Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija „griežtai smerkia“ Š. Korėjos raketų bandymus

Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija trečiadienį pasmerkė Šiaurės Korėjos „provokuojančių“ raketų bandymų virtinę ir prieš Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį paragino ją laikytis JT rezoliucijų.

Šiaurės Korėjos raketų bandymai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos raketų bandymai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2022, 8:39 AM

„Griežtai smerkiame šiuos provokuojančius veiksmus, kurie kenkia regioninei ir tarptautinei taikai bei saugumui ir akivaizdžiai pažeidžia daugybę vieningai priimtų JT Saugumo Tarybos rezoliucijų“, – sakoma bendrame Europos valstybių pareiškime.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas Jungtinėms Valstijoms paprašius ketvirtadienį sušaukti nepaprastąjį JT Saugumo Tarybos posėdį, po to, kai Šiaurės Korėja praėjusį savaitgalį paleido savo galingiausią raketą nuo 2017 metų.

Sekmadienio bandymas buvo jau septintas per sausį. Šiaurės Korėja surengė rekordiškai daug raketų bandymų per vieną kalendorinį mėnesį, o Seulas perspėjo, kad dabar Pchenjanas galėtų išbandyti branduolinius ir tolimojo nuotolio ginklus.

JK, Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministerijos sakė, kad Pchenjano „tokia veikla kelia didelį susirūpinimą ir sulauks vieningo atsako“.

„Raginame KLDR (Šiaurės Korėją) visiškai įgyvendinti Saugumo Tarybos sprendimus, priimti pakartotinius JAV pateiktus pasiūlymus dėl dialogo ir imtis konkrečių veiksmų siekiant visiško, patikrinamo ir negrįžtamo jos masinio naikinimo ginklų ir balistinių raketų programų išmontavimo“, – nurodoma pareiškime.

Šiaurės Korėja pirmadienį patvirtino paleidusi savo galingiausią raketą nuo 2017 metų – vidutinio nuotolio balistinę raketą „Hwasong-12“. Ši raketa yra pakankamai galinga, kad pasiektų JAV valdą Guamą.

Antradienį JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pasmerkė šį bandymą kaip „aiškų Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimą“.

Naujausias bandymas sulaužė 2018 metų Pchenjano branduolinių ir ilgo nuotolio ginklų bandymų moratoriumą.

2017 metais JT Saugumo Taryba tris kartus vienbalsiai nusprendė Pchenjanui už branduolinius ir raketų bandymus įvesti naujas griežtas ekonomines sankcijas.

Tos sankcijos – vėliausias Saugumo Tarybos vienybės demonstravimas Šiaurės Korėjos atžvilgiu – taikomos šalies naftos importui, taip pat anglių, geležies, žuvies ir tekstilės eksportui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.