Etiopijoje sukilėliams įžengus į Tigrėjaus sostinę vyriausybė paskelbė paliaubas regione

Etiopijos federalinė vyriausybė pirmadienį paskelbė „vienašališkas paliaubas“ karo draskomame Tigrėjaus regione, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Etiopijos federalinė vyriausybė pirmadienį paskelbė „vienašališkas paliaubas“ karo draskomame Tigrėjaus regione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Etiopijos federalinė vyriausybė pirmadienį paskelbė „vienašališkas paliaubas“ karo draskomame Tigrėjaus regione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2021, 8:26 AM, atnaujinta Jun 29, 2021, 9:22 AM

Pranešimas pasirodė sukilėliams įžengus į regiono sostinę Mekelę, kur vietos gyventojai juos džiaugsmingai pasitiko gatvėse.

Šie dramatiški įvykiai žymi kone aštuonis mėnesius trunkančio konflikto Tigrėjuje, pasak Jungtinių Tautų, nustūmusio 350 tūkst. žmonių prie bado slenksčio, persilaužimą.

Sukilėliai, pasivadinę „Tigrėjaus gynybos pajėgomis“ (Tigray Defence Forces, TDF), kiek anksčiau įžengė į Mekelę, o iš jos pabėgo federalinės vyriausybės paskirta laikinoji Tigrėjaus administracija.

„Nuo... birželio 28-osios paskelbtos besąlygiškos, vienašališkos paliaubos“, – sakoma vėlai pirmadienį valstybinės žiniasklaidos paskelbtame pareiškime.

Paliaubos tęsis iki dabartinio „ūkininkavimo sezono“ pabaigos, jomis siekiama padėti žemės ūkio gamybai ir pagalbos skirstymui, tuo pačiu sudarant sąlygas sukilėlių kovotojams „sugrįžti į taikų kelią“, sakoma pranešime.

Gyvybiškai svarbus pasėlių sodinimo ir sėjos sezonas regione baigiasi rugsėjį.

TDF reakcijos į federalinės vyriausybės paliaubų paskelbimą kol kas nebuvo.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pirmadienį sakė kalbėjęsis su Etiopijos premjeru Abiy Ahmedu, 2019 metų Nobelio taikos premijos laureatu, ir išreiškė viltį, kad karo veiksmai bus nutraukti.

Pasak A. Guterreso, pastarojo meto įvykiai Tigrėjuje kelia „itin didelį susirūpinimą“ ir „dar kartą parodo, kad ši krizė neturi karinio sprendinio“.

Jungtinės Karalystės ambasada Etiopijoje sakė, kad ugnies nutraukimas yra svarbus įvykis, ir paragino visas šalis jį gerbti.

JK, Jungtinės Valstijos ir Airija paragino surengti skubų JT Saugumo Tarybos viešą susitikimą dėl Tigrėjaus, sakė diplomatiniai šaltiniai. Susitikimas galėtų įvykti penktadienį.

Nuo karo Tigrėjuje pradžios pernai lapkritį Saugumo Taryba nesurengė jokio viešo posėdžio šiuo klausimu. Daugelis Afrikos valstybių, Kinija, Rusija ir kai kurios kitos šalys šią krizę laiko Etiopijos vidaus reikalu.

Naujas puolimas

Karas Tigrėjuje prasidėjo Abiy Ahmedui pasiuntus karių nušalinti nepaklusnios regiono vadovybės.

Jis sakė, kad tai yra atsakas į regiono valdančiosios partijos, Tigrėjaus liaudies išvadavimo fronto (TPLF), atakas prieš federalinės armijos stovyklas.

Abiy Ahmedas pažadėjo greitą pergalę, o lapkričio pabaigoje federalinės pajėgos užėmė Mekelę.

Tačiau intensyvios kovos regione nesiliovė, daugėjo pranešimų apie žudynes ir lytinį smurtą.

Praėjusią savaitę TDF pradėjo didelį puolimą, sutapusį su nekantriai lauktais Etiopijos nacionaliniais rinkimais.

Vienas Tigrėjaus laikinosios vyriausybės pareigūnas pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad TDF kovotojai įžengė į Mekelę.

„TDF perėmė miesto kontrolę“, – kalbėjo pareigūnas. – Jie įžengė [į miestą]. Miestas švenčia. Visi šoka lauke.“

Pasak pareigūno, Abiy Ahmedo paskirta Tigrėjaus laikinoji vyriausybė anksčiau, artinantis TDF kovotojams, nusprendė palikti savo postus Mekelėje.

„Visi išvyko. Paskutinieji pasitraukė po pietų... Regionas neturi vyriausybės“, – sakė pareigūnas, dėl saugumo nesutikęs skelbti savo pavardės.

Su valstybe susijusi privati žiniasklaidos kompanija FBC anksčiau pranešė, kad Tigrėjaus laikinosios administracijos vadovas paprašė federalinės vyriausybės paskelbti paliaubas.

Plėšiami bankai

Anksčiau pirmadienį liudininkai pranešė, kad federaliniai kariai ir policininkai bėga iš Mekelės, o kai kurie plėšia bankus ir rekvizuoja privačių asmenų transporto priemones.

„Federalinė policija ir Etiopijos pajėgos bėga iš miesto automobiliais, paimtais iš [privačių] asmenų. Atrodo, kad jie važiuoja į rytus“, – sakė vienas liudininkas.

Vienas JT pareigūnas sakė, kad kariai išmontavo daugelio JT agentūrų Mekelėje palydovinio ryšio įrangą, tikriausiai bandydami nutraukti informacijos perdavimą iš miesto.

Daug liudininkų pasakojo, kad dėl TDF atėjimo džiūgaujantys gyventojai Mekelėje pirmadienį vakare šaudė į orą.

Tigrėjaus konfliktas jau pareikalavo tūkstančių žmonių gyvybių, Etiopijos ir jos sąjungininkių pajėgoms kaunantis su buvusiais regiono lyderiais ir jų šalininkais. Humanitarinės grupės prašė užtikrinti platesnę prieigą prie 6 mln. gyventojų turinčio regiono.

Praeitą savaitę tarptautinis spaudimas Etiopijai dar labiau padidėjo po kariuomenės surengto aviacijos smūgio vienam populiariam turgui Tigrėjuje. Per šią ataką žuvo daugiau kaip 60 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras