Šaltasis karas sugrįžta? JAV traukiasi iš branduolinės ginkluotės kontrolės sutarties

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija penktadienį paskelbė pasitraukianti iš sutarties su Rusija, nuo Šaltojo karo atlikusios labai svarbų vaidmenį ribojant abiejų galybių branduolinius arsenalus, nors analitikai perspėja, kad šis žingsnis gali vesti į naujas ginklavimosi varžybas. Sutartis nustos galioti nuo vasario 2 d.

 Amerikos pasitraukimas vainikavo jau daug metų besitęsiančius ginčus.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Amerikos pasitraukimas vainikavo jau daug metų besitęsiančius ginčus.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Amerikos pasitraukimas vainikavo jau daug metų besitęsiančius ginčus.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Amerikos pasitraukimas vainikavo jau daug metų besitęsiančius ginčus.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Amerikos pasitraukimas vainikavo jau daug metų besitęsiančius ginčus.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Amerikos pasitraukimas vainikavo jau daug metų besitęsiančius ginčus.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 1, 2019, 3:49 PM, atnaujinta Feb 1, 2019, 6:38 PM

„Jungtinės Valstijos nutrauks savo įsipareigojimus pagal INF sutartį ir pradės pasitraukimo iš INF sutarties procesą; jis bus baigtas per šešis mėnesius, nebent Rusija grįš prie (sutarties) laikymosi sunaikindama visas ją pažeidžiančias savo raketas, jų paleidimo ir susijusią įrangą“, – sakoma JAV prezidento Donaldo Trumpo pranešime.

Amerikos pasitraukimas, kuris buvo prognozuojamas jau kelis mėnesius, vainikavo jau daug metų besitęsiančius ginčus, kad Rusiją esą nesilaiko Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties. Šis susitarimas, 1987 metais pasirašytas tuomečio JAV prezidento Ronaldo Reagano ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo, buvo pirmoji ginklų kontrolės priemonė, uždraudusi ištisą ginkluotės klasę: nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias ir balistines raketas, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

Rusija neigia pažeidinėjusi šią sutartį.

JAV pareigūnai taip pat reiškė susirūpinimą, kad Kinija, nesantis INF sutarties signatarė, įgyja reikšmingą pranašumą Azijoje, dislokuodama didelį skaičių raketų, patenkančių į Vašingtono ir Maskvos susitarimu draudžiamų ginklų klasę. Pasitraukimas iš INF sutarties leistų D. Trumpo administracijai imtis priemonių, nukreiptų prieš Kinijos arsenalą, bet kol kas neaišku, kaip tai būtų galima padaryti.

Gruodžio pradžioje JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad Vašingtonas suteikia Maskvai 60 dienų išpildyti susitarimo sąlygas. Jeigu to nebūtų padaryta, Rusija būtų oficialiai perspėta apie JAV pasitraukimą iš INF sutarties, o šis sprendimas įsigaliotų po šešių mėnesių. Šešiasdešimties dienų terminas sukanka šeštadienį, tad Vašingtono administracija jau penktadienį gali paskelbti, kad pastangos užtikrinti sutarties laikymąsi iš Rusijos pusės žlugo ir kad Jungtinės Valstijos įšaldo sutarties sąlygų laikymąsi.

Valstybės departamentas nurodė, kad M. Pompeo penktadienį paskelbs viešą pareiškimą, bet jo temos neįvardijo.

Ketvirtadienį NATO vyriausioji atstovė spaudai Oana Lungescu savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad nėra gauta jokių ženklų, jog Rusija įsipareigoja grįžti prie sutarties laikymosi.

„Taigi, turime pasiruošti pasauliui be šios sutarties“, – pridūrė ji.

Techniniu požiūriu JAV pasitraukimas užtruktų šešis mėnesius nuo pradinio oficialaus perspėjimo, todėl dar liktų galimybių sutartį išsaugoti. Kita vertus, po šią savaitę Pekine įvykusių derybų JAV ir Rusija pranešė nepasiekusios jokios pažangos šiuo klausimu, tad lieka mažai vilčių, kad kuri nors pusė pakeis savo poziciją dėl klausimo, ar rusų raketos 9M729 pažeidžia INF sutartį.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS ketvirtadienį citavo užsienio reikalų ministro pavaduotoją Sergejų Riabkovą, po derybų Pekine sakiusį: „Deja, jokios pažangos nebuvo. Amerikiečių pusės pozicija labai griežta ir ultimatyvi.“

Jis tuo metu prognozavo, kad Vašingtonas sustabdys įsipareigojimus pagal INF sutartį, bet pridūrė, kad Maskva lieka pasiruošusi „ieškoti sprendinių“.

Pasitraukimas iš šio pakto gali dar labiau pabloginti JAV ir Rusijos santykius, pasiekusius kelių pastarųjų dešimtmečių žemumas. JAV sąjungininkai Europoje gali svarstyti, ar numanomi Rusijos pažeidimai yra pakankamas pagrindas imtis atsakomųjų priemonių, pavyzdžiui, dislokuoti Senajame žemyne lygiaverčių amerikietiškų raketų. Šiuo metu jokių branduolinius užtaisus galinčių nešti JAV raketų Europoje nėra; paskutinieji tokio tipo ir veikimo nuotolio ginklai buvo pašalinti laikantis INF sutarties.

