Palestiniečių berniukas, sužeistas per protestą Gazos Ruožo pasienyje, neišgyveno

Šeštadienį mirė 12 metų palestiniečių berniukas, kuris buvo sužeistas į galvą, kai izraeliečių pajėgos paleido ugnį per smurtinį protestą Gazos ir Izraelio pasienyje, pranešė Gazos Ruožo sveikatos apsaugos pareigūnai.

12 metų palestiniečių berniuko, žuvusio Gazos Ruože, laidotuvės.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
12 metų palestiniečių berniuko, žuvusio Gazos Ruože, laidotuvės.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2021, 1:25 PM, atnaujinta Aug 28, 2021, 1:27 PM

Hassanas Abu al Neilas buvo pašautas rugpjūčio 21 dieną per protestą prieš žlugdančią Egipto ir Izraelio blokadą, kurį organizavo Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“.

Smurto protrūkis įvyko, kai palestiniečių protestuotojai pradėjo mėtyti akmenis ir sprogmenis į Izraelio karius netoli įtvirtintos sienos. Izraelio pajėgos atsakė šūviais. Per incidentą buvo sužeista daugiau nei 40 palestiniečių, įskaitant šeštadienį mirusį paauglį.

Kitas palestinietis, vėliau identifikuotas kaip „Hamas“ sukarinto sparno narys, nuo žaizdų mirė trečiadienį.

Vienas protestuotojo šūvio į galvą sužeistas Izraelio kareivis tebėra kritinės būklės.

Šimtai palestiniečių protestuotojų trečiadienį susirinko prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos ir vėl ragino sušvelninti blokadą.

Spaudžiamas Egipto tarpininkų, „Hamas“ demonstrantus išlaikė atokiau nuo teritorijas skiriančios tvoros, o protestai baigėsi nesikartojant praėjusios savaitės mirtinam smurto protrūkiui.

Po trečiadienio protesto Izraelis pareiškė ketinantis sušvelninti kai kuriuos komercinius Gazos Ruožui taikomus apribojimus ir leisti transporto priemonėms, prekėms ir įrangai, skirtai atstatymo projektams, įvažiuoti į Palestinos anklavą. Izraelio gynybos ministerija teigė, kad jei bus laikomasi tvarkos, priemonės gali būti dar labiau sušvelnintos.

Egiptas, uždaręs savo sienos su Gazos Ruožu perėjimo punktą, norėdamas sustiprinti spaudimą „Hamas“, taip pat iš dalies atidarė perėją, kad būtų palengvintas eismas iš Egipto į Gazos Ruožą.

Rugpjūčio 19 dieną Izraelio vyriausybė pasiekė susitarimą su Kataru, leidžiančiu Persijos įlankos šaliai atnaujinti pagalbos išmokas šeimoms Gazos Ruože.

Tokiu būdu siekiama sumažinti įtampą su „Hamas“ po gegužės mėnesį kilusio 11 dienų karo – ketvirto nuo 2007 metų gegužės, kai grupuotė perėmė valdžią anklave.

Izraelis sustabdė pagalbos mokėjimą ir pareiškė, jog toks žingsnis buvo būtinas siekiant užtikrinti, kad „Hamas“ negautų naudos iš atliekamų mokėjimų.

Gegužę tarp Gazos Ruožo ir Izraelio pratrūkusio konflikto metu žuvo mažiausiai 260 palestiniečių, įskaitant 67 vaikus ir 39 moteris, nurodė Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija. „Hamas“ pripažino 80 kovotojų mirtį.

Izraelio nuostolius sudarė vienas kareivis ir dvylika civilių, įskaitant du vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.