Afganistane sprogus sunkvežimyje buvusiai bombai žuvo 5 saugumo pajėgų nariai

Afganistane sprogus sunkvežimyje paslėptai bombai žuvo penki afganistaniečių saugumo pajėgų nariai, pirmadienį pranešė pareigūnai.

 Afganistane sprogus sunkvežimyje paslėptai bombai žuvo penki afganistaniečių saugumo pajėgų nariai, pirmadienį pranešė pareigūnai.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Afganistane sprogus sunkvežimyje paslėptai bombai žuvo penki afganistaniečių saugumo pajėgų nariai, pirmadienį pranešė pareigūnai.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-04 18:27

Išpuolis, kurio metu taikytasi į saugumo pajėgų bazę, įvykdytas vėlai sekmadienį, kitą dieną po JAV kariškių perspėjimo Talibanui neintensyvinti smurto. Atsakomybę už jį prisiėmė talibai.

Tai pirma tokio pobūdžio ataka nuo Talibano ir JAV susitarimo pasirašymo vasario mėnesį. Susitarimas turėjo padėti pasiekti taiką Afganistane.

Taikytasi į afganistaniečių kariuomenės ir žvalgybos agentūros jungtinę bazę pietinėje Helmando provincijoje.

Penki saugumo pajėgų nariai žuvo, o dar septyni buvo sužeisti, naujienų agentūrai AFP sakė Helmando gubernatoriaus atstovas Omaras Zwakas.

Afganistano kariuomenės pareigūnas taip pat patvirtino įvykus tokią ataką.

„Yra penki žuvusieji, visi iš žvalgybos agentūros“, – sakė Enayatullah Abedas ir pridūrė, kad per bombos sprogimą dar aštuoni žmonės buvo sužeisti.

„Tai buvo bomba sunkvežimyje, [išpuolis] įvykdytas prieš bazę. Per ataką sugriauta pusė bazės“, – pridūrė jis.

Šeštadienį JAV pajėgos Afganistane paskelbė įspėjimą Talibanui.

„Jei smurto nepavyks sumažinti – tada taip, sulauksite atsako“, – laiške Talibano atstovui Zabihullah Mujahidui rašė JAV pajėgų Afganistane atstovas pulkininkas Sonny Leggettas. 

Pagal JAV ir Talibano susitarimo, pasirašyto vasario 29 dieną, sąlygas Talibanas įsipareigojo nebeatakuoti JAV ir užsienio partnerių pajėgų bei pradėti taikos derybas su Kabulo administracija po apsikeitimo belaisviais.

Savo ruožtu JAV ir kitos šalys pažadėjo išvesti pajėgas iš Afganistano per 14 mėnesių nuo susitarimo pasirašymo.

Nors Talibanas nepuolė koalicijos pajėgų ir miestų, jis grįžo į mūšio lauką nuo pat susitarimo pasirašymo akimirkos ir rengė vidutiniškai po 55 išpuolius per dieną prieš Afganistano pajėgas, tvirtina šalies pareigūnai.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą yra sakęs, kad nori susigrąžinti amerikiečių karius namo, todėl Talibanas supranta, kad tol, kol nepuls amerikiečių ar užsienio pajėgų, nesusidurs su tolesnių išpuolių pasekmėmis, teigia ekspertai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.