Jeruzalėje tęsiantis neramumams, iš Gazos ruožo raketomis apšaudytas Izraelis

Po pakartotinai į Izraelį paleistų raketų, šios šalies kariniai lėktuvai aviaciniais smūgiais apšaudė Gazos ruožą, antrą naktį tęsiantis palestiniečių ir policijos susirėmimams Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Kaip pranešė Izraelio kariuomenė, į šalį paleistos 36 raketos – daugiausiai per vieną naktį šiemet. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kaip pranešė Izraelio kariuomenė, į šalį paleistos 36 raketos – daugiausiai per vieną naktį šiemet. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2021, 2:11 PM

Kaip pranešė Izraelio kariuomenė, į šalį paleistos 36 raketos – daugiausiai per vieną naktį šiemet. Tai padaryta po to, kai Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“ išreiškė paramą Rytų Jeruzalės protestuotojams.

Izraelio policija penktadienį antrą naktį iš eilės susirėmė su palestiniečiais aneksuotoje rytinėje Jeruzalės dalyje, didėjant įtampai dėl draudimų būriuotis bei vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip arabai puldinėja žydų ultraortodoksus, o žydų ekstremistai – palestiniečius.

Per naktį iš ketvirtadienio į penktadienio vykusius susirėmimus, palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio Judėjimo teigimu, buvo sužaloti mažiausiai 105 žmonės, o 20 iš jų buvo hospitalizuoti. Izraelio policija pranešė apie 20 sužeistų pareigūnų.

Ketvirtadienį policijai uždraudus patekti į kai kurias populiarias palestiniečių susibūrimų po Ramadano dienos pasninko vietas, prie vieno įėjimų į Senamiestį prasiveržė smurtas.

Įtampą pakurstė kraštutinių dešiniųjų pažiūrų žydai, kiek anksčiau per demonstraciją skandavę „mirtis arabams“.

Izraelio sąjungininkas Vašingtonas, kuris prie JAV vairo stojus Joe Bidenui atnaujino pagalbą palestiniečiams ir pažadėjo stengtis, kad Artimųjų Rytų konfliktą būtų siekiama užbaigti dviejų valstybių sprendiniu, penktadienį pareiškė esantis „labai susirūpinęs“ dėl smurto eskalavimo Jeruzalėje.

„Ekstremistų protestuotojų, skanduojančių neapykantą ir smurtą kurstančius šūkius, retorika turi būti griežtai atmesta“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos taip pat paragino laikytis rimties.

„Žaidžiama su ugnimi“

Po ramios penktadienio dienos neramumai vėl kilo tūkstančiams musulmonų maldininkų po vakarinių maldų išėjus iš Al Aksos mečetės komplekso ir susirėmus su dešimtimis ginkluotų policininkų, tarp jų ir raitosios policijos atstovais.

Palestiniečiai svaidė vandens butelius į pareigūnus, kurie savo ruožtu panaudojo kurtinamąsias granatas, kad išsklaidytų minią.

Šimtai palestiniečių taip pat susirinko penktadienį prie Kalandijos perėjos tarp Jeruzalės ir Ramalos miesto okupuotame Vakarų Krante, pranešė policija.

Betliejuje, taip pat esančiame Vakarų Krante, palestiniečiai svaidė akmenis ir padegamąsias bombas Biblijos matriarchės Rachelės kapo, kurį tiek žydai, tiek musulmonai, tiek krikščionys laiko šventa vieta, link.

Pastarosiomis dienomis išplatinus virtinę vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip arabai puola žydų ultraortodoksus, Jeruzalėje tvyro didelė įtampa. Žydų ekstremistai kas vakarą išeina į gatves bauginti arabų.

Ketvirtadienį vakare Izraelio kraštutinių dešiniųjų grupė „Lehava“ organizavo eitynes prieš smurtą žydų atžvilgiu, kuriose dalyvavo šimtai žmonių. Jos baigėsi priešingoje Senamiesčio pusėje.

Socialiniuose tinkluose taip pat buvo išplatinta įrašų, rodančių, kad palestiniečiai anksti penktadienį puldinėjo žydų ultraortodoksus.

Jeruzalės meras Moshe Leonas visuomeniniam radijui sakė, kad jis kalbasi su palestiniečių bendruomenės lyderiais Rytų Jeruzalėje, kad būtų „nutrauktas šis beprasmis smurtas“.

M. Leonas teigė bandęs atšaukti Izraelio kraštutinių dešiniųjų grupės „Lehava“ eitynes, tačiau policija jį patikino, kad renginys yra teisėtas ir pažymėjo, jog pastarosiomis savaitėmis „dešimtys“ arabus puolusių žydų buvo sulaikyti.

Palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso biuras pasmerkė „vis stiprėjantį kurstymą, kurį organizuoja kraštutinių dešiniųjų Izraelio naujakurių grupuotės, pasisakančios už arabų žudymą“.

Pareiškime oficialioje palestiniečių naujienų agentūroje WAFA biuras ragino tarptautinę bendruomenę įsikišti, kad apsaugotų palestiniečius.

Jordanijos užsienio reikalų ministras Aymanas Safadi pasmerkė Izraelio „rasistinius išpuolius“ prieš palestiniečius rytinėje Jeruzalės dalyje ir paragino imtis „tarptautinių veiksmų, kad juos apsaugotų“.

„Jeruzalė yra raudona linija ir ją liečiant yra žaidžiama ugnimi“, – perspėjo jis.

Raketų išpuolis

Gazos Ruožą kontroliuojančio palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ sukarintas sparnas – Ezzedine'o al Qassamo brigados – išreiškė palaikymą Rytų Jeruzalės protestuotojams.

„Šiandien jūsų įžiebta kibirkštis bus priešo akivaizdoje įvykusio sprogimo dagtis“, – sakoma pranešime.

Palestiniečių kovotojų grupuočių aljansas, įskaitant „Hamas“ ir mažesnį jos sąjungininką „Islamo džihadą“, paskelbė pareiškimą, kuriame įspėjama, kad smurto akivaizdoje „mes negalime tylėti“.

Izraelio kariuomenė nurodo, kad kovotojai Gazos ruože pirmąją trijų raketų salvę į Izraelį paleido prieš pat vidurnaktį penktadienį.

Vėliau patikslinta, kad visos 36 raketos buvo numuštos ar pataikė į plyną lauką.

Savo ruožtu Izraelio tankai atsakydami apšaudė Gazos ruožą. Tačiau tokie veiksmai buvo sutikti dar vienu raketų pliūpsniu. Anot kariuomenės, tai išprovokavo Izraelio aviacinius smūgius prieš įtariamas „Hamas“ raketų paleidimo vietas.

„Naikintuvai ir kariniai sraigtasparniai apšaudė kelis karinius „Hamas“ taikinius Gazos ruože, įskaitant požeminę infrastruktūrą ir raketų paleidimo įrenginius“, – teigiama pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.