Ukrainos VRM ministro patarėjas: jeigu būtų pažeistas dujotiekis, tai jau sukeltų katastrofą

„Šiuo metu Kijeve situacija – pakankamai rami. Dieną miete veikė kelios rusų diversantų grupės. Visi diversantai buvo susekti ir sunaikinti“, – naujienų portalo lrytas.lt informavo Ukrainos vidaus reikalų ministro Deniso Monastyrskio patarėjas Vadimas Denisenko.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-02-25 21:33, atnaujinta 2022-02-25 21:44

V. Denisenko taip pat pasakojo, kad, kiek įmanoma vykstant karui, Kijeve – ramu. Žmonės nepanikuoja, nors, žinoma, puikiai supranta, koks rimtas pavojus visus yra ištikęs.

– Kaip sekasi organizuoti teritorinę miesto gynybą?

– Jos organizavimas vyksta labai intensyviai. Vien tik šiandien buvo išdalinta daugiau nei 20 tūkst. automatų. Žmonės pasiryžę labai rimtai ginti savo šalį.

–  Negi rusai medžioja Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį?

–  Pagrindinis ir svarbiausias Vladimiro Putino tikslas šiuo metu – užimti Kijevą ir pasodinti savo marionetinę vyriausybę.

– Kokius nuo karo pradžios Rusija patyrė nuostolius Ukrainoje?

– Jau yra paskelbti oficialūs duomenys – nukauta daugiau nei tūkstantis karių. Numušti septyni lėktuvai, keletas sraigtasparnių ir apie penkiasdešimt tankų.

– Kiek Ukrainos aukų V.Putino karas jau pareikalavo iki šiandienos pavakario?

– Žuvo kiek daugiau nei šimtas žmonių, įskaitant ir civilius. Tačiau per šaudymus ir bombardavimus jau nužudyti du vaikai. Kai rusai aiškina, esą jie nesitaiko į civilius objektus, įžūliai meluoja. Jau užfiksuota, kad buvo apšaudyti 34 tokie objektai. Pavyzdžiui, šiandien Sumų srities Ochtyrkos mieste rusų sviediniai krito ant vaikų darželio.

Šiaurės Ukrainoje buvo susprogdintas vienas didžiausių grūdų elevatorių šalyje.

– Kiek tikėtina, kad Minske galėtų netrukus prasidėti derybos tarp Kijevo ir Maskvos?

– Šiuo metu nėra jokių kalbų apie bet kokias derybas. Tai, kad V. Putinas kalba apie, esą norėtų derybų Minske – blefas, todėl, kad jo norimos derybos reiškia ne ką kita, o tik tai, jog ukrainiečiai privalo sudėti ginklus, atsisakyti bet kokių proeuropietiškų tikslų ir de facto tapti Rusijos kolonija.

– Ar svarstoma galimybė, kad Ukraina kare kokiu nors būtų paprašytų NATO pagalbos?

– Buvo prašyta. Ir ne kartą. Tačiau mums aiškiai buvo atsakyta, kad NATO į karą nesivels. Mums šiuo metu ir nereikia karių. Labiausiai reikia ginklų, nes žmonės tiesiog dega ryžtu gintis ir nugalėti priešą.

Be to, suprasti, kad šiuo metu rusai jau griebėsi pačių baisiausių ginklų. Ochtyrkos mieste, kuris nepasiduoda jau antrą parą rusai pradėjo šaudyti iš reaktyvinių ginklų „Uragan“ ir leidžia sparnuotąsias raketas.

Į civilius žmones taip pat šaudoma iš šių ginklų. Tai jau kelia ne tik humanitarines, bet ir – šalies struktūros objektų problemas. Juk bet kokiu momentu gali būtų pažeistas dujotiekis, o tai jau sukeltų katastrofą visai Europai, nes būtų sustabdytas dujų tiekimas.

– Lietuvą pasiekė žinios, kad užkonservuotoje Černobylio atominėje elektrinėje ženkliai padidėjo radiacijos fonas. Gal turite žinių, kas tai lėmė ir kokia šiuo metu ten situacija?

– Taip, iš tikrųjų radiacija padidėjo, nes sunki rusų karinė technika aplink elektrinę smarkiai sujudino viršutinius dirvožemio sluoksnius. Tai ir lėmė radiacijos šuolį. Ką rusai daro elektrinėje, jokių žinių neturime.

Ar ten yra kokių nors patyrusių specialistų, taip pat nežinome, todėl už padėjusią radiaciją ir tai kas dar gali Černobylyje atsitikti, atsakinga tik Rusija. Elektrinę šiuo metu de facto valdo rusai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.