Damasko režimo delegacija atvyko į taikos derybas Ženevoje

Sirijos vyriausybės derybininkai trečiadienį atvyko į Ženevą dalyvauti Jungtinių Tautų remiamose taikos derybose dėl pilietinio karo užbaigimo šalyje, ryžtingai nusiteikę netoleruoti jokių diskusijų dėl galimo prezidento Basharo al-Assado pasitraukimo.

 Į Ženevą atvyko Damasko delegacija.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Į Ženevą atvyko Damasko delegacija.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Į Ženevą atvyko Damasko delegacija.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Į Ženevą atvyko Damasko delegacija.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Į Ženevą atvyko Damasko delegacija.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Į Ženevą atvyko Damasko delegacija.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 29, 2017, 4:36 PM, atnaujinta Nov 29, 2017, 4:41 PM

Iš pradžių Damaskas atsisakė patvirtinti, kad jo delegacija dalyvaus antradienį prasidėjusiose derybose, sukilėliams tvirtai laikantis reikalavimo, kad dabartinis šalies prezidentas privalo pasitraukti.

Su Rusijos aviacijos pagalba Sirijos režimo pajėgos per pastaruosius dvejus metus pasiekė svarbių laimėjimų ir iš sukilėlių atkovojo didelę dalį jų kontroliuotų teritorijų.

Visgi Damasko delegacija trečiadienį atvyko į šį Šveicarijos miestą, kai JT pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura, kaip pranešama, pažadėjo svarbių nuolaidų, viena kurių – kad derybose nebus svarstonas B.al-Assado tolesnio likimo klausimas.

Viena opozicijos delegacija

Sirijos opozicijos atstovai, pirmą kartą atvykę kaip viena delegacija, antradienį už uždarų durų susitiko su S.de Mistura. Jie patikino esantys pasirengę ir toliau dalyvauti tiesioginėse derybose su Damasko vyriausybės atstovais.

„Mes vieningi. Ir mes pasirengę tiesiogiai derėtis su kita šalimi“, – sakoma Sirijos derybų komiteto (SDK) atstovo Yahyos al-Aridi pareiškime.

S.de Mistura sako, kad susivienijus opozicijai jis sieks tiesioginių derybų tarp šalių, tačiau vienas vyriausybei artimas šaltinis naujienų agentūrai AFP pranešė, jog Damasko atstovai per šį derybų ratą nesutiks sėsti prie bendro stalo su sukilėlių derybininkais.

Anksčiau opozicijos delegacijos vadovas Nasras al-Hariri sakė, kad jo stovykla reikalaus B.al-Assado nušalinimo kaip vienos iš bet kokio galimo taikos susitarimo sąlygų.

Tačiau B.al-Assado tolesnio likimo nesvarstymas šiame derybų rate gali būti visai parankus ir S.de Misturai, kuris sako norintis, kad pagrindinis dėmesys šįsyk būtų skiriamas naujai Sirijos konstitucijai ir JT prižiūrimiems rinkimams.

S.de Mistura taip pat yra išreiškęs viltį, kad šis etapas bus pirmos „tikros derybos“ dėl galimo taikos susitarimo, turinčio užbaigti septintus metus vykstantį karą, per kurį žuvo daugiau nei 340 tūkst. žmonių ir dar milijonai buvo priversti palikti savo namus.

S.de Mistura taip pat perspėjo opoziciją, kad jos atkaklumas Sirijos prezidento klausimu galbūt nebėra logiškas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.