Egiptas uždaro Rafacho perėją Gazos Ruožo pasienyje

Egiptas pranešė Gazos Ruožo valdžiai pirmadienį uždarysiantis Rafacho sienos perėją, informavo palestiniečių anklavą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“ atstovas.

Egiptas pranešė Gazos Ruožo valdžiai uždarysiantis Rafacho sienos perėją.<br>via REUTERS/Scanpix nuotr.
Egiptas pranešė Gazos Ruožo valdžiai uždarysiantis Rafacho sienos perėją.<br>via REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2021, 8:42 AM, atnaujinta Aug 23, 2021, 8:44 AM

„Egipto valdžia mus informavo, kad rytoj, pirmadienį, Rafacho perėja bus uždaryta abiem kryptimis“, – vėlai sekmadienį nurodė Gazos Ruožo vidaus reikalų ministerijos atstovas Iyadas al Bozomas.

Šaltiniai Egipto saugumo tarnybose patvirtino šį žingsnį ir pažymėjo, kad perėja liks uždaryta iki atskiro pranešimo, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos ir nepaaiškino, kokios yra šio sprendimo priežastys.

Kairas gegužę liepė atidaryti Gazos Ruožą su Egiptu jungiančią Rafacho perėją – vienintelį palestiniečių anklavo sienos kirtimo punktą, nekontroliuojamą Izraelio. Toks sprendimas buvo priimtas, kad būtų galima pristatyti humanitarinės pagalbos Gazos Ruožui, o sužeistus vietos gyventojus – nugabenti į Egipto ligonines.

Tuomet siena buvo atidaryta įsiplieskus 11 dienų trukusiam konfliktui, per kurį „Hamas“ leido raketas į žydų valstybę, o Izraelis rengė niokojančius antskrydžius anklave. Tas smurto protrūkis paskatino Egiptą išskirti 500 mln. dolerių (426 mln. eurų) sumą Gazos Ruožo atstatymui.

Kairas tarpininkavo tariantis dėl Izraelio ir „Hamas“ paliaubų, kuriomis buvo nutraukti karo veiksmai.

Egiptas nusprendė vėl uždaryti Rafacho perėją, praėjusį savaitgalį prasiveržus smurtui tarp izraeliečių ir palestiniečių palei Gazos Ruožo rytinę sieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.