Azerbaidžanas: per susirėmimus Kalnų Karabache žuvo keturi kariai Rusijos armija: Kalnų Karabache pažeistas ugnies nutraukimas

Per susirėmimus neramumų krečiamame Kalnų Karabacho regione žuvo keturi azerbaidžaniečių kariai, skelbia Azerbaidžano Gynybos ministerija.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-13 12:57, atnaujinta 2020-12-13 15:07

Pasak ministerijos, kariai žuvo per jiems surengtą pasalą netoli Kalnų Karabacho sienos, rašo „Reuters“.

Savo ruožtu Armėnijos pareigūnai tvirtina, kad šeši armėnų kariai buvo sužeisti per Azerbaidžano pajėgų ataką, o abi pusės apkaltino viena kitą Rusijos tarpininkaujamų paliaubų pažeidimais.

Situacija Kalnų Karabache susikomplikavo rugsėjo 27 d., kai ginčijamoje teritorijoje prasidėjo aktyvūs mūšiai.

Šiemet per susirėmimus šiame regione ir už jo ribų žuvo daugiau nei 4 600 žmonių.

Lapkričio 9 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas ir Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pasirašė bendrą pareiškimą dėl visiško karo veiksmų nutraukimo Kalnų Karabache. Dokumente, be kita ko, buvo numatyta dislokuoti Kalnų Karabache apie 2 tūkst. kariškių iš Rusijos.

Rusijos armija: Kalnų Karabache pažeistas ugnies nutraukimas

Rusijos armija šeštadienį pranešė, kad buvo pažeistas ugnies nutraukimas, kuriuo lapkritį baigėsi Azerbaidžano ir Armėnijos konfliktas Kalnų Karabacho regione.

„Gruodžio 11-ąją pranešta apie vieną ugnies nutraukimo pažeidimo atvejį Hadruto rajone“, – sakoma Rusijos, kuri šiame regione yra dislokavusi savo taikdarių, Gynybos ministerijos pareiškime.

Armėnijos armija pranešė, kad Azerbaidžanas atakavo du kaimus, kuriuos kontroliuoja Kalnų Karabacho pajėgos.

Azerbaidžano gynybos ministerija paskelbė, kad imtasi „adekvačių atsakomųjų priemonių“ po kitos šalies „provokacijų“, bet pridūrė, kad paliaubų „šiuo metu laikomasi“.

Rusijos taikos palaikymo pajėgų atstovas patvirtino „susišaudymą iš automatinių ginklų“ ir naujienų agentūrai „Ria Novosti“ sakė, kad abiem šalims nusiųsti prašymai gerbti ugnies nutraukimą.

Anksčiau šeštadienį Kalnų Karabacho pajėgos paskelbė, kad per azerbaidžaniečių pajėgų ataką buvo sužeisti trys vietos kovotojai.

Azerbaidžano pajėgos penktadienį vakare atakavo armėnų kovotojus, kurių trys per kilusį susišaudymą buvo sužeisti, sakė regiono gynybos ministerija.

Rusija apie ugnies nutraukimo pažeidimą pranešė pirmą kartą po taikos susitarimo pasirašymo lapkričio 10 dieną.

Be to, šeštadienį vadinamosios Minsko grupės, kuri dešimtmečius vadovavo deryboms dėl Kalnų Karabacho konflikto, bet nepasiekė jokio tvaraus susitarimo, prancūzų ir amerikiečių pasiuntiniai Baku susitiko su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu.

Pasiuntiniai Stephane'as Visconti ir Andrew Schoferis sekmadienį turėtų lankytis Jerevane.

Šešias savaites trukusios kovos Kalnų Karabache, per kurias žuvo tūkstančiai abiejų šalių žmonių, praėjusį mėnesį baigėsi armėnų pajėgų sutriuškinimu.

Pagal Maskvos paremtą lapkričio susitarimą kai kurios teritorijos buvo perduotos Azerbaidžanui, Kalnų Karabache buvo dislokuota apie 2 tūkst. rusų taikdarių.

Ketvirtadienį lankydamasis Azerbaidžano sostinėje Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sveikino tai, ką pavadino savo artimo sąjungininko „šlovinga pergale“ šiame konflikte.

Turkų lyderis, kuris dalyvavo azerbaidžaniečių pergalės minėjimo renginiuose, atvirai rėmė Azerbaidžaną ir padėjo parengti bei apginkluoti jo kariuomenę.

Tačiau R. T. Erdoganas įspėjo, jog tai, kad „Azerbaidžanas išgelbėjo savo žemes nuo okupacijos, dar nereiškia, kad kova baigta“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.