Virtualus pasaulis pajuto grėsmę

Netikėta kibernetinė ataka supurtė visą planetą. Penktadienį pradėjęs plisti virusas „WannaCry“ didžiausią mastą pasiekė vakar, kai po savaitgalio į biurus grįžę darbuotojai rado užkrėstus kompiuterius.

Dėl atakos Vokietijos stotyse sutriko geležinkelių eismas. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dėl atakos Vokietijos stotyse sutriko geležinkelių eismas. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, AP, BBC ir BNS inf.

May 16, 2017, 9:33 AM

Vartotojus šantažuojantis virusas sukėlė sumaištį 150 šalių. Nebeveikė kompiuteriai, valdantys Jungtinės Karalystės ligoninių tinklą, Vokietijos nacionalinius geležinkelius ir šimtus kitų įstaigų visame pasaulyje.

Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad virusas paveikė 29 tūkst. institucijų ir užrakino šimtus tūkstančių prietaisų.

Japonijoje atakuoti 2 tūkst. kompiuterių, problemų kilo tokioms bendrovėms kaip „Hitachi“ ir „Nissan“.

Dėl puolimo sutriko Rusijos vidaus reikalų ministerijos, Ispanijos telekomunikacijų bendrovės „Telefonica“, JAV siuntų tarnybos „FedEx“ ir Prancūzijos automobilių gamintojo „Renault“ darbas.

Nuo penktadienio išpuolis iš viso paveikė daugiau nei 200 tūkst. kompiuterių ir, pasak Europolo vadovo Robo Wainwrigthto, neketina nuslūgti: „Skaičiai toliau didėja. Grėsmė dar nepasitraukė.“

Virusas aukas pasiekė elektroniniu paštu ir stipriausiai paveikė „Microsoft“ operacinę sistemą „Windows“ naudojančius žmones.

Jeigu bent vienas darbuotojas atverdavo užkrėstą laišką, virusas pasklisdavo į visus jo įmonės kompiuterius.

Programišių viruso paveikti kompiuteriai tapo nebevaldomi. Vartotojus ekrane pasitiko žinutė: „O ne! Jūsų failai yra užšifruoti!“ ir reikalavimas sumokėti išpirką.

Pranešta, kad jeigu kompiuterio savininkas nori atgauti savo duomenis, per tam tikrą laiką jis turi virtualia valiuta bitkoinais perduoti programišiams 300 JAV dolerių (274 eurų) sumą.

Jeigu mokėjimas neatliekamas, išpirka dvigubėja, o vėliau visi failai esą sunaikinami. Iki pirmadienio programišiams užpulti vartotojai pervedė beveik 35 tūkst. eurų.

Tiesa, kibernetinio saugumo ekspertai ragina neskubėti mokėti išpirkos, nes ji negarantuoja, kad duomenys bus sugrąžinti.

„Jūs bendraujate su nusikaltėliu. Tai lyg į jūsų namus įsibrovęs vagis: galite pakeisti spynas, bet laiko atgal neatsuksi. Jeigu kas nors pagrobtų jūsų vaiką, o jūs sumokėtumėte išpirką, neaišku, ar vaikas tikrai būtų paleistas“, – teigė „Meiji“ universiteto profesorius Eiichi Moriya.

Organizacijas ir kompanijas ekspertai ragina atsinaujinti operacinę sistemą.

Beje, savaitgalį vienas 22 metų programuotojas iš Jungtinės Karalystės netikėtai viruse atrado spragą, kuri padėjo sustabdyti jo plitimą, bet dabar pats baiminasi dėl savo saugumo.

Tiesa, kol kas neaiški ir programišių tapatybė, bet Europolo atstovas Janas Opas Genas Oorthas patikino, kad ji bus atskleista.

„Kol kas anksti apie tai kalbėti, bet manome, kad tai nėra didžiulė grupuotė, jai tik pavyko virusą paskleisti labai plačiai“, – teigė Europolo atstovas.

„Microsoft“ vadovas Bradas Smithas sekmadienį kaltę suvertė JAV žvalgybos agentūroms, kurios kaupia informaciją apie saugumo spragas kompiuterių sistemose, todėl ja gali pasinaudoti nedorėliai.

„Jeigu ieškotume palyginimo, tai reikštų tą patį kaip iš JAV kariuomenės pavogtos raketos „Tomahawk“. Ši ataka yra signalas valdžiai“, – teigė B.Smithas.

Lietuvoje daug žalos nepridarė

Pasaulyje nuo penktadienio išplitęs duomenis koduojantis kompiuterinis virusas „WannaCry“ neaplenkė ir Lietuvos. Per kelias dienas užkratas, manoma, paveikė daugiau nei šimtą interneto vartotojų.

„Ryšių reguliavimo tarnybos turima techninė informacija rodo, kad Lietuvoje yra 105 adresai, galbūt užsikrėtę virusu“, – BNS vakar sakė Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys. Anot jo, tarp nukentėjusiųjų nėra valstybinės reikšmės objektų ar kitų itin svarbių sistemų.

Šeštadienį RRT pranešė, kad iki tol gavo pranešimus apie du atvejus: privatų asmenį ir Santaros slėnio dalį – Inovatyvios medicinos centrą, vykdantį mokslinius tyrimus su kamieninėmis ląstelėmis, audiniais. „Tačiau tai yra tik tai, kas užfiksuota, – aš tikiu, kad šiuo metu virusas veikia daug plačiau ir Lietuvoje yra daug daugiau užkrėstų sistemų“, – sakė R.Rainys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.