JAV: ES misija dėl Libijos ginklų embargo nėra „rimta“

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį apkaltino ES, kad jos misijai, kuria siekiama sustabdyti ginklų srautus į Libiją, trūksta rimtumo, antrindamos Turkijos kritikai, jog šios pastangos yra šališkos.

​Jungtinės Valstijos ketvirtadienį apkaltino ES, kad jos misijai, kuria siekiama sustabdyti ginklų srautus į Libiją, trūksta rimtumo, antrindamos Turkijos kritikai, jog šios pastangos yra šališkos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Jungtinės Valstijos ketvirtadienį apkaltino ES, kad jos misijai, kuria siekiama sustabdyti ginklų srautus į Libiją, trūksta rimtumo, antrindamos Turkijos kritikai, jog šios pastangos yra šališkos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2020, 2:22 PM

Siekdama įgyvendinti JT embargą ginklų siuntimui karo draskomai Libijai, Europos Sąjunga yra inicijavusi operaciją „Irini“, kurią vykdant praėjusį mėnesį įvyko incidentas jūroje tarp Prancūzijos ir Turkijos karo laivų.

Vyriausiasis JAV diplomatas Artimiesiems Rytams Davidas Schenkeris sutiko su Ankaros pozicija, kad „vienintelis jų [europiečių] įgyvendinamas draudimas taikomas Turkijos karinei įrangai“.

„Manau, kad jie, jeigu būtų rimtai nusiteikę, galėtų... mesti iššūkį konflikto šalis, joms pažeidžiant ginklų embargą“, – JAV strateginių studijų centre „German Marshall Fund“ (GMF) sakė D. Schenkeris.

„Manau, kad telieka apgailestauti. Jie galėtų padaryti daug daugiau“, – pažymėjo diplomatas.

Anot D. Schenkerio, europiečiai galėtų imtis veiksmų prieš „Wagner Group“ – mįslingą Rusijos samdinių dalinį, kaltinamą remiant Libijos karinį vadą Khalifą Haftarą.

„Galbūt jie nerimauja dėl Rusijos priešiškos reakcijos. Tačiau jeigu jie nesiims aktyvesnio ar rimtesnio vaidmens, šis reikalas ir toliau bus vilkinamas“, – kalbėjo jis apie Libijos konfliktą.

Turkija yra svarbi JT pripažįstamos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) rėmėja. NSV pastarosiomis savaitėmis pasiekė daug pažangos atstumiant Kh. Haftaro pajėgas, kurių puolimą prieš Tripolį palaiko Egiptas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Saudo Arabija.

Praėjusį mėnesį Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu skundėsi, jog ES misija nieko nedaro, kad sustabdytų kitų galingųjų valstybių siuntas Libijai, įskaitant ginklus, kuriuos, jo teigimu, Prancūzija tiekia Kh. Haftarui.

Prancūzija, neigianti jau seniai skambančius įtarimus, kad ji palaiko Kh. Haftarą, birželį išreiškė pasipiktinimą, vienas iš prancūzų laivų buvo sekamas turkų fregatų radarais, kol tikrino krovinius pakeliui į Libiją.

Jungtinės Valstijos oficialiai remia JT pripažįstamą vyriausybę, tačiau jų pozicija kelia tam tikrų abejonių, o amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas pernai gyrė Kh. Haftarą.

Libija yra panirusi į chaosą po 2011 metų sukilimo, kai buvo nuverstas ir vėliau nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.