Filipinai karštligiškai bando suvaldyti džihadistus: bijo piliečiais apsimetusių teroristų

Filipinuose kova su teroristų organizaciją „Islamo valstybė“ (IV) remiančiais džihadistais tęsiasi. Kariai nerimauja, kad teroristai apsimes civiliais, išsliūkins iš apsiausto Maravio ir smurtaus kitame mieste.

Filipinų vyriausybės pajėgos bando iš džihadistų atkovoti šalies pietuose esantį Maravio miestą. Tačiau valdžia sulaukė piliečių pasipriešinimo dėl neseniai paskelbtos karo padėties Mindanao saloje. <br>AP nuotr.
Filipinų vyriausybės pajėgos bando iš džihadistų atkovoti šalies pietuose esantį Maravio miestą. Tačiau valdžia sulaukė piliečių pasipriešinimo dėl neseniai paskelbtos karo padėties Mindanao saloje. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-05-31 10:01, atnaujinta 2017-05-31 10:03

Daugiau nei 90 proc. Filipinų pietuose esančio Maravio miesto gyventojų pabėgo dėl kautynių tarp karių ir islamistų. Dauguma maraviečių patraukė į Iligano miestą, esantį 38 kilometrai į šiaurę.

Bet kariai bijo, kad civilių gretose pasislėpę džihadistai galėjo patekti į Iliganą, kur planuoja atidaryti naują frontą.

Dėl to Filipinų karinės pajėgos paskelbė komendanto valandą Iligane, kad suvaldytų potencialius teroristų kėslus: civiliams draudžiama vaikščioti po miestą nuo 22 val. iki 4 val. ryto.

Prašo civilių pagalbos

Pasak Iligano policijos, komendanto valandos tikslas – „sumažinti tikimybę, kad įvyks tas pat, kas Maravyje“.

Mat Maravyje per savaitę trukusius susirėmimus tarp karių ir IV ištikimų grupuočių „Maute“ bei „Abu Sayyaf“ žuvo apie šimtą žmonių, įskaitant 19 civilių.

Kariškiai sulaikė vieną įtariamą islamistą, kuris bandė pabėgti iš Maravio apsimetęs civiliu. Pasak vieno pareigūno Zios Alonto Adiongo, įtariamasis buvo jaunas vyras, kurio rankos atsidavė paraku.

Policija dabar kviečia civilius padėti kariams kovojant su teroristais.

„Jeigu sugebate fiziškai sulaikyti grupuotės „Maute“ narį, taip ir padarykite.

Paskelbė karo padėtį

Suvaldyti džihadistų siautėjimą Filipinų karinės pajėgos bando visais įmanomais būdais. Kadangi Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte paskelbė karinę padėtį pietinėje Mindanao saloje, kariai turi daugiau galių.

Saugumo pajėgos, kariai ir policininkai apieško transporto priemones, važiuojančias tarp Iligano miesto ir oro uosto, tikėdamiesi rasti islamistų. Bet R.Duterte perspėjo, kad karinę padėtį gali įvesti visoje šalyje, jeigu nepavyks greitai pažaboti džihadistų.

Prezidentas R.Duterte užsiminė, kad ketina ginti karius, jei jie konflikto metu pažeis žmogaus teises, – net jei užsiims prievartavimu. Tokį pareiškimą griežtai sukritikavo žmogaus teisių aktyvistai ir kai kurie parlamentarai.

Sąmyšį sukėlė nesėkmė

Kovos tarp teroristų ir Filipinų pajėgų kilo, kai saugumo pajėgos nesėkmingai per reidą pabandė sugauti džihadistą Isniloną Hapiloną, kuris yra islamistų sukilėlių grupuočių koalicijos lyderis.

Šis džihadistų judėjimo IV palaikomas islamistas yra ieškomas JAV Federalinio tyrimų biuro – už jo sugavimą siūlomas net 5 mln. dolerių (4,5 mln. eurų) atlygis.

Po nepavykusio bandymo sučiupti I.Hapiloną džihadistai Maravyje greitai užėmė snaiperių pozicijas ir dėl to sugebėjo efektyviai priešintis Filipinų karių bandymams išstumti teroristus iš miesto. Tiesa, kariai jau atkovojo apie 70 proc. viso Maravio.

Vis dėlto likę islamistai laikosi įsikabinę savo pozicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.