V. Zelenskio patarėjas davė pamoką Rusijos žurnalistams ir nevyniojo žodžių į vatą: jūsų planas neišdegė

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Michailas Podoliakas šeštadienį nuotoliniu būdu bendravo su Rusijos žurnalistais. Atsakydamas į klausimus M.Podoliakas labai aiškiai išdėstė ukrainiečių požiūrį, nevyniodamas žodžių į vatą.

 M.Podoliakas atsakė į Rusijos žurnalistų klausimus.<br> Youtube stopkadras.
 M.Podoliakas atsakė į Rusijos žurnalistų klausimus.<br> Youtube stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2022, 9:36 PM, atnaujinta Feb 26, 2022, 11:13 PM

„Rusijos Federacija, pradėdama tokius aktyvius karinius veiksmus Ukrainoje, laikė, kad įmanoma per kelias valandas iškelti Ukrainai suprantamą ultimatumą. Jūs suprantate, koks ultimatumas iškeliamas karo ir aktyvių karinių veiksmų metu. Rusija laikė, kad šitą ultimatumą jie mums pareikš praėjus keletui valandų po karinių veiksmų pradžios ir gaus teigiamą atsakymą.

Kaip jau supratote, jau trečia karo diena, ir karas tęsis tiek, kiek reikės, kad Ukraina įrodytų savo gebėjimą kaip valstybė. Rusijos lyderiai ne kartą sakė, kad jie nežino tokios valstybės, kaip Ukraina. Tai šis karas tikriausiai padės įrodyti Ukrainos valstybingumą, ir, atitinkamai, jokie ultimatumai – prezidentas Zelenskis apie tai ne kartą kalbėjo, – nepriimtini mūsų pusei“, – kalbėjo M.Podoliakas.

Kontroliuoja visą teritoriją

Jis pabrėžė, kad Ukrainos valdžia kontroliuoja visą šalies teritoriją, ir Rusijos pareiškimai, neva jie kontroliuoja tą ar kitą teritoriją, yra melagingi.

„Naujausią informaciją turime visą ir pilną. Mes totaliai kontroliuojame viską, kas vyksta Ukrainos srityse. Paklausykite įdėmiai. Nėra jokių perbėgimų, jokių administracijų, jokių Rusijai pavaldžių miestų.

Be abejo, kokiuose nors mažuose miestuose šiuo metu, kai ten atvyksta 60-80 tankų, o tuose miestuose yra tik policija, niekas tuose miestuose su tankais nekariaus. Tie tankai bus sudeginti kitose vietose, kur yra Ukrainos ginkluotosios pajėgos. Tai pirma.

Antra. Tai labai svarbu. Negali Rusija šiuo metu kontroliuoti nei Melitopolio, nei jokio kito Ukrainos miesto. Fiziškai neįmanoma. Tai ne 2014 metai. Žmonės neperbėginėja.

Jūsų valdžia turbūt pripasakojo, kad čia pusė šalies pasitiks su gėlėmis ar dar su kuo nors tankus, kuriais važiuoja keistos išvaizdos ir keisto parengimo žmonės, kurie vadinasi Rusijos armija. Nieko panašaus nevyksta. Ukraina priešinasi“, – sakė M.Podoliakas.

Rusija nepasiekė tikslo

Jo teigimu, Rusijai akivaizdžiai neišdegė planas greitai palaužti Ukrainą, ir jie yra nusivylę.

„[Rusija] čia pusantrų metų bėgyje koncentravo, koncentravo viską, ką įmanoma, tikėdamiesi užimti Ukrainą per 6, 12, kraštutiniu atveju – 16 valandų. Jie buvo tuo įsitikinę. O iš tiesų šiandien viskas atrodo visai kitaip.

Tik paklausykit. Trečią karo dieną poziciniai mūšiai vyksta tuose pačiuose regionuose, kur ir prasidėjo – tai Charkovas, Chersonas, Odesa, Nikolajevas, Sumai, Černigovas, Žytomyras. Visose tose vietose vyksta mūšiai, kurie vyko prieš tris dienas.

Vienas iš pagrindinių tikslų, apie kurį ir patys girdėjote per Rusijos Federacijos Saugumo Tarybos posėdį, šitos operacijos „priversti gyventi taikiai, bombarduojant taikius miestus“ vienas pagrindinių tikslų – pašalinti politinę Ukrainos valdžią. Tai galima padaryti, žinoma, Kijeve, nes Kijeve yra valdžia, ji niekur neišvyko ir niekur iš čia neišvyks.

Melitopolį kontroliuoja Ukraina, mieste vyksta gatvių mūšiai, nes Rusijos armija jau nesigėdi, vykdo karinius veiksmus miestų viduje. Anksčiau jie bandė su jumis žaisti žaidimą, esą mes atakuosim tik tuos taškus, kur yra karinės infrastruktūros objektai, o dabar nesislepia, ateina, šaudo miestuose, ten, kur yra taikūs gyventojai, ir tai jų jau netrikdo. Ir netrikdys, tik vyks tolesnė eskalacija. Netrukus nebekreips dėmesio, ar tu taikus žmogus, ar ne. Mes tai puikiai suprantame. Skausmingas rusams jausmas, kad išėjo ne taip, kaip buvo planuojama, todėl žmonės reikšis kiek kitaip“, – ironizavo M.Podoliakas.

Rusijai brangiai kainuos

„Skirtingais duomenimis, vasario 24 d. prie Ukrainos buvo sukoncentruota 150-180 tūkst. žmonių grupė. Bet dar ne visa grupė įėjo į Ukrainą?“ – paklausė Rusijos žurnalistas.

„Be abejo, karių periodiškai papildoma, ir visa tai labai brangiai kainuoja. Grupuotė buvo 187-188 tūkst., mes skaičiuojam su aviaciniu, jūriniu komponentais. Taigi, gana didelė smogiamoji grupuotė. Rusijos Federacijos generalinis štabas paskaičiavo, kad tiek pakaks sugniuždyti valstybę, kuri daug mažesnė ir taip nemilitarizuota, kaip Rusija. Bet klausimas kitas.

Jūs, žinoma, galite iš centrinių, pietinių apskričių dar papildyti karių, kurie ten liko. Bet visi daugiau ar mažiau gebantys kariauti, smogiamieji būriai, taktinės grupės, batalionai kaip tik buvo suformuoti aplink Ukrainą. Visi kiti daliniai gali būti menkiau gebantys kariauti. Bet juos galima pristatyti, mesti į mūšius, bet visa tai kainuoja brangiai. Kiekviena karo diena atsieina didžiules sumas Rusijos Federacijai. Ir šios sumos, kaip suprantu, augs“, – sakė Ukrainos prezidento patarėjas, vėliau pabrėžęs, kad Rusijai teks mokėti dideles kompensacijas už visus tuos sugriovimus, kuriuos padarė Ukrainoje.

Visą spaudos konferenciją rusų kalba galite žiūrėti čia:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.