Lenkijoje sučiuptas Paryžiaus teroristų bendrininkas

Vienas Maroko pilietis, laikomas 2015 metais pražūtingas teroro atakas Paryžiuje organizavusio džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) kovotojo Abdelhamido Abaaoudo bendrininku, buvo suimtas Lenkijoje dėl įtariamo dalyvavimo teroristinėje veikloje, trečiadienį pranešė lenkų prokurorai.

 Teroro aktai Paryžiuje ir jo priemiestyje buvo įvykdyti 2015 metų lapkričio 13 d. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Teroro aktai Paryžiuje ir jo priemiestyje buvo įvykdyti 2015 metų lapkričio 13 d. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2018, 3:49 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:28 PM

„Per savo tyrimą nustatėme, kad nuo 2014 metų gruodžio iki 2016 metų rugsėjo Mouradas T. buvo susijęs... su ginkluota nusikalstama organizacija – tarptautine teroristine organizacija, vadinama „Islamo valstybe“, – sakoma pietinio Katovicių miesto prokuratūros pranešime.

Vietos žiniasklaida nurodė, kad kad Mouradas T. buvo sulaikytas prieš pusantrų metų. Jeigu būtų nuteistas, jam gresia iki aštuonerių metų laisvės atėmimo.

Pasak prokurorų, Mouradas T. bendrininkavo su A. Abaaoudu, kuris suplanavo 130 žmonių gyvybių nusinešusias 2015 metų lapkričio mėnesio atakas Paryžiuje.

Manoma, kad Mouradas T. su A. Abaaoudu susipažino Edirnėje, Turkijoje, 2014 metų pabaigoje. Ten jis sutiko ir Sofiane'ą Amgharą bei Khalidą Ben Larbi – du džihadistus, kurie buvo nukauti per antiteroristinį reidą Belgijoje 2015 metais.

Naudodamasis keliais padirbtais asmens dokumentais Mouradas T. lankėsi ir ES šalyse – Austrijoje, Graikijoje, Vengrijoje, taip pat šiam blokui nepriklausančiose Turkijoje ir Serbijoje.

Prokurorai taip pat informavo radę sprogmenų gaminimo instrukcijų, be to, Mouradui T. priklausančiame telefone rasta galimų išpuolio taikinių adresų.

Šis Lenkijos pareigūnų tyrimas yra pirmasis susijęs su „Islamo valstybės“ nariu. Lenkijos vidaus saugumo agentūra (ABW) tyrimo ėmėsi sulaukusi informacijos iš kitų ES kolegų.

Tačiau, anot vietos žiniasklaidos, pirmoji žvalgybinė informacija lenkus pasiekė iš Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV).

Gautomis žiniomis, slaptas tyrimas iš Maroko kilusio vyro atžvilgiu buvo pradėtas 2016 metų rugsėjo mėnesį. Tada jis ir buvo sulaikytas, bet apie tai iki šiol nebuvo pranešta.

Mouradas T. kaltinamas priklausymu tarptautinei teroristinei organizacijai. Tyrėjų nuomone, jis vykdė žvalgybinę veiklą 2015 metų lapkričio 13 d. teroro akto Paryžiuje organizatoriams.

Pastaruosius pusantrų metų Lenkijos pareigūnai rinko įtariamojo kaltės įrodymus visoje Europoje, bendradarbiaudami su partneriais ES šalyse. Pasak ministro-specialiųjų tarnybų koordinatoriaus atstovo spaudai Stanislawo Žaryno, tai viena pirmųjų teismą pasiekusių bylų Lenkijoje, iškelta IV nariui.

Teroro aktai Paryžiuje ir jo priemiestyje buvo įvykdyti 2015 metų lapkričio 13 d. Teroristai beveik vienu metu susprogdino kelias bombas prie „Stade de France“ stadiono Sen Deni rajone, sušaudė kelių restoranų lankytojus, surengė skerdynes „Bataclan“ koncertų salėje. Tada iš viso žuvo 130 žmonių, daugiau kaip 350 buvo sužeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.