JAV kariai atnaujins pratybas Europoje po priverstinės pauzės dėl COVID-19

JAV kariuomenės pratybos Europoje, įšaldytos dėl koronaviruso pandemijos, ateinantį mėnesį bus atnaujintos, bet jų mastas bus mažesnis, trečiadienį pranešė amerikiečių Sausumos pajėgos.

​JAV kariuomenės pratybos Europoje, įšaldytos dėl koronaviruso pandemijos, ateinantį mėnesį bus atnaujintos, bet jų mastas bus mažesnis, trečiadienį pranešė amerikiečių Sausumos pajėgos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​JAV kariuomenės pratybos Europoje, įšaldytos dėl koronaviruso pandemijos, ateinantį mėnesį bus atnaujintos, bet jų mastas bus mažesnis, trečiadienį pranešė amerikiečių Sausumos pajėgos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2020, 7:59 PM

Per JAV ir Lenkijos manevrus „Allied Spirit“ („Sąjungininkų dvasia“), iš pradžių planuotus surengti gegužę, 6 000 abiejų šalių karių birželio 5–19 dienomis vykdys operacijas Lenkijos šiauriniame Pamario Dravsko poligone, sakoma kariškių pranešime.

„Bus imtasi visų atsargumo priemonių dėl COVID-19, siekiant užtikrinti dalyvaujančių ginkluotųjų pajėgų ir vietos gyventojų sveikatą ir apsaugą“, – nurodė JAV kariuomenė.

Šiose pratybose dalyvausiantys apie 4 000 amerikiečių karių jau yra atvykę į Europą dalyvauti manevruose „Defender Europe 20“, turėjusiuose tapti didžiausiu JAV pajėgų dislokavimu žemyne per pastaruosius 25 metus.

Tačiau prasidėjus pandemijai Pentagonas turėjo įšaldyti visą JAV pajėgų perkėlimą pasaulyje.

Per pratybas Pamario Dravske bus surengti lenkų oro desantininkų mokymai ir divizijos dydžio JAV ir Lenkijos pajėgų persikėlimo per upę operacija.

Kai kovo pradžioje JAV karių perkėlimas į Europą buvo įšaldytas, daugiau kaip 90 proc. technikos, numatytos naudoti per „Defender Europe 20“, jau buvo sukrauta į lėktuvus arba laivus, vykstančius į Europą.

Į pratybas Europoje jau yra atvykę daugiau kaip 6 000 amerikiečių karių ir 3 000 technikos vienetų. Be to, daugiau kaip 9 000 technikos vienetų buvo nugabenta į kariuomenės poligonus Vokietijoje.

„Bendrai vertinant, nepaisant pratybų [plano] patikslinimo dėl COVID-19, daug strateginės parengties uždavinių buvo įvykdyta“, – sakoma JAV Sausumos pajėgų pranešime.

Ateinančiais mėnesiais bus surengta daugiau pratybų, naudojant išteklius, numatytus „Defender Europe“ manevrams. Pastaruosiuose, kaip iš pradžių planuota, turėjo dalyvauti net 20 tūkst. JAV karių, be kita ko, siunčiamų į Ukrainą ir Baltijos šalis.

Toks pajėgų perkėlimas yra didžiulis logistikos iššūkis, tačiau sąjungininkai nori geriau įgusti vykdyti tokias operacijas, padidėjus strateginėms grėsmėms po 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.