Iranas „griežtai“ smerkia Talibano puolimą Pandžšyro slėnyje Talibanas paaiškino, kodėl puolė Pandžšyro slėnį

Iranas pirmadienį „griežtai“ pasmerkė Talibano karinį puolimą prieš Afganistano Pandžšyro slėnyje tebeveikiančius kovotojus, šiam islamistų judėjimui pareiškus, kad jis perėmė visos šalies teritorijos kontrolę.

Iranas, regione dominuojanti musulmonų šiitiška valstybė, iki šiol susilaikydavo nuo kritikos Talibanui, šiai sunitų grupuotei rugpjūčio 15 dieną užėmus Kabulą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Iranas, regione dominuojanti musulmonų šiitiška valstybė, iki šiol susilaikydavo nuo kritikos Talibanui, šiai sunitų grupuotei rugpjūčio 15 dieną užėmus Kabulą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2021, 2:28 PM, atnaujinta Sep 6, 2021, 2:34 PM

„Iš Pandžyro gaunamos žinios išties kelia nerimą, – žurnalistams sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh. – Puolimą griežtai smerkiame.“

Iranas, regione dominuojanti musulmonų šiitiška valstybė, iki šiol susilaikydavo nuo kritikos Talibanui, šiai sunitų grupuotei rugpjūčio 15 dieną užėmus Kabulą.

Talibai pirmadienį paskelbė apie pergalę kalnuotoje Pandžšyro provincijoje, o judėjimo atstovas pareiškė, jog „mūsų šalis visiškai ištraukta iš karo liūno“. Tokia žinia nuskambėjo praėjus trims savaitėms po to, kai islamistai užėmė šalies sostinę.

Tačiau Nacionalinis pasipriešinimo frontas (NRF), vienijantis Talibanui besipriešinančias sukarintas organizacijas ir buvusias Afganistano saugumo pajėgas, pareiškė, kad jo kovotojai tebegina „strategiškai svarbias pozicijas“ slėnyje.

„Kalbant apie Pandžšyro klausimą, primygtinai reikalavau, kad jis būtų išspręstas dialogu, dalyvaujant visiems Afganistano vyresniesiems“, – pabrėžė S. Khatibzadeh.

Talibanas taip pat turi gerbti savo pareigas pagal tarptautinę teisę bei savo įsipareigojimus“, – pridūrė jis, tvirtindamas, kad „Iranas mėgins nutraukti visas Afganistano žmonių kančias ir palaikys pastangas suformuoti visiems afganistaniečiams atstovaujančią vyriausybę“.

Turėdamas omenyje Pakistaną, S. Khatibzadeh pažymėjo, kad Teheranas smerkia „bet kokį užsienio kišimąsi“ į Afganistano reikalus.

„Norėtume informuoti savo draugus ir asmenis, kurie galėtų padaryti strateginę klaidą atvykdami į Afganistaną su kitokiais ketinimais, kad Afganistanas nėra šalis, kuri taikstosi su priešu ar agresoriumi“ savo teritorijoje, pridūrė iraniečių URM atstovas.

Iranas, turintis 900 km ilgio bendrą sieną su Afganistanu, nepripažino pirmojo Talibano režimo, gyvavusio 1996–2001 metais.

Vis tik Teheranas, jau įsileidęs beveik 3,5 mln. afganistaniečių ir nerimaujantis dėl galimo naujo pabėgėlių srauto, šįkart siekia užmegzti ryšius su talibais, praėjusį mėnesį žaibišku greičiu užėmusiais Kabulą, kol savo kontingentą iš šalies išvedinėjo JAV.

Talibanas paaiškino, kodėl puolė Pandžšyro slėnį

Radikalus islamo Talibanas teisina Afganistano Pandžšyro provincijos užėmimą jėga. Kai žlugo derybos, „nes du asmenys nesutiko kalbėtis“, Talibanas buvo priverstas nusiųsti ginkluotąsias pajėgas ir pradėti operaciją, spaudos konferencijoje Kabule pirmadienį sakė islamistų atstovas Zabihullahas Mujahidas.

Manoma, kad jis omenyje turėjo du pasipriešinimo lyderius – ligšiolinį viceprezidentą Amrullahą Salehą ir legendinio Šiaurės aljanso lyderio Ahmado Shaho Massoudo sūnų Ahmadą Massoudą.

Pandžšyras visiškai kontroliuojamas Talibano, karas baigėsi, ir šalis įveikė krizę, pabrėžė Z. Mujahidas. Kartu jis įspėjo dėl bet kokio priešinimosi naujajai valdžiai. Už tai esą bus griežtai baudžiama. Z. Mujahidas paragino buvusias vyriausybines pajėgas prisijungti prie Talibano.

A. Massoudas tviteryje pranešė, kad yra saugioje vietoje.

Pandžšyro klausimas – ši provincija buvo vienintelė šalyje, kurios dar nekontroliavo Talibanas – turėjo būti sprendžiamas derybose. Tačiau antradienį prasidėjo mūšiai, kai, pasipriešinimo kovotojų duomenimis, talibai užpuolė kontrolės postus slėnio prieigose. Sekmadienio rytą (vietos laiku) Talibanas pareiškė užėmęs provinciją.

