Užsienio pasiuntiniai mato „retą progą“ užbaigti karą Etiopijoje

Užsienio pasiuntiniai antradienį dirba dėl metus trunkančio karo Etiopijoje užbaigimo, vildamiesi, kad Afrikos Sąjungos (AS) vadovaujamas spaudimas gali priversti nutraukti karo veiksmus, kol sukilėliai dar nepradėjo baimę keliančio sostinės puolimo.

Užsienio pasiuntiniai antradienį dirba dėl metus trunkančio karo Etiopijoje užbaigimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Užsienio pasiuntiniai antradienį dirba dėl metus trunkančio karo Etiopijoje užbaigimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 4:05 PM, atnaujinta Nov 9, 2021, 8:06 PM

JAV specialusis pasiuntinys Somalio pusiasaliui Jeffrey Feltmanas sugrįžo į Etiopiją susitikti su kolega iš AS, buvusiu Nigerijos prezidentu Olusegunu Obasanjo, pranešė Valstybės departamentas.

„Manome, kad pasitaikė reta proga dirbti su [O. Obasanjo]“, – pirmadienį sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Praėjusią savaitę J. Feltmanas susitiko su Etiopijos aukščiausio rango pareigūnais, o paskui nuvyko į Keniją susitikti su prezidentu Uhuru Kenyatta, aktyviai tarpininkaujančiu regione.

„Taip pat kalbamės su TPLF“, – sakė N. Price'as, paminėdamas Etiopijos sukilėlių Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo frontą.

„Kalbamės su [konflikto] šalimis ir bandome nukreipti jas karo veiksmų nutraukimo keliu“, – nurodė JAV Valstybės departamento atstovas.

Jungtinės Tautos taip pat bando sutelkti paramą O. Obasanjo iniciatyvai užbaigti konfliktą, nusinešusį tūkstančius gyvybių, privertusį palikti namus maždaug 2 mln. gyventojų, nulėmusį žiaurius nusikaltimus prieš civilius ir žmonių badavimą.

Antradienį JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Martinas Griffithsas paragino siekti taikos. Sekmadienį jis lankėsi Tigrėjaus regiono sostinėje Mekelėje ir susitiko su TPLF lyderiais.

„Meldžiu visų šalių paisyti JT generalinio sekretoriaus prašymo nedelsiant, be išankstinių sąlygų nutraukti karo veiksmus ir pakartoju, [kad JT] visiškai remia [O. Obasanjo pastangas]“, – sakė jis.

Pirmadienį informuodamas AS 15 narių Taikos ir saugumo tarybą, O. Obasanjo išreiškė optimizmą dėl pažangos.

„Visi šie lyderiai čia, Adis Abeboje, ir šiaurėje individualiai sutinka, kad nesutarimai... yra politiniai ir kad reikia politinio sprendimo per dialogą“, – sakė jis. Jo pareiškimo kopiją matė naujienų agentūra AFP.

„Todėl tai yra reta proga ir ją drauge galime išnaudoti“, – sakė O. Obasanjo.

„Sukilėliai smarkiai išpučia laimėjimus“

Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas pernai lapkritį pasiuntė karius į šiauriausią šalies regioną Tigrėjų, siekdamas išardyti ir nuginkluoti TPLF, kurį kaltino išpuoliais prieš federalinės kariuomenės stovyklas.

TPLF, buvusi regiono valdančioji partija, visos šalies politikoje dominavo iki Abiy Ahmedo atėjimo į valdžią 2018-aisiais.

A. Ahmedas, 2019 metų Nobelio taikos premijos laureatas, žadėjo greitą pergalę, tačiau birželio pabaigoje sukilėliai persigrupavo ir vėl užėmė didžiąją dalį Tigrėjaus teritorijos.

Vyriausybė sako, kad sukilėliai smarkiai išpučia savo laimėjimus.

Vis dėlto virtinė valstybių paragino savo piliečius išvykti iš Etiopijos, kol dar rengiami komerciniai lėktuvų skrydžiai.

JAV ambasada Etiopijoje nurodė išvykti visiems nebūtiniems darbuotojams, o JT sustabdė nebūtinas misijas Adis Abeboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.