Patvirtinta: žemės drebėjimas kilo dėl Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo

Didelis žemės drebėjimas kilo dėl Šiaurės Korėjos šeštojo branduolinio bandymo, įsitikinęs Japonijos užsienio reikalų ministras Taro Kono.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2017, 8:27 AM, atnaujinta Sep 3, 2017, 4:17 PM

„Vyriausybė patvirtina, kad Šiaurės Korėja atliko branduolinį bandymą", - teigė jis.

Šiaurės Korėja sekmadienį 6 val. 30 min Grinvičo (9 val. 30 min. Lietuvos) laiku paskelbė „svarbų pranešimą“, pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.  Pranešta apie sėkmingą sėkmingą vandenilo bombos bandymą.

Šiaurės Korėjoje atliktas vandenilinės bombos bandymas buvo „visiškai sėkmingas“, pranešė Pchenjano televizija, pabrėžusi, kad naująją bombą galima įtaisyti raketoje.

Tuo tarpu Seulo orų agentūra nurodė, kad „dirbtinis drebėjimas“ buvęs penkis ar šešis kartus stipresnis už drebėjimą per penktąjį branduolinį bandymą.

BBC pranešė, kad spinduliuotės rizikos nėra, tačiau Šiaurės Korėjos veiksmai kelia didelį susirūpinimą.

Žemės drebėjimai buvo užfiksuoti šalies šiaurės rytų dalyje, kurioje ir anksčiau buvo atliekami bandymai. Teritorija yra netoli sienos su Kinija.

Drebėjimas užfiksuotas praėjus valandai po to, kuomet pasirodė nuotraukos, kuriose Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas užfiksuotas prie naujo tipo vandenilinės raketos.

Kiek anksčiau Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe po pranešimų apie 6,3 balo (kituose pranešimuose 5,1 ar 5,6 balo) žemės drebėjimą Šiaurės Korėjoje pareiškė, kad šeštasis Pchenjano atliktas branduolinis bandymas būtų „visiškai nepriimtinas“.

„Jeigu tai buvo branduolinis bandymas jis visiškai nepriimtinas; mes griežtai smerkiame tai“, – sakė jis po žemės drebėjimo, kuris gali reikšti naują galingą sprogdinimą Šiaurės Korėjoje.

„Esama tikimybės, kad tai ne gamtinis žemės drebėjimas, o Šiaurės Korėjoje atliktas branduolinis bandymas“, – sakė Sh.Abe ir pridūrė, kad ir Japonijos meteorologijos agentūra užfiksavo seisminę bangą.

Vėliau „Yonhap“ minėjo ir dar vieną silpnesnį 4,6 balų žemės drebėjimą, kuris fiksuotas praėjus 8 minutėms po pirmojo. 

Kinija sekmadienį griežtai pasmerkė Šiaurės Korėją dėl branduolinio bandymo ir piktinosi Pchenjanu, kad šis ignoruoja tarptautinį nusistatymą prieš jos atominių ginklų programą.

Šiaurės Korėja „ignoruoja plačiai paplitusį tarptautinės bendruomenės nepritarimą branduoliniams bandymams. Kinijos vyriausybė reiškia ryžtingą nepritarimą visam tam ir griežtai smerkia tai“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, paskelbtame jos tinklalapyje.

 Sekmadienio rytą Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos įvykdytas branduolinis bandymas yra grubus tarptautinių teisinių įsipareigojimų pažeidimas, didžiulė grėsmė ne tik taikai Azijoje, bet ir globaliam stabilumui ir saugumui, teigia Lietuvos Užsienio reikalų ministerija. 

Pasak ministerijos pranešimo, Lietuva griežtai smerkia šiuos pasikartojančius destruktyvius Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos veiksmus, ragina šalį nuosekliai laikytis visų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijose įtvirtintų nuostatų ir įpareigojimų.

Tikėdamasi vieningo tarptautinės bendruomenės pasmerkimo neteisėtiems Šiaurės Korėjos veiksmams, Lietuva pasisako už papildomų priemonių priėmimą, neapsiribojant jau numatytomis Jungtinių Tautų rezoliucijų.

Lietuva nuosekliai ragina siekti ryžtingo susidariusios situacijos sprendimo diplomatinėmis priemonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.