Naujas posūkis: diplomatinę krizę Katare sukėlė Jungtiniai Arabų Emyratai

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) gegužę organizavo įsilaužimą į Kataro vyriausybės naujienų svetainę ir joje paskelbė melagingą informaciją, kuri vėliau tapo Persijos įlankos regiono krizės pretekstu, sekmadienį pranešė dienraštis „The Washington Post“ (WP), kuriuo remiasi naujienų agentūros „Reuters“, AP ir „France24“.

 Kataras yra įsitraukęs į milžinišką diplomatinį skandalą.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Kataras yra įsitraukęs į milžinišką diplomatinį skandalą.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2017, 12:17 PM, atnaujinta Jul 17, 2017, 12:21 PM

Gegužę buvo paskelbta netikra Kataro emyro šeicho Tamimo bin Hamado al-Thani citata, kurioje jis esą gyrė grupuotę „Hamas“ ir teigė, kad Iranas yra „Islamiškojo pasaulio galybė“, pranešė „The Washington Post“. Reaguodami į tai Saudo Arabija, JAE, Egiptas ir Bahreinas birželio 5 dieną apkaltino Katarą remiant terorizmą ir nutraukė su juo diplomatinius bei transporto ryšius. Kataras gegužės pabaigoje mėgino aiškinti, kad melagingus emyro pasisakymus paskelbė programišiai, tačiau kaimyninės šalys šių paaiškinimų neklausė.

„The Washington Post“ rašė, kad JAV žvalgybos praėjusią savaitę gavo naujos informacijos, rodančios, kad aukšto rango JAE pareigūnai gegužės 23 dieną aptarė planuojamus įsilaužimus į Kataro serverius. Šie pokalbiai įvyko likus vos dienai iki pačių įsilaužimų.

Tačiau, pasak pareigūnų, neaišku, ar įsilaužimus į Kataro interneto svetaines vykdė patys JAE, ar kam nors sumokėjo, kad tai padarytų už juos.

JAE ambasadorius Jungtinėse Valstijose Yousefas al-Otaiba šiuos teiginius paneigė išplatintame pranešime, informavo minėtas JAV dienraštis.

„Kas yra tiesa, tai Kataro elgesys. Ekstremistų, pradedant Talibanu, baigiant „Hamas“ ir Muammaru Gaddafi, finansavimas, rėmimas ir įgalinimas. Smurto kurstymas, radikalizavimo skatinimas ir jo kaimynių stabilumo pakirtimas“, – tvirtino J. al Otaiba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.