Iranas svarsto trauktis iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties

Pasitraukimas iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties (NPT) yra vienas iš „galimų pasirinkimų“ Iranui po to, kai JAV sugriežtino sankcijas Teheranui, sekmadienį sakė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

Branduolinės bombos sprogimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Branduolinės bombos sprogimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-04-28 15:40, atnaujinta 2019-04-28 15:41

„Islamo Respublika turi daug pasirinkimų ir pareigūnai nagrinėja juos. Pasitraukimas iš NPT yra vienas iš jų“, – sakė M. J. Zarifas.

Įtampa tarp Teherano ir Vašingtono pradėjo augti praėjusiais metais, kai JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija nusprendė pasitraukti iš 2015 metais pasirašyto tarptautinio branduolinio susitarimo su Iranu ir atnaujino Iranui sankcijas, galiojusias prieš pasirašant susitarimą. Vėliau JAV nuosekliai jas griežtino.

Be kita ko, anksčiau šį mėnesį JAV pripažino Irano revoliucinę gvardiją užsienio teroristine organizacija ir ėmėsi dar griežtesnių veiksmų prieš Irano naftos sektorių. Kaip pranešama, išimtys, leidžiančios kelioms šalims vis dar importuoti Irano naftą, liausis galioti gegužės pradžioje.

Vyks į Šiaurės Korėją

M.J.Zarifas planuoja greitu laiku vykti vizito į Šiaurės Korėją. Abi šalys susiduria su JAV sankcijomis, praneša naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi Irano valstybinės televizijos pranešimu.

Ministras pabrėžė, kad greitai bus nustatyta ir paskelbta vizito data. Daugiau detalių nebuvo pateikta.

Šiuo metu JAV ir Šiaurės Korėjos derybos dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos yra patekusios į aklavietę. Vasarį žlugo antrasis JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos vadovo Kim Jong-uno susitikimas. Pchenjanas reikalavo sušvelninti jam taikomas sankcijas, bet atmetė reikalavimus „vienašališkai“ nusiginkluoti. Tuo tarpu Vašingtonas tvirtino, kad sankcijos privalo galioti, kol Šiaurės Korėja atsisakys savo branduolinio arsenalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.