Rusija į pratybas Baltarusijoje pasiuntė šturmo lėktuvų Su-25

Rusija pasiuntė šturmo lėktuvų Su-25SM į pratybas Baltarusijos vakarinėje Bresto srityje, šeštadienį pranešė Gynybos ministerija Maskvoje.

 Rusija į pratybas Baltarusijoje pasiuntė šturmo lėktuvų Su-25.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusija į pratybas Baltarusijoje pasiuntė šturmo lėktuvų Su-25.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2022, 10:02 AM

„Rytų karinės apygardos Su-25SM įgulos, įtrauktos į Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinimą, baigė persibazavimą į Baltarusijos Respublikos aerodromus“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Konkretus šių lėktuvų skaičius nebuvo atskleistas.

Pasak kariškių, Su-25 į Baltarusiją atskrido iš Primorės krašto Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, sukorę daugiau kaip 7 tūkst. kilometrų.

Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Aleksandras Fominas praeitą mėnesį pranešė, kad Rusija ir Baltarusija pradėjo dviejų etapų „Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinimą“, truksiantį iki vasario 20 dienos. Pasak jo, į Baltarusiją siunčiama 12 Rusijos naikintuvų Su-35, oro erdvės gynybos sistemų S-400 ir „Pancir S“.

Pasak A. Fomino, šių pratybų parametrai neviršija 2011 metų Vienos dokumentu nustatytų kriterijų, kai apie tokius manevrus turi būti iš anksto informuojamos kitos šalys.

Maskva neatskleidė, kiek karių dalyvauja pratybose, apie kurias anksčiau šią savaitę paskelbė Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Minsko teigimu, manevrai rengiami dėl augančios karinės grėsmės iš kaimyninių Ukrainos ir Lenkijos.

Rusija anksčiau prie savo sienos su Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių ir pareikalavo garantijų, kad ši jos kaimynė ir kitos buvusios sovietinės respublikos niekada nebus priimtos į NATO.

JAV, kitos NATO šalys ir Ukraina laiko šį Rusijos pajėgų telkimą ruošimusi įsiveržti.

Ketvirtadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas nurodė, kad Rusija siunčia į Baltarusiją apie 30 tūkst. karių, taip pat trumpo nuotolio balistinių raketų „Iskander M“, galinčių nešti branduolines kovines galvutes.

Rusijos gynybos ministerija apie „Iskander“ perkėlimą į Baltarusiją nepranešė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.