JT: Talibanas žada užtikrinti humanitarinių darbuotojų saugumą

Talibanas per sekmadienį Kabule įvykusį susitikimą su Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos vadovu Martinu Griffithsu pažadėjo užtikrinti humanitarinių darbuotojų saugumą Afganistane ir nevaržyti gyventojams prieigos prie humanitarinės pagalbos.

M. Griffithsas sekmadienį kelioms dienoms atvyko į Afganistano sostinę derybų su Talibano vadovais, griežtosios linijos islamistų kontroliuojamai šaliai atsidūrus prie humanitarinės katastrofos slenksčio.

„Valdžia pažadėjo, kad bus užtikrintas humanitarinės pagalbos darbuotojų saugumas; kad bus leidžiama teikti humanitarinę pagalbą žmonėms, kuriems jos reikia; kad humanitarinės pagalbos darbuotojams – tiek vyrams, tiek moterims – bus garantuojama judėjimo laisvė“, – nurodoma JT atstovo Stephane'o Dujarrico pareiškime.

M. Griffithsas per susitikimą pakartojo, kad humanitarinė bendruomenė įsipareigojusi teikti „nešališką ir nepriklausomą humanitarinę pagalbą“, priduriama pareiškime.

M. Griffithsas taip pat paragino talibus užtikrinti visų moterų – tiek padedančių teikti pagalbą, tiek civilių gyventojų – saugumą ir teises.

Per ankstesnį savo valdymą 1996–2001 metais Talibanas buvo įvedęs brutalų šariato režimą ir liūdnai pagarsėjo dėl savo elgesio su moterimis, kurioms buvo draudžiama vienoms išeiti iš namų, įgyti išsilavinimą ar dirbti.

Talibano delegacija, vadovaujama vieno iš judėjimo įkūrėjų mulos Abdul Ghani Baradaro, padėkojo JT pareigūnams už „pažadus toliau teikti humanitarinę pagalbą Afganistano žmonėms“, nurodė islamistų judėjimo atstovas Suhailas Shaheenas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pareiškime.

Jis pridūrė, jog talibų delegacija pažadėjo „bendradarbiauti ir suteikti reikiamą infrastruktūrą“.

Pasak JT, Afganistanas išgyvena humanitarinę krizę, kurios poveikį junta 18 mln. žmonių – pusė šalies gyventojų.

Dar iki žaibiško Talibano puolimo, per kurį rugpjūčio 15 dieną buvo nuversta Vakarų remta vyriausybė, Afganistanas buvo labai priklausomas nuo pagalbos: net 40 proc. šalies BVP sudaro iš užsienio gautos lėšos.

Tačiau JT ir pagalbos organizacijos nerimauja dėl humanitarinių misijų ateities šalį valdant Talibanui, nors islamistai žada, kad šįkart jų valdymas bus nuosaikesnis, palyginti su ankstesniu talibų režimu.

Kelios pagalbos organizacijos anksčiau naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad derasi su Talibanu dėl tolesnės veiklos arba jau sulaukė saugumo garantijų dabartinėms programoms.

JT pranešė, kad praėjusią savaitę buvo atnaujinti humanitariniai skrydžiai į kelias Afganistano provincijas.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas praėjusį savaitgalį Saugumo Tarybai pateiktoje ataskaitoje paragino „Talibaną ir visas kitas šalis elgtis kuo santūriau, siekiant apsaugoti gyvybes bei užtikrinti, kad humanitariniai poreikiai galėtų būti tenkinami“.

Ataskaita parengta artėjant JT politinės misijos Afganistane įgaliojimų pabaigai rugsėjo 17 dieną.

Talibanas neleidžia išvykti kai kuriems amerikiečiams, teigia įtakingas JAV respublikonas

JAV Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto narys respublikonas Michaelas McCaulas pareiškė, kad kažkiek amerikiečių, bandančių išvykti iš Afganistano po JAV pajėgų išvedimo, sėdi lėktuvuose oro uoste, bet Talibanas neleidžia jiems išskristi.

Teksase išrinktas M. McCaulas sakė, kad Afganistano šiaurėje esančio Mazari Šarifo oro uoste yra šeši lėktuvai su JAV piliečiais ir jų vertėjais afganistaniečiais, o Talibanas „juos laiko įkaitais“.

Vienas Mazari Šarifo oro uosto darbuotojas patvirtino, kad oro uoste stovi keli orlaiviai, jo nuomone, užsakyti JAV. Talibai neleidžia jiems pakilti ir sako norintys patikrinti juose esančių žmonių dokumentus. Daug tų žmonių esą neturi pasų ar vizų.

Šis oro uosto darbuotojas nenorėjo skelbti savo pavardės.

Sekmadienį M. McCaulas televizijai „Fox News“ sakė, kad Talibanas pateikė reikalavimų. Detaliau respublikonas nekalbėjo, bet išreiškė susirūpinimą, kad „jie reikalaus vis daugiau ir daugiau, ar tai būtų pinigai, ar [jų], kaip Afganistano vyriausybės, teisėtumas“.

Pasak M. McCaulo, lėktuvai oro uoste stovi jau „porą dienų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu