Etiopija patvirtino surengusi pražūtingą aviacijos smūgį Tigrėjuje

Etiopijos kariuomenė ketvirtadienį pavirtino, kad yra atsakinga už pražūtingą aviacijos smūgį viename turguje karo krečiamame šiauriniame Tigrėjaus regione.

Mažiausiai 64 žmonės žuvo ir 180 buvo sužeisti per Etiopijos aviacijos smūgį turguje Tigrėjaus regione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mažiausiai 64 žmonės žuvo ir 180 buvo sužeisti per Etiopijos aviacijos smūgį turguje Tigrėjaus regione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2021, 5:17 PM, atnaujinta Jun 24, 2021, 5:18 PM

Likę gyvi įvykio liudininkai ir pagalbos tarnybų darbuotojai pasakojo, kad antradienio vidurdienį per bombardavimą Togogos turguje žuvo dešimtys civilių. Tačiau kariuomenė tvirtina, kad buvo smogta tik kombatantams.

Etiopijos kariuomenės atstovas pulkininkas Getnetas Adane žurnalistams sakė, kad antskrydis buvo surengtas, kai kovotojai, palaikantys buvusius Tigrėjaus regiono lyderius, susirinko paminėti Kankinių dienos.

„Etiopijos oro pajėgos naudoja naujausias technologijas, todėl surengė tikslų smūgį, kuris buvo sėkmingas“, – sakė pulkininkas.

Žurnalistams susisiekus su G. Adane ir paprašius pateikti išsamesnės informacijos, jis daugiau nieko nekomentavo.

Mažiausiai 64 žmonės žuvo ir 180 buvo sužeisti per Etiopijos aviacijos smūgį turguje Tigrėjaus regione, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas vietos sveikatos apsaugos pareigūnas.

„Kol kas žinome apie 64 žuvusiuosius ir 180 sužeistųjų Togogoje. Aviacijos smūgis surengtas turgaus rajone, nukentėjo labai daug žmonių“, – sakė Tigrėjaus regiono administracijos patarėjas sveikatos priežiūros klausimais Mulu Atsbaha.

Kiti sveikatos darbuotojai sakė, kad tarp aukų esama vaikų. Anot jų, Etiopijos pajėgos neleido kai kurioms medikų komandoms patekti į atakos vietą, taip pat apšaudė ten vykusį Raudonojo Kryžiaus greitosios pagalbos automobilį.

„Yra daug sužeistųjų, bet jiems nebuvo suteikta medicininė pagalba, nes kariškiai blokavo kelią“, – sakė dr. Kinfe Redae.

Ketvirtadienį sužeistieji tebebuvo evakuojami iš atakos vietos, nurodė Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) ir sakė, kad sunkiai sužeistų asmenų transportavimas į Tigrėjaus regiono sostinę Mekelę yra „gyvybės ar mirties klausimas“.

Kaimyninės Eritrėjos pajėgų palaikomi Etiopijos kariai nuo lapkričio kovoja Tigrėjuje, siekdami nuversti Adis Abebai nepaklūstančią regioninę vyriausybę.

Šiuo metu didžiojoje Etiopijos dalyje skaičiuojami balsai po pirmadienį įvykusių visuotinių rinkimų, bet dėl septynis mėnesius besitęsiančio konflikto balsavimas Tigrėjuje negalėjo būti organizuotas.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga pasmerkė aviacijos smūgį Togogoje.

„Griežtai smerkiame šį atgrasų aktą“, – sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Nesuteikti aukoms skubiai reikalingos medicinos pagalbos yra siaubinga ir visiškai nepriimtina“, – pridūrė jis ir paragino Etiopijos valdžią „nedelsiant užtikrinti visokeriopą ir nevaržomą medicinos darbuotojų prieigą prie nukentėjusiųjų“.

JAV taip pat paragino nedelsiant nutraukti ugnį Tigrėjuje, kur jau žuvo tūkstančiai civilių, o maždaug 350 tūkst. gyventojų yra atsidūrę prie bado slenksčio.

Etiopija tvirtina, kad pagalba teikiama daugumai iš 6 mln. Tigrėjaus gyventojų, tačiau pagalbos darbuotojai sako, kad kariai reguliariai neleidžia jiems pateikti į kai kuruos regiono rajonus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.