Neįprastas pasitarimas JAV: ar šalis ruošiasi karui?

Baltiesiems rūmams neblėstanti įtampa dėl Pchenjano grasinimų, regis, visai nejuokinga. Šiandien JAV prezidento administracija rengia neeilinį susitikimą su visu Senatu dėl situacijos Šiaurės Korėjoje.

Pietų Korėja rengia pratybas su JAV, o Šiaurės Korėjos gyventojus plakatais mėgina patraukti į savo pusę. <br>AP nuotr.
Pietų Korėja rengia pratybas su JAV, o Šiaurės Korėjos gyventojus plakatais mėgina patraukti į savo pusę. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, „The Guardian“, „Reuters“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Apr 26, 2017, 11:31 AM

Prezidentą Donaldą Trumpą vis dar pasiekia Šiaurės Korėjos grasinimai tęsti uždraustus raketų bandymus, o jiems šią savaitę skiriama nemažai dėmesio.

Gynybos sekretorius generolas Jamesas Mattisas, valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ir kiti gynybos bei žvalgybos pareigūnai visą 100 senatorių būrį supažindins su situacija Šiaurės Korėjoje.

Prezidento administracijos pareigūnų susitikimai su senatoriais vyksta nuolat, tačiau tokio masto renginio, koks vyks šiandien, nebuvo seniai. Tam Baltuosiuose rūmuose net nėra tinkamo dydžio salių, todėl susitikimas vyks gretimame administracijos pastate.

Vašingtonas griežtina toną

Pirmadienį D.Trumpas dėl Pchenjano susitiko su Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narių ambasadoriais, o penktadienį su šių šalių užsienio ministrais JAV valstybės sekretorius R.Tillersonas aptars galimą sankcijų sugriežtinimą.

„Šiaurės Korėja yra didelė pasaulio problema, ją turime pagaliau išspręsti“, – pirmadienį kalbėjo D.Trumpas.

Tiesa, kai kurie senatoriai suabejojo, ar Baltųjų rūmų noras surengti tokio masto susitikimą nėra vien JAV prezidento noras pademonstruoti ryžtą.

Mat šį šeštadienį baigsis simbolinis 100 dienų laikas, po kurio vertinamas naujos valdžios darbas, tad D.Trumpas didžiausią savo kadencijos krizę nori spręsti greitai.

Vietoj bandymo – pratybos

Vakar lauktas šeštasis Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo bandymas neįvyko, nors baimintasi, kad Pchenjanas galėjo tam pasirinkti 85-ąsias Šiaurės Korėjos ginkluotųjų pajėgų sukūrimo metines.

Vietoj bandymo rytinėje šalies pakrantėje buvo surengtos nemažos pratybos, kuriose artilerija naudojo tikrus sviedinius.

Tai galėjo paskatinti ir tai, kad kaimyninės Pietų Korėjos karinėje bazėje vakar su planuotu vizitu prisišvartavo JAV povandeninis laivas „USS Michigan“. Jis turėtų prisidėti prie JAV lėktuvnešio „Carl Vinson“ ir jį lydinčios kovinės grupės, kuri vykdo pratybas su Japonijos karo laivais.

Šiaurės Korėjos valstybinis dienraštis „Rodong Sinmun“ paskelbė, kad Pchenjanas yra pasiruošęs parodyti savo galią vienu smūgiu nušluodamas lėktuvnešį „Carl Vinson“ .

„Moderniausia ir tiksliausia karine įranga, sumažintais branduoliniais ginklais ir iš povandeninių laivų leidžiamomis balistinėmis raketomis ginkluotos Liaudies armijos smūgio galimybėms ribų nėra“, – skelbė laikraštis.

Laukia Kinijos paramos

Šiaurės Korėja balandžio 16-ąją, per režimo kūrėjo Kim Il-sungo 105-ąsias gimimo metines, įvykdė nepavykusį balistinės raketos bandymą.

Po jo Pietų Korėjoje viešėjęs JAV viceprezidentas Mike’as Pence’as įspėjo Pchenjaną nebandyti Vašingtono kantrybės.

Vakar dėl įtampos Korėjos pusiasalyje D.Trumpas ir vėl šnekėjosi su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Pastarasis paragino laikytis rimties ir nedaryti nieko, kas galėtų išprovokuoti Kim Jong-uno režimą.

Kinija išlieka vienintelė Šiaurės Korėjos sąjungininkė ir pagrindinė prekybos partnerė, nors JAV ragina Pekiną prisidėti prie spaudimo Pchenjanui.

„Aš manau, kad prezidentas pats nuspręs, kaip jam elgtis. JAV neieško preteksto konfliktui, tačiau tikiuosi, kad Pchenjanas nesuteiks tam priežasčių“, – paklausta apie galimą Vašingtono reakciją į Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo bandymą teigė JAV atstovė Jungtinėse Tautose Nikki Haley.

Ambasadorė džiaugėsi ir Kinijos parama, teigė, kad ši šalis pirmą kartą tikrai sugeba nuraminti neprognozuojamą Šiaurės Korėjos valdžią. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.