Mūšiai privertė persikelti pusę Kalnų Karabacho populiacijos

Pusė atsiskyrusio Kalnų Karabacho anklavo gyventojų buvo priversti palikti namus, kai prieš daugiau kaip savaitę prasidėjo įnirtingos kovos tarp vietinių armėnų ir Azerbaidžano, trečiadienį pranešė Kalnų Karabacho de facto valdžios pareigūnai.

Pusė atsiskyrusio Kalnų Karabacho anklavo gyventojų buvo priversti palikti namus<br>TASS/Scanpix
Pusė atsiskyrusio Kalnų Karabacho anklavo gyventojų buvo priversti palikti namus<br>TASS/Scanpix
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2020, 1:07 PM, atnaujinta Oct 7, 2020, 3:57 PM

„Mūsų pirminiais skaičiavimais, apie 50 proc. Kalnų Karabacho gyventojų ir 90 proc. moterų ir vaikų – arba maždaug 70 000-75 000 žmonių – teko persikelti“, – agentūrai AFP sakė Kalnų Karabacho teisių ombudsmenas Artakas Beglaryanas.

Pasak A. Beglaryano, dėl kovų persikelti priversti gyventojai prieglobsčio ieško kitose ginčijamos teritorijos vietose arba bėga į Armėniją ir kitas vietoves.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho atsinaujino prieš daugiau kaip savaitę. Daugiausiai armėnų gyvenamas regionas 1991-aisiais atsiskyrė nuo Azerbaidžano.

Abi pusės nepaiso raginimų skelbti paliaubas ir kaltina viena kitą pradėjus naujus susirėmimus. Naujos kovos vyksta nuo rugsėjo 27 dienos.

Nepertraukiamai Azerbaidžano pajėgų apšaudomas pagrindinis Kalnų Karabacho miestas Stepanakertas pavirto miestu vaiduokliu.

Nuo susirėmimų pradžios žuvo beveik 290 žmonių, tarp kurių daugiau kaip 47 civiliai. Baiminamasi, kad kovos gali išaugti į daugiafrontį karą, į kurį įsitrauks įtakingos regiono valstybės Turkija ir Rusija.

Azerbaidžanas taip pat kaltina Armėnijos pajėgas apšaudant civilinius taikinius miesto zonose, įskaitant antrą pagal dydį šalies miestą Gendžė, kuriame gyvena daugiau kaip 330 000 žmonių. Dar nenustatyta, kiek Azerbaidžano gyventojų persikėlė dėl kovų.

Kalnų Karabacho sostinę bombardavo raketos ir bepiločiai lėktuvai

 Separatistinio Kalnų Karabacho regiono sostinę naktį ir trečiadienio rytą intensyviai bombardavo azerbaidžaniečių pajėgos, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Įnirtingi susirėmimai dėl ginčytino regiono tarp armėnų ir azerbaidžianiečių pajėgų trunka jau daugiau nei savaitę. Abi šalys kaltina viena kitą apšaudant civilines teritorijas.

Naktinis daugiau nei 50 tūkst. gyventojų turinčio Stepanakerto bombardavimas buvo intensyviausias nuo praėjusio savaitgalio, sakė vienas vietos gyventojas.

Naktį beveik kas valandą sostinėje gaudė sirenos, mieste buvo beveik visiškai tamsu.

Po sirenų pasigirsdavo galingi sprogimai, tačiau neaišku, ar miestas buvo bombarduojamas raketomis, ar kitais šaudmenimis.

Trečiadienio rytą apie 10 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku po dvi valandas trukusios pertraukos virš miesto pasigirdo vieno ar dviejų bepiločių lėktuvų garsas, primenantis žoliapjovės burzgimą.

Girdėjosi vidutinio galingumo sprogimai, kuriuos veikiausiai sukėlė skraidyklės. Viena iš jų smogė degalinei šiaurės rytinėje miesto dalyje, į kurią pastarosiomis dienomis jau ne kartą buvo taikytasi, sakė AFP žurnalistas.

Virš rajono trečiadienį kilo pilkų dūmų kamuoliai.

Tuo metu armėnų pajėgos šaudė iš automatų ir priešlėktuvinės gynybos sistemų, bandydamos numušti bepilotį lėktuvą.

Sprogimai apgadino mažiausiai tris vienas šalia kitos esančius namus, nors žmonės per juos nenukentėjo.

Vietos gyventojų teigimu, sprogimus galėjo sukelti sovietų gamybos salvinės raketų ugnies sistemų „Smerč“ raketos.

Dar viena į gyvenamojo namo sodą pataikiusi raketa žemėje paliko 10 metrų duobę ir kieme užmušė šunį.

Per kelias pastarąsias dienas Kalnų Karabacho separatistų vadovybė ne kartą pasmerkė raketų ugnies sistemų „Smerč“ naudojimą. Dalis nesprogusių raketų liko įsmigusios į žemę.

V. Putinas dar kartą paragino nutraukti kovas Kalnų Karabache

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paragino nutraukti kovas ginčijamame Kalnų Karabacho regione, o pražūtingiausias per daugiau kaip 25 metus kovas tarp vietinių armėnų ir Azerbaidžano pajėgų pavadino tragedija, praneša agentūra „Reuters“.

„Žinoma, tai didelė tragedija. Žmonės miršta, abi pusės patyrė daug nuostolių“, – sakė Rusijos vadovas ir pridūrė besiviliąs, kad kovos greitu metu baigsis.

Interviu valstybinei televizijai V. Putinas sakė, kad dėl konflikto nuolat palaiko ryšį su Armėnijos premjeru Nikolu Pašinianu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.