Japonai dėl galimos Šiaurės Korėjos atakos nesibaimina

Šiaurės Korėja pastaruoju metu vis garsiau grasina karu, o savo gynybą stiprina ir Japonija. Nors ne visi salų gyventojai turėtų kur pasislėpti per puolimą, dėl Pchenjano raketų japonai nedreba.

Šalia JAV karinių bazių gyvenantys japonai supranta naujas grėsmes, bet dėl to gyvenamosios vietos keisti neketina. <br>AP nuotr.
Šalia JAV karinių bazių gyvenantys japonai supranta naujas grėsmes, bet dėl to gyvenamosios vietos keisti neketina. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-05 18:07

Jei Kim Jong-uno režimas nuspręstų paleisti raketą link Japonijos, salų gyventojai turėtų vos kelias minutes pasislėpti nuo atskriejančio ginklo, rašo "Lietuvos rytas", remdamasisi AP ir BBC.

Pastarosiomis savaitėmis paaštrėjusi įtampa dėl Šiaurės Korėjos raketų bandymų ir JAV prezidento Donaldo Trumpo pažadų už juos atkeršyti jėga japonus privertė įsitempti.

Šalies žiniasklaidoje pagausėjo patarimų, kaip elgtis atakos atveju, tačiau netoli amerikiečių karinių bazių gyvenantiems japonams toks rūpestis svetimas.

Šalia Jokotos oro bazės Fusoje gyvenančio taksisto Seijiro Kurosawos įmonė paaiškino darbuotojams, kad išpuolio atveju reikėtų pastatyti automobilius ir skubiai slėptis, bet jis nežino, kur galėtų gauti prieglobstį.

„Neįmanoma nuo to pabėgti. Mes neturime nei bunkerių, nei slėptuvių. Geriausia, ką galėtume padaryti, būtų pasislėpti kokiame nors prekybos centre“, – svarstė 58-erių taksistas.

34-erių batų taisyklos savininkas Jumpei Takemiya irgi nesibaimina dėl greta stūksančio amerikiečių karinio objekto.

„Kas bus, tas bus. Aš galvoju apie tai labai ramiai: negi Jokota tikrai bus pirmasis taikinys? Labai tuo abejoju, todėl ir nesinervinu“, – aiškino japonas.

Šeštadienį Šiaurės Korėja įvykdė dar vieną nepavykusį balistinės raketos bandymą, dėl kurio trumpam net buvo sustabdytas Tokijo metro darbas.

Pirmą kartą priimtas sprendimas tokiu būdu apsisaugoti nuo galimo Pchenjano smūgio sulaukė kritikos ir net pajuokos iš Pietų Korėjos, kuri, būdama daug artimesnė kaimynė, į Šiaurės Korėjos grasinimus nereaguoja.

Tokijas ėmė aktyviau padėti ir regione jėgą demonstruojančioms JAV. Japonija vakar pasiuntė didžiausią savo karo laivą „Izumo“, kuris padės amerikiečių karo laivų kovinei grupei pasipildyti degalų.

JAV lėktuvnešį „Carl Vinson“ lydinti flotilė pasiekė Japonijos jūrą, kur su Pietų Korėjos, Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės laivais vykdė karines pratybas.

Šiais veiksmais Vašingtonas mėgina atbaidyti Šiaurės Korėją nuo tolesnių raketų bandymų, tačiau Pchenjanas JAV pratybas vadina atviru agresijos demonstravimu ir grasina į tai atsakyti branduoliniu smūgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.