Ukraina gavo Irano ataskaitą apie numuštą ukrainiečių keleivinį lėktuvą

Ukraina gavo Irano techninės ataskaitos apie aplinkybes, kuriomis Teherane buvo numuštas Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) keleivinis laineris „Boeing 737“, projektą, pranešė ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

 Ukraina gavo Irano ataskaitą apie numuštą ukrainiečių keleivinį lėktuvą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ukraina gavo Irano ataskaitą apie numuštą ukrainiečių keleivinį lėktuvą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2021, 6:41 PM

„Ataskaitos projektą gavome gruodžio 31 dieną, kaip sakoma, po eglute. Dabar turime du mėnesius komentarams ir pastaboms [pateikti]. Tai gan svarbus etapas tolesniam judėjimui į priekį, be kurio būtų neįmanoma pasiekti kompensacijų išmokėjimo ir visuotinio teisingumo. Dabar žodį paremia darbai“, – sakė ministras interviu interneto leidiniui „Obozrevatel“.

Pasak jo, kompensacijų sumą kol kas skelbia tik žiniasklaida, o jokių oficialių pranešimų šiuo klausimu Ukraina iš Irano dar negavo.

„Vienų pastarųjų metų patirtis mus išmokė, kad reikia labai atsargiai vertinti Irano žiniasklaidos informaciją ir, kaip sakoma, filtruoti kiekvieną pranešimą. Kol negausiu oficialaus Irano vyriausybės pasiūlymo, nepaisysime jokių pranešimų naujienose apie skaičius. Raginu ukrainiečius daryti tą patį. Šį klausimą lydi daug informacinio triukšmo“, – pabrėžė D. Kuleba.

Į Kijevą 752-uoju reisu skridęs MAU lėktuvas „Boeing 737-800“ pernai sausio 8 dieną buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto. Per incidentą žuvo visi 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai, įskaitant 82 iraniečius, 63 kanadiečius, 11 ukrainiečių, 10 švedų, septynis afganus ir tris britus.

Po kelių dienų Iranas pripažino, kad jo pajėgos netyčia numušė į Kijevą skridusį lainerį, paaštrėjus įtampai JAV ir Irano santykiuose.

Abiejų valstybių priešprieša buvo pasiekusi piką, kai 2020-ųjų sausio pradžioje amerikiečių dronas sudavė smūgį, per kurį žuvo įtakingas iraniečių generolas Qassemas Soleimani. Tuomet buvo būgštaujama, kad regioną gali apimti tolesnis smurtas.

Vėliau Irano revoliucinės gvardijos aerokosminių pajėgų vadas Amiras Ali Hajizadeh pareiškė, kad prisiima visą atsakomybę už ukrainiečių lėktuvo katastrofą.

Vakarų žvalgybos tarnybų pareigūnai ir analitikai mano, kad Iranas numušė orlaivį raketomis iš rusiškos sistemos „Tor“, NATO vadinamos SA-15.

Vasarą paskelbtoje ataskaitoje Teheranas pabrėžė, kad orlaivis buvo numuštas „dėl žmogiškosios klaidos“, teigdamas, jog kariškiai klaidingai identifikavo civilinį orlaivį kaip grėsmę ir paleido į jį dvi raketas nesulaukę vadovybės patvirtinimo.

Liepos pabaigoje Kijeve prasidėjo derybos su Irano pareigūnais dėl kompensacijos už lainerio numušimą. Antrasis derybų ratas įvyko spalio pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.