Kraujas sudrumstė genčių ramybę: žmonės bijo grįžti į namus

Papua Naująją Gvinėją supurtė žiaurios žudynės. Kilus konfliktui tarp genčių buvo nužudyti mažiausiai 24 žmonės, dauguma jų – vaikai ir nėščios moterys. Šalies lyderis žada sugauti nusikaltėlius.

Buvo užpultos su konfliktu niekaip nesusijusios genčių bendruomenės.<br>„Top Foto“/„Scanpix“ nuotr.
Buvo užpultos su konfliktu niekaip nesusijusios genčių bendruomenės.<br>„Top Foto“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2019, 1:49 PM, atnaujinta Jul 29, 2019, 12:29 PM

Smurto protrūkis tarp priešiškai nusiteikusių genčių jau kelias dienas audrina Papua Naujosios Gvinėjos Helos provinciją. Oficialiai yra patvirtintos 24 mirtys, tačiau žuvusių asmenų gali būti kur kas daugiau.

Šalies premjeras Jamesas Marape pavadino šį įvykį „viena liūdniausių dienų savo gyvenime“, žadėjo sugauti nusikaltėlius ir skirti jiems mirties bausmę.

Tai – vienas žiauriausių smurto protrūkių šalyje per ilgą laiką.

„Ši istorija labai liūdna“, – teigė Helos provincijos gubernatorius Philipas Undialu.

Jis tvirtino, kad įtampa tarp genčių tvyrojo jau ilgą laiką.

Kruvinos atakos buvo įvykdytos sekmadienio ir pirmadienio rytais. Munimos kaime sekmadienį buvo nužudyti 4 vyrai ir 3 moterys.

Atsakant į sekmadienio ataką pirmadienį buvo užpultas Karidos kaimas, kurio žmonės nebuvo niekaip susiję su pirminiu išpuoliu. Čia užpuolikai nužudė 16 moterų ir vaikų. Dvi moterys buvo nėščios.

„Tai buvo atsakomieji veiksmai į anksčiau įvykdytą užpuolimą. Abu jie įvyko prieš niekuo nekaltas ir konflikte nedalyvavusias bendruomenes. Jos yra sukrėstos šio įvykio“, – pasakojo P.Undialu.

Žmonės buvo nužudyti, kai patys užpuolikams ankstų rytą atidarė savo namų duris.

„Pabudau ryte ir ruošiausi eiti į virtuvę įkurti laužo, bet tuomet pasigirdo šūviai, pro langą pamačiau kelis degančius namus.

Supratau, kad priešai jau yra įžengę į kaimą, tad pasislėpiau krūmynuose. Grįžęs po kelių valandų pamačiau sudegintus namus ir sukapotus žmonių kūnus“, – pasakojo Karidos kaime gyvenantis ir vietos sveikatos priežiūros centrui vadovaujantis Philipas Pimua.

Vyras tvirtina, jog kai kurie jo gentainiai buvo taip žiauriai išniekinti, kad jam ir kitiems kaimo gyventojams sunku atpažinti jų palaikus.

Be ginklų, užpuolikai naudojosi ir peiliais.

„Žmonės buvo supjaustyti į gabalus. Atpažinti buvo įmanoma tik žmonių veidus, bet ne tai, kurios kojos ar rankos priklauso kuriam kūnui“, – teigė P.Pimua.

Jis ir kiti kaimo gyventojai žuvusiųjų palaikus suvyniojo į tinklus ir paliko kaimą bijodami, kad ataka gali pasikartoti. Žmonės tikisi palaidoti savo artimuosius, tačiau į šią vietą be policijos palydos nežengs.

P.Pimua teigia, kad ataka yra susijusi su genčių karais. Įvairios gentys Papua Naujosios Gvinėjos aukštumose pastaraisiais metais įvykdydavo pavienius žmogžudystes arba seksualinius užpuolimus, tačiau viskas pablogėjo gentims įsigijus automatinių ginklų.

Premjeras J.Marape tvirtina, kad dalis kaltės dėl nusikaltimo tenka policijos pareigūnams.

Politikas nuo 2012 metų reikalavo padidinti pareigūnų skaičių, tačiau jo niekas nepalaikė.

„Kaip gali 400 tūkst. gyventojų turinti provincija funkcionuoti pagal įstatymus, jei dirba tiktai 60 policininkų?“ – nepasitenkinimą reiškė J.Marape.

P.Pimua išlieka skeptiškas ir nemano, kad valdžiai pavyks sučiupti už ataką atsakingus asmenis.

„Jeigu premjeras pasinaudos kitų šalių specialiųjų pajėgų pagalba, galbūt jam pavyks, tačiau mūsų saugumo pajėgos nėra pajėgios tai padaryti“, – teigė P.Pimua.

Parengta pagal „The Guardian“, BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.