Pakto subyrėjimo perspektyva sukėlė nerimą visame pasaulyje. Dešimtys JAV, Kanados, Europos ir kitų šalių vietos pareigūnų ir įstatymų leidėjų šią savaitę pasirašė atvirą laišką D. Trumpui ir Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, reikšdami susirūpinimą dėl INF sutarties ir kitų ginkluotės kontrolės priemonių „irimo“.

JAV ambasadorė prie NATO Kay Bailey Hutchison ketvirtadienį tvirtino, kad Rusija INF sutartį pažeidinėja jau daug metų, taip pat Ukrainoje. Savo „Twitter“ žinutėje ir vaizdo pranešime pasiuntinė sakė, kad dėl pakto žlugimo reikia kaltinti Maskvą.

„Rusija nuolat atsisako pripažinti savo pažeidimą ir toliau stumia dezinformaciją ir klaidingus naratyvus dėl savo neteisėtos raketos, – pabrėžė K. Bailey Hutchinson. – Kai tik viena šalis laikosi ginkluotės kontrolės sutarties, o kita pusė ją pažeidinėja, tuomet viena pusė tampa pažeidžiam, niekas nėra saugesnis, ir (tai) diskredituoja pačią ginklų kontrolės idėją.“

Carnegie fondo už tarptautinę taiką branduolinės ginkluotės ekspertai šią savaitę paskelbtame pranešime nurodė, kad nors INF sutarties pažeidimai iš Rusijos pusės yra rimta problema, bet JAV pasitraukimas dabartinėmis aplinkybėmis duotų priešingų rezultatų.

„Išėjimas iš INF sutarties sukels naujas raketų varžybas tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos“, – rašo jie.

Panašią nuomonę penktadienį išsakė S. Riabkovas, pridūręs, kad Vašingtonas siekia atnaujinti ginklavimosi varžybas, kad nustekentų Rusijos ekonomiką, naudojant panašią strategiją Maskvos atžvilgiu kaip Šaltojo karo metais.

„Jie, ko gera, pradeda žaidimą dėl mūsų ekonominio nualinimo naujomis ginklavimosi varžybomis“, – užsienio reikalų viceministras sakė televizijai „Rossija 24“.

„Jie nesupranta, kad iš praeities gerai pasimokėme. Ir mūsų atsakymai į bet kokius potencialius iššūkius kels (Rusijos) ekonomiką. Tai nepigu, bet ne griaunama. Ir mes tai jau įrodinėjame praktiškai“, – pridūrė jis.

S. Riabkovas taip pat sakė nuogąstaujantis, kad JAV taip pat gali pasitraukti iš Strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutarties (START), ribojančios Vašingtono ir Maskvos strateginius branduolinius arsenalus. 

„JAV nepasiruošusios nei diskusijoms dėl tinkamo (sutarties) pertvarkymo, nei svarstyti pratęsimo temą... Iš tikrųjų baiminuosi, kad po INF sutarties toks pats likimas gali ištikti START. Jos galiojimas gali tiesiog pasibaigti 2021 metų vasario 5-ąją, ir ji gali nebūti pratęsta“, – aiškino jis.

Ginklų kontrolės asociacijos nusiginklavimo reikalų direktorius Kingstonas Reifas savo ruožtu ketvirtadienį sakė, kad D. Trumpo administracija nesugebėjo išnaudoti diplomatinių priemonių INF sutarčiai išgelbėti. Dar daugiau, „ji neturi jokio strategijos, kaip neleisti Rusijai pasigaminti ir dislokuoti dar daugiau vidutinio nuotolio raketų, nesant susitarimo“.

Pasak K. Reifo, dar lieka paskutinė galimybė išgelbėti šį susitarimą iki rugpjūčio, kai JAV įsigaliotų pasitraukimas iš INF sutarties. Vis dėlto jis neįžvelgia daug galimybių, kad tai nutiks. Ekspertas argumentavo, kad D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas „vargu ar praleis galimybę sunaikinti sutartį, kurią jis seniai peikė“.

NATO „visiškai“ palaiko JAV sprendimą trauktis iš INF sutarties

NATO penktadienį pareiškė, jog visiškai palaiko Jungtinių Valstijų sprendimą pasitraukti iš Šaltojo karo laikų sutarties su Rusija, ir nurodė, kad Maskva pažeidė šį susitarimą.

„Jungtinės Valstijos ėmėsi šių veiksmų reaguodamos į didelę grėsmę euroatlantiniam saugumui, kurią kelia Rusijos nuo žemės paleidžiamų sparnuotųjų raketų sistemos 9M729 slapti bandymai, gamyba ir naudojimas. Sąjungininkai visiškai palaiko šį veiksmą“, – sakoma Aljanso pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.