Ukraina nepaisydama Rusijos grėsmės žada neuždaryti oro erdvės

Ukraina sekmadienį pažadėjo neuždaryti savo oro erdvės tarptautinėms kelionėms, nors Vakarai įspėja, kad Rusijos kariai, dalyvaujantys pratybose netoli Ukrainos sienų, gali bet kuriuo metu į ją įsiveržti.

 Ukraina sekmadienį pažadėjo neuždaryti savo oro erdvės tarptautinėms kelionėms.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Ukraina sekmadienį pažadėjo neuždaryti savo oro erdvės tarptautinėms kelionėms.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2022, 2:59 PM

„Oro erdvė virš Ukrainos lieka atvira, valstybė stengiasi, kad nekiltų rizika oro bendrovėms“, – pranešė Ukrainos Infrastruktūros ministerija. Pranešimas pasirodė kitą dieną po to, kai Nyderlandų KLM tapo pirma didele oro bendrove, įšaldžiusia reisus į Ukrainą.

Informacija apie Ukrainos oro erdvės uždarymą neatitinka tikrovės, pažymėjo Infrastruktūros ministerija. Pasak jos, oro erdvės uždarymas yra suvereni šalies teisė, bet Kijevas tokio sprendimo nepriėmė.

Sekmadienį ministerijoje įvyko pasitarimas dėl padėties komercinės aviacijos rinkoje, parengtas sprendimas, kaip „užkirsti kelią tolesniam situacijos aštrėjimui“, sakoma pranešime.

Ministerijos duomenimis, dauguma oro bendrovių toliau be apribojimų veikia Ukrainoje.

„Kai kuriems vežėjams kyla sunkumų, susijusių su svyravimais draudimo rinkose. Valstybė savo ruožtu yra pasirengusi palaikyti aviacijos vežėjus ir planuoja suteikti papildomų finansinių garantijų aviacijos rinkai palaikyti“, – sakoma pranešime.

Jame priduriama, kad Ukraina konsultuojasi su tarptautiniais partneriais ir rengia atitinkamus vyriausybės sprendimus.

Anksčiau šaltinis Infrastruktūros ministerijoje sakė, kad Ukraina neplanuoja uždaryti oro erdvės, bet pačios kompanijos gali nuspręsti sustabdyti skrydžius.

Augant nerimui dėl Rusijos galimos invazijos į Ukrainą, kai kurios oro linijos sustabdė skrydžius į šią šalį arba nukreipė juos kitur, nors savaitgalį vyko intensyvios Kremliaus ir Vakarų derybos.

KLM paaiškino, kad skrydžius į Ukrainą sustabdė atsižvelgusi į kelionių rekomendacijose minimą pavojų ir įvertinusi saugumo padėtį.

Nyderlandams skrydžių saugumas Ukrainos oro erdvėje yra ypač opus klausimas. 2014 metais virš separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos teritorijos buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas ir žuvo visi 298 juo skridę žmonės, įskaitant 198 Nyderlandų piliečius.

Dėl Ukrainos krizės sekmadienį Moldovoje buvo priverstas nutūpti iš Portugalijai priklausančios Madeiros į Kijevą skridęs lėktuvas, pranešė jo operatorė, ukrainiečių bendrovė „SkyUp“.

Kompanijos pranešime sakoma, kad leidimą įskristi į Ukrainą paskutinę minutę atšaukė Airijoje įsikūrusi lėktuvą nuomojanti kompanija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.