Svarbus karinis veiksnys kelia nerimą: V. Putinas turės priimti sprendimą artimiausiu metu

Atšiaurios fronto sąlygos gali lemti tai, kad Rusijos kariai netoli Ukrainos turės veikti artimiausiu metu. Prie Ukrainos sienų besikaupiančios Rusijos pajėgos gali likti vienoje pozicijoje tik kelias dienas, kol jos turės būti išsiųstos atgal į netoliese esančias bazes arba pradės aktyvius karo veiksmus, nurodo Vakarų pareigūnai ir ekspertai.

 Atšiaurios fronto sąlygos gali lemti tai, kad Rusijos kariai netoli Ukrainos turės veikti artimiausiu metu.<br>lrytas.lt montažas.
 Atšiaurios fronto sąlygos gali lemti tai, kad Rusijos kariai netoli Ukrainos turės veikti artimiausiu metu.<br>lrytas.lt montažas.
 V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Atšiaurios fronto sąlygos gali lemti tai, kad Rusijos kariai netoli Ukrainos turės veikti artimiausiu metu.<br>„Twitter“ nuotr.
Atšiaurios fronto sąlygos gali lemti tai, kad Rusijos kariai netoli Ukrainos turės veikti artimiausiu metu.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 23, 2022, 9:05 AM, atnaujinta Feb 23, 2022, 12:11 PM

Tai reiškia, kad prezidentas Vladimiras Putinas patirs vis didesnį spaudimą panaudoti kariuomenę masinei invazijai į Ukrainą arba perkelti juos atgal į dislokacijos vietas, esančias vis dar Rusijos pietuose ar vakaruose, bet dešimtis ar net šimtus kilometrų gilyn į Rusiją.

Dabartinės pozicijos, dažnai prastai apsaugotos nuo šalčio, gali būti užimamos tik trumpam laikotarpiui, tai liudija ir socialiniuose tinkluose pasirodžiusi vaizdo medžiaga, kuriose matomos prastos karių gyvenimo sąlygos.

Pasak karo analitiko Robo Lee, apie 100 karių stovyklavo – tiksliau guli – geležinkelio stotyje, esančioje maždaug 20 km nuo Ukrainos sienos, be davinio ir turi pirkti maistą sau.

Rusijos karius, įsikūrusius Baltarusijoje, miškuose netoli Choinikų miesto, 50 km nuo Ukrainos sienos, vienas vietinis prieš kelias dienas apibūdino kaip žmones, kurie „daug geria ir parduoda daug dyzelinio kuro“, o tai rodo, kad jiems trūksta drausmės, nepaisant padidėjusios politinės įtampos.

Vakarų žvalgyba apskaičiavo, kad dabar manoma, kad maždaug trečdalis visų Rusijos pajėgų yra „taktiškai dislokuotos“ priešakinėse pozicijose, „pasiruošusiose operacijai“.

Pirmadienį vienas aukšto rango pareigūnas pareiškė manantis, kad Rusija galės išlaikyti juos savo pirmaujančiose pozicijose tik „keletą dienų“ – tokiai išvadai pritaria nepriklausomi ekspertai.

Sausumos karo analitikas iš „Rusi“ ekspertų grupės Nikas Reinoldsas sakė: „Jei kariai bus panaudoti, greičiausiai jie bus panaudoti labai greitai, kol bus kuo šviežesni“. Jis sutiko su vertinimu, kad vadai norėtų ko greičiau persikelti.

Latvijos gynybos ministras Artis Pabriks sutiko, kad artimiausios dienos bus lemtingos. Jis tvirtino, kad V.Putinas išbandys Vakarų reakciją į savo separatistinių teritorijų pripažinimą ir formalų Rusijos pajėgų dislokavimą ten.

„Jie turės nedidelį žvalgybos ir mąstymo periodą, ką daro ir ką planuoja Vakarai. Jie įvertins mūsų atsakymus. Ir jei šie atsakymai nebus pakankamai stiprūs ar pakankamai įtikinantys, tai kitas etapas bus daugiau incidentų de facto Ukrainos pasienyje“, – sakė jis.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.