JAV pareigūnas: Turkija neperžengė D. Trumpo linijos, Vašingtonas siekia ugnies nutraukimo

Turkija savo puolimu prieš Sirijos kurdų pajėgas neperžengė JAV prezidento Donaldo Trumpo nubrėžtos linijos, ketvirtadienį sakė vienas JAV pareigūnas, kuris pridūrė, kad Vašingtonas nori tarpininkauti dėl ugnies nutraukimo. 

 Sirijos kurdų pajėgoms apšaudant prie sienos su Sirija esančius Turkijos miestus Akčakalę ir Džeilanpinarą, buvo sužeisti mažiausiai 18 žmonių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sirijos kurdų pajėgoms apšaudant prie sienos su Sirija esančius Turkijos miestus Akčakalę ir Džeilanpinarą, buvo sužeisti mažiausiai 18 žmonių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-11 07:15, atnaujinta 2019-10-11 09:09

D. Trumpas visą savaitę siunčia prieštaringus signalus dėl Turkijos operacijos prieš Sirijos kurdus: iš pradžių jis sakė suprantantis Turkiją, o paskui kritikavo puolimą ir pagrasino sankcijomis, jei ši operacija „nebus humaniška“. 

Paprašytas apibrėžti, kokiais veiksmais būtų pažeista miglota D. Trumpo riba, minėtas JAV pareigūnas sakė, kad tarp tokių veiksmų būtų „etninis valymas, artilerijos apšaudymas nesirenkant taikinių, aviacijos ir kitokia ugnis, nukreipta į civilius gyventojus“. 

„Reikšmingų to pavyzdžių kol kas nematėme, bet dar labai anksti“, – žurnalistams sakė pareigūnas, kuris kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

D. Trumpas: JAV galėtų tarpininkauti dėl susitarimo tarp turkų ir kurdų

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį užsiminė, kad Vašingtonas galėtų tarpininkauti tarp Turkijos ir kurdų grupių, Ankarai pradėjus Sirijos šiaurėje karinį puolimą prieš kurdus, kuriuos iki pastarojo meto rėmė Amerika. 

„Turime vieną iš trijų pasirinkimų: nusiųsti tūkstančius karių ir laimėti karine prasme, labai skaudžiai smogti Turkijai finansiškai ir sankcijomis arba tarpininkauti dėl susitarimo tarp Turkijos ir kurdų!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas. 

Trečioji galimybė yra naujas besikeičiančios prezidento pozicijos posūkis kurdų pajėgų, kurios iki pastarojo meto Sirijoje kovojo drauge su amerikiečiais, likimo klausimu. 

D. Trumpas įsakė JAV kariams atsitraukti iš svarbių pozicijų Šiaurės Sirijoje prie Turkijos sienos, nurodydamas, kad nenori stovėti Turkijos puolimo prieš kurdus kelyje. 

Sulaukęs griežtos kritikos net savo paties Respublikonų partijoje, D. Trumpas vėliau pareiškė, kad ketina apriboti Turkijos puolimą grasinimais įvesti ekonomines sankcijas. 

Vienas JAV pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, ketvirtadienį sakė, kad prezidentas jau paprašė Amerikos diplomatų tarpininkauti dėl ugnies nutraukimo tarp turkų ir kurdų pajėgų Sirijoje. 

„Prezidentas mums pavedė pamėginti pasižiūrėti, ar tarp abiejų šalių esama bendrumo sričių [ir ar] yra būdas mums rasti savo kelią į ugnies nutraukimą“, – sakė pareigūnas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.