Žiniasklaida: JAV ketina paskelbti Irano revoliucinę gvardiją „teroristine organizacija“

Jungtinės Valstijos paskelbs Irano elitinę Revoliucinę gvardiją teroristine organizacija, siekdamos beprecedenčiu žingsniu padidinti spaudimą šioms pajėgoms, penktadienį pranešė dienraštis „The Wall Street Journal“ (WSJ).

 Jungtinės Valstijos paskelbs Irano elitinę Revoliucinę gvardiją teroristine organizacija, siekdamos beprecedenčiu žingsniu padidinti spaudimą šioms pajėgoms, penktadienį pranešė dienraštis „The Wall Street Journal“ (WSJ).<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Valstijos paskelbs Irano elitinę Revoliucinę gvardiją teroristine organizacija, siekdamos beprecedenčiu žingsniu padidinti spaudimą šioms pajėgoms, penktadienį pranešė dienraštis „The Wall Street Journal“ (WSJ).<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2019, 10:57 AM

Laikraštis citavo neįvardytus pareigūnus, sakiusius, kad prezidento Donaldo Trumpo administracija šį seniai svarstomą sprendimą gali paskelbti jau pirmadienį. Pasak šaltinių, susirūpinę JAV gynybos pareigūnai nuogąstauja dėl šio žingsnio padarinių.

Islamo revoliucinės gvardijos korpusas buvo įkurtas po 1979 metų Irano islamo revoliucijos. Jo pagrindinis uždavinys yra ginti klerikalinį režimą – kitaip negu tradicinių kariuomenės dalinių, saugančių šalies sienas.

Revoliucinė gvardija Irane įgijo itin didelę įtaką, įskaitant reikšmingus ekonominius interesus.

Vienas svarbiausių gvardijos padalinių yra Kudso (Jeruzalės) pajėgos, padedančios Irano sąjungininkams Vidurio Rytų regione, įskaitant Sirijos prezidentą Basharą al Assadą ir Libano šiitų sukarintą grupuotę „Hizbollah“.

D. Trumpo administracija jau yra paskelbusi didelio masto sankcijų Iranui, praeitais metais pasitraukusi iš daugiašalio susitarimo, pagal kurį Teheranas smarkiai apribojo savo branduolinę programą.

Jeigu Revoliucinė gvardija būtų paskelbta užsienio teroristine organizacija, bet kokių JAV juridinių ir fizinių subjektų sandoriai su šia grupe būtų uždrausti, už juos galėtų būti taikomos nuobaudos.

„The Wall Street Journal“ rašo, kad Pentagonas ir Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) reiškia abejones dėl šio žingsnio – pasak jų, tai padidintų pavojų regione veikiančioms JAV pajėgoms, bet reikšmingai nepaveiktų Irano ekonomikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.