ES smerkia Damasko pajėgų puolimą Sirijos šiaurės vakaruose

Europos Sąjunga ketvirtadienį pasmerkė atsinaujinusias kautynes aplink sukilėlių tvirtovę šiaurės vakarų Sirijoje, ir pareikalavo nutraukti „nepriimtinus“ antskrydžius, per kuriuos jau žuvo dešimtys civilių gyventojų.

Europos Sąjunga ketvirtadienį pasmerkė atsinaujinusias kautynes aplink sukilėlių tvirtovę šiaurės vakarų Sirijoje, ir pareikalavo nutraukti „nepriimtinus“ antskrydžius, per kuriuos jau žuvo dešimtys civilių gyventojų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos Sąjunga ketvirtadienį pasmerkė atsinaujinusias kautynes aplink sukilėlių tvirtovę šiaurės vakarų Sirijoje, ir pareikalavo nutraukti „nepriimtinus“ antskrydžius, per kuriuos jau žuvo dešimtys civilių gyventojų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2020, 2:58 PM

Rusijos palaikomas prezidento Basharo al Assado režimas veržia kilpą Idlibui – paskutiniam svarbiam sukilėlių kontroliuojamam bastionui Sirijos pilietiniame kare. Per antradienį vyriausybės surengtus aviacijos smūgius žuvo mažiausiai 23 civiliai.

„Atnaujinti puolimą Idlibe, įskaitant nuolatinius oro antskrydžius ir civilių gyventojų bombardavimą, yra nepriimtina, ir tai turi liautis“, – Briuselio išplatintame pareiškime cituojama viena ES atstovė.

„ES svarstys galimybę taikyti sankcijas Assado režimui, kol tęsiasi šie brutalūs išpuoliai“, – pridūrė pareigūnė.

Didžiąją dalį Idlibo ir kai kuriuos Alepo provincijos rajonus tebekontroliuoja B. al Assadui priešinančios grupuotės.

Damaskas, po devynerius metus trunkančio karo kontroliuojantis maždaug 70 proc. šalies teritorijos, ne kartą žadėjo atsikovoti šį regioną.

Idlibe gyvena mažiausiai trys milijonai žmonių, įskaitant didelį skaičių pabėgėlių iš kitų Sirijos regionų. Daugeliui jų reikalinga skubi humanitarinė pagalba.

ES anksčiau reikalavo „greitai, saugiai ir netrukdomai įsileisti“ humanitarines organizacijas, taip pat pabrėžė, jog būtina išspręsti konfliktą diplomatiniu būdu.

Smurto protrūkis kilo nepaisant anksčiau šį mėnesį Maskvos paskelbtų paliaubų, kurios iš tikrųjų taip pat ir neįsigaliojo. Be to, esama nuogąstavimų, kad sirų vyriausybė ruošiasi neilgai trukus pasiųsti į Idlibą savo sausumos pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.