Nutekinti R. Kadyrovo pokalbiai su čečėnų karo vadu verčia šiurpti: ką Rusija planavo iš anksto

BBC žurnalistų rankose atsidūrė balso pranešimai, kuriais Rusijos įsiveržimo į Ukrainą išvakarėse keitėsi asmuo su Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo balsu ir asmuo su Čečėnijos Rosgvardijos vado pavaduotojo Danilo Martynovo balsu.

 R.Kadyrovas su savo patikėtiniu gerokai anksčiau, nei buvo oficialiai pranešta, ruošėsi invazijai į Ukrainą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 R.Kadyrovas su savo patikėtiniu gerokai anksčiau, nei buvo oficialiai pranešta, ruošėsi invazijai į Ukrainą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 R.Kadyrovas su savo patikėtiniu gerokai anksčiau, nei buvo oficialiai pranešta, ruošėsi invazijai į Ukrainą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 R.Kadyrovas su savo patikėtiniu gerokai anksčiau, nei buvo oficialiai pranešta, ruošėsi invazijai į Ukrainą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2022, 9:57 PM, atnaujinta Mar 1, 2022, 11:37 AM

Įrašuose jie aptaria, kaip kovotojai įeis į Ukrainos pastatus ir kokia buvo vadų reakcija, kai jie sužinojo tikrąjį operacijos tikslą.

Penktadienį, vasario 25 d. „Instagram“ paskyroje, kur R.Kadyrovas dažniausiai rengia tiesiogines transliacijas, buvo publikuotas vaizdo įrašas su dešimtimis tūkstančių smogikų, susirinkusių Grozno centre. Matyti, kaip Čečėnijos jėgos struktūrų darbuotojai stovi R.Kadyrovo rezidencijos teritorijoje ir klausosi respublikos vadovo kalbos.

„Naudodamasis proga, noriu duoti patarimą dar veikiančiam prezidentui Zelenskiui, kol jis dar netapo Ukrainos eksprezidentu, kad jis greičiau paskambintų mūsų prezidentui, aukščiausiam vadui Vladimirui Vladimirovičiui Putinui ir atsiprašytų“, – sakė R.Kadyrovas.

Oficialus renginio tikslas buvo parodyti, kad smogikai čečėnai pasirengę dalyvauti kariniuose veiksmuose Ukrainoje. Bet iš tiesų dalis padalinių jau seniai buvo permesta arčiau Ukrainos, taip pat yra įrodymų, kad čečėnų kovotojai tuomet jau dalyvavo kariniuose veiksmuose.

Kad čečėnų smogikai mažiausiai nuo vasario vidurio yra netoli Ukrainos sienos, anksčiau BBC sakė keturi šaltiniai, tarp jų ir artimi vietinėms jėgos struktūroms.

Čečėnų Rosgvardijos technikos perdislokavimai, kaip ir iš kitų regionų padalinių, anksčiau buvo fiksuoti ir grupėje „Conflict Intelligence Team“.

Tą gali paliudyti ir balso pranešimai, kuriuos pateikė BBC šaltinis. Jis, savo ruožtu, gavo juos iš žmogaus, prisistačiusio buvusiu Rusijos jėgos struktūrų darbuotoju, kuris yra prieš karą.

Vienus pranešimus, kaip matyti iš failo pavadinimo, siuntė žmogus pavarde Martynovas. Jo pašnekovas, taip pat sprendžiant pagal pavadinimą, buvo žmogus pavarde Kadyrovas.

Štai jų dialogo pavyzdys. „Martynovas“ raportuoja.

„Šefe, noriu iškart atsiprašyti, pas mus ryšio apskritai, šefe, nebuvo. Mes nuolat buvome tame rajone, iš kurio su savo padaliniais eisime per sieną [...]. Pilnai atidirbome visus klausimus, suderinome veiksmus su visais specialiais padaliniais [...]. Išnagrinėjome maršrutus, kuriais pereisime, judėjimo maršrutą anoje pusėje ir tiesiogiai dirbant mieste [...]. Su savimi vežamės detalius žemėlapius, schemas, vaikinai viską išmoko“.

„Garbė Alachui, kad pas jus viskas gerai, – žiovaudamas į pranešimą atsaką „Kadyrovas“. – Mes už jus meldžiamės, sėkmės, viskas bus gerai“.

„Kadyrovo“ balsas panašus į Čečėnijos vadovo R.Kadyrovo balsą. „Martynonas“, į kurį pašnekovas kartais kreipiasi kaip į „Danilą Vasiljevičių“, kalba pulkininko D.Martynovo balsu. Įrašai buvo pateikti ir britų audioekspertizės eksperto analizei, kuri patvirtino, jog balsai išties atitinka.

„Mes patys suplanavom, į kokius pastatus eiti“

Šiuose balso pranešimuose „Kadyrovas“ ir „Martynovas“ aptaria čečėnų pasirengimą įsiveržti į Ukrainą. Šis pokalbis patvirtina JAV žvalgybos versiją, kad Rusijos smogikai gerokai iš anksto ruošėsi įsiveržti į Ukrainą.

Tiksliai suprasti, kada vyksta pokalbiai, sudėtinga, bet failų pavadinimuose yra datos. Kartą „Kadyrovas“ įvardija pokalbio datą, ir ji sutampa su ta, kuri nurodyta pokalbio faile.

Panašu, kad vasario pradžioje, kai Rusijos valdžia oficialiame lygmenyje neigia bet kokį rengimąsi karui, „Martynovas“ skambina „Ramzanui Achmatovičiui“ ir raportuoja, kad parengiamasis darbas Baltarusijoje užbaigtas ir jis grįžta į Maskvą, iš ten skrenda į Smolenską, kur dislokuota „pagrindinė Rosgvardijos grupuotė būtent šiai užduočiai“.

Vasario pradžioje Rosgvardijoje iš tiesų buvo oficialiai pareikšta, kad jos padaliniai buvo perdislokuoti į vakarines Rusijos sritis – bet dalyvauti mokymuose „Zaslon-2022“.

Po keleto dienų „Martynovas“ pasakoja, kad ką tik „užbaigė darbus Smolenske“, kur raportavo apie visus „momentus“, kurie laukia jo padalinio, kai jis pereis sieną.

„Šimtas procentų visų tų veiksmų, kuriuos atliksime ten, yra patvirtinti ir palaikomi vadovybės. Aš šiandien detaliai raportavau, kaip mūsų padaliniai veiks atremiant ataką, jeigu mes pateksime į pasalą [...]. Atskiru bloku raportavau apie patį darbą mieste. Mes patys suplanavom, į kur eisim, į kokius pastatus, ką imsime kontroliuoti“.

„Martynovas“ pasakojo, kad iš Smolensko vyks į Brianską, kur „planuojama su vadais surengti išplėstinį pasitarimą“. Atskirai jis patikino „šefą“, kad niekam nieko nesako, o oficiali versija, kurią jis skelbia pavaldiniams – „prasidėjo Rusijos ir Baltarusijos mokymai, šefo įsakymu mes dalyvaujame šiuose mokymuose“. O jau kai liks kelios paros iki momento, kuomet jie turės „įeiti“, „Martynovas“ pateiks visą informaciją. Iki to jos planavo „pasiplauti į Maskvą“, kur pasiims „švarias ukrainietiškas SIM korteles“ ir „specialius palydovinius modemus“.

„Gerai, kad pas jus viskas gerai“, – gyrė jį „Kadyrovas“.

„Daugelis vadų nerimauja, kad pas juos bus atsisakančių“

Likus maždaug savaitei iki Rusijos įsiveržimo „Martynovas“ pasakoja, kad pagaliau plačiam vadų ratui buvo praneštas operacijos tikslas.

Daugelį jis pribloškė, pripažino jis.

„Šiandien [į Smolenską] suvažiavo visos grupuotės, susirinko visų specialiųjų greitojo reagavimo būrių, Omonų, specialių karinių būrių vadai. Dauguma vadų šiandien pirmąkart išgirdo visas tas užduotis ir tikslus, kurie mūsų laukia. Šefe, atvirai kalbant, daugelis vadų viso to klausėsi išsproginę akis, vos sulaikydami savo emocijas. Buvo daug pokalbių: daugelis vadų nerimauja, kad pas juos bus atsisakančių, kurie atsisakinės, rašys raportus“, – jaudindamasis pasakojo jis.

„Natūralu, mūsų tai neliečia, mus šiandien ne kartą pateikė kaip pavyzdį“, – suskubo pridurti „Martynovas“.

Po keleto dienų jis raportavo: „Šiąnakt į tašką B, į Baltarusiją, pajuda pirmoji grupė, plius mūsų priešakinė grupė. O mes visa savo sudėtimi pajudame rytoj naktį“.

„Kadyrovas“ važiuoja automobiliu, fone groja muzika, šalia jo sėdi kažkoks „Adamas“. „Mes su Adamu ruošiamės, pagalba yra“, – pokštauja jis.

„Kadyrovo“ bendrakeleivio juoko nesigirdi. Yra žinoma, kad R.Kadyrovui artimas Rusijos Valstybinės Dūmos deputatas Adamas Delimchanovas.

„Ramzanai Achmatovičiau, vyresnysis broli, ačiū už pagalbą! Bet mes tikimės, kad mes jus pakviesim, jau kai savo muziką paