Šiaurės Korėja pareiškė, kad JAV lėktuvnešių pratybos kursto įtampą

Šiaurės Korėja pirmadienį Jungtinėse Tautose perspėjo, kad trijų JAV lėktuvnešių dalyvavimas bendrose su Pietų Korėja karinio laivyno pratybose kursto įtampą, galinčią atvesti prie branduolinio karo.

Lėktuvnešis „USS Carl Vinson“ plaukia per Ramųjį vandenyną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lėktuvnešis „USS Carl Vinson“ plaukia per Ramųjį vandenyną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV karinio jūrų laivyno kovinių laivų grupė „Carl Vinson“ pajudėjo link Korėjos pusiasalio.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
JAV karinio jūrų laivyno kovinių laivų grupė „Carl Vinson“ pajudėjo link Korėjos pusiasalio.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Savaitgalį JAV lėktuvnešį „Carl Vinson“ lydinti grupė pajudėjo link Korėjos pusiasalio.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Savaitgalį JAV lėktuvnešį „Carl Vinson“ lydinti grupė pajudėjo link Korėjos pusiasalio.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 14, 2017, 9:13 AM, atnaujinta Nov 14, 2017, 9:15 AM

Šiaurės Korėjos ambasadorius Ja Song Namas laiške JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui rašo, kad „Korėjos pusiasalyje ir aplink jį išlieka blogiausia kada nors buvusi padėtis“.

Dėl pirmųjų nuo 2007 metų trijų JAV lėktuvnešių pratybų „tampa nebeįmanoma prognozuoti, kada įsiplieks branduolinis karas“, nes „JAV branduolinio karo pajėgumai“ perkeliami į „smūgio padėtį“, pabrėžė diplomatas.

Šeštadienį prasidėjusiose keturių dienų pratybose Ramiojo vandenyno vakarinėje dalyje dalyvauja lėktuvnešiai „USS Ronald Reagan“, „USS Nimitz“ ir „USS Theodore Roosevelt“, taip pat septyni Pietų Korėjos laivai, tarp jų trys eskadriniai minininkai.

Šiaurės Korėjos ambasadorius pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos atnaujino strateginių bombonešių B-52 patruliavimą apskritą parą ir dažnai siunčia praskristi bombonešius B-1B ir B-2 virš Pietų Korėjos.

„Didelio masto branduolinio karo pratybos ir šantažavimai... leidžia daryti išvadą, kad mūsų pasirinkimas buvo teisingas ir kad turėtume eiti iki galo“, – rašo Ja Song Namas, turėdamas omenyje savo šalies branduolinio ginklavimosi ir raketų programas.

Šiaurės Korėja šiemet išbandė savo šeštąjį branduolinį užtaisą ir paleido kelias modernias balistines raketas, tarp jų tarpžemynines.

Jungtinės Valstijos savo ruožtu spaudė JT Saugumo Tarybą griežtinti sankcijas Pchenjanui, įskaitant eksporto suvaržymus, kad uždaros valstybės gaunamos pajamos tvirta valiuta negalėtų būti naudojamos ginklavimosi programoms finansuoti.

Šiaurės Korėjos ambasadorius apkaltino Tarybą „žiūrint pro pirštus į branduolinio karo pratybas, vykdomas Jungtinių Valstijų, žūtbūt užsibrėžusių atnešti katastrofą žmonijai“.

Naujausios laivyno pratybos buvo surengtos po JAV prezidento Donaldo Trumpo vizitų Tokijuje, Seule ir Pekine, per kuriuos vienas svarbiausių nagrinėtų klausimų buvo pastangos atremti Pchenjano branduolinių ginklų grėsmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.