Izraelis po padegamųjų balionų paleidimo ir susirėmimų pasienyje smogė Gazos Ruožui

Izraelio oro pajėgos sekmadienį smogė dviem objektams Gazos Ruože, šios palestiniečių teritorijos gyventojams susirėmus su pajėgomis pasienyje ir paleidus padegamųjų balionų į Izraelio teritoriją, pranešė kariuomenė.

Izraelio oro pajėgos smogė dviem objektams Gazos Ruože.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Izraelio oro pajėgos smogė dviem objektams Gazos Ruože.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2021, 10:47 AM, atnaujinta Aug 29, 2021, 10:49 AM

Izraelio „naikintuvai smogė „Hamas“ kariniam objektui, naudotam ginklams gaminti ir [kovotojams] rengti, taip pat įėjimui į teroristų tunelį šalia Džabalijos“, sakoma Izraelio kariuomenės pranešime.

„Smūgiai buvo atsakas į „Hamas“ padegamųjų balionų leidimą į Izraelio teritoriją ir vakar įvykusias smurtines riaušes“, – sakoma jame.

Kariuomenė nurodė, jog abu šie incidentai parodo, kad „Hamas“ toliau pasitelkia teroristinę taktiką ir taikosi į civilius“.

Pranešimų iš Gazos Ruožo apie žmones, nukentėjusius per Izraelio smūgius, nebuvo.

Kalbėdamas Vašingtone, kur buvo susitikęs su JAV prezidentu Joe Bidenu, Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas sakė, jog laiko Gazos Ruožą valdantį islamistų judėjimą „Hamas“ atsakingu už bet kokius ten vykstančius neramumus.

„Kaip jau esu sakęs, mūsų veiksmai Gazos [Ruože] atitiks mūsų interesus, – pasakė jis žurnalistams, prieš įlipdamas į lėktuvą ir išskrisdamas į Izraelį. – Kas dėl manęs, [atsakingųjų] adresas buvo ir yra „Hamas“.“

Šeštadienį vakare Pietų Izraelio Eškolo regione netoli palestiniečių anklavo kilo du gamtiniai gaisrai, pranešė Izraelio ugniagesiai.

Vėliau kilo protestai. Palestiniečiai degino padangas prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos, o Izraelio kariuomenė panaudojo ašarines dujas ir kurtinamąsias granatas, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad per susirėmimus buvo sužeista 11 palestiniečių, trys iš jų – koviniais šoviniais.

Anksčiau šeštadienį Gazos Ruože buvo palaidotas 12-metis Omaras Hassanas Abu al Nile, kuris buvo sužeistas į galvą, kai prieš savaitę izraeliečių pajėgos paleido ugnį per smurtinį protestą Izraelio pasienyje.

2018 metais Gazos Ruožo gyventojai pradėjo protestų judėjimą. Jie reikalauja nutraukti Izraelio blokadą, be to, siekia teisės palestiniečiams sugrįžti į žemes, iš kurių jie pabėgo ar buvo išvaryti 1948-aisiais įkūrus žydų valstybę.

Dažnai smurtinės, „Hamas“ remiamos demonstracijos vyksta kas savaitę, o per daugiau kaip metus Izraelis nukovė maždaug 350 palestiniečių šioje teritorijoje.

Gegužę „Hamas“ ir Izraelis kariavo per niokojamą 11 dienų konfliktą – didžiausią per daugelį metų. Jis pasibaigė neoficialiomis paliaubomis.

Vėlesniais mėnesiais į Izraelio teritoriją iš Gazos Ruožo toliau buvo leidžiami padegamieji balionai, o Izraelis dėl jų kaltina „Hamas“.

Tuo pačiu metu Izraelis švelnina suvaržymus civiliniam gyvenimui ir prekybai šioje teritorijoje, kurią blokuoja nuo 2007 metų, kai valdžią perėmė „Hamas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.