę teisę. Tikiuosi, kad nebus imtasi vienašališkų veiksmų, kaip tai buvo padaryta Sirijoje“, – pažymėjo jis.

Pirmadienį M.Pence'as perspėjo Šiaurės Korėją nebandyti Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo kantrybės ir pabrėžė, kad svarstomos visos galimybės, kurios padėtų apriboti Šiaurės Korėjos raketų ir branduolines programas. Tai jis sakė Pchenjanui sekmadienį surengus nesėkmingą balistinės raketos bandymą.

M. Pence'as priminė, kad Šiaurės Korėja pirmųjų branduolinių ginklų pasigamino prieš ketvirtį šimtmečio ir kad nuo tada su komunistine valstybe buvo mėginama kantriai tartis, kad ji šių ginklų atsisakytų.

„Tačiau strateginės kantrybės era baigėsi, – pažymėjo JAV viceprezidentas. – Prezidentas Trumpas aiškiai parodė, kad Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių šiame regione kantrybė išseko ir kad mes norime pamatyti pokyčius. Norime pamatyti Šiaurės Korėją atsisakant beatodairiško branduolinių ginklų kūrimo kelio, o jos nuolatinis balistinių raketų naudojimas ir bandymai yra nepriimtini.“

Tokius komentarus viceprezidentas išsakė vizito Pietų Korėjoje metu besilankydamas demilitarizuotoje zonoje, skiriančioje Šiaurės ir Pietų Korėją. Vizitas Pietų Korėjoje vyksta tvyrant išaugusiai įtampai Korėjos pusiasalyje ir įkaitusiai Šiaurės Korėjos ir JAV retorikai. 

M. Pence'as į Pietų Korėją atvyko sekmadienį, praėjus vos kelioms valandoms po nesėkmingo Šiaurės Korėjos raketos paleidimo. Pirmadienį Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja pradėjo bendras oro pajėgų karines pratybas, siekiant užtikrinti pasiruošimą pasipriešinti Šiaurės Korėjai. 

Pirmadienį M. Pence'as kalbėjo Panmundžomo kaime, kuriame buvo pasirašyta paliaubų sutartis. Jis reporteriams sakė: „Egzistavo strateginės kantrybės laikotarpis, bet jis baigėsi“. Anot viceprezidento, JAV saugumą Korėjos pusiasalyje pasiekti nori taikiomis priemonėmis, derybomis, tačiau „svarstomos visos galimybės“. 

M. Pence'as taip pat pakartojo JAV įsipareigojimą Pietų Korėjai, teigdamas, kad šalis sieja ypač stipri sąjunga, o Šiaurės Korėja neturėtų abejoti dėl JAV pasiryžimo palaikyti savo sąjungininkes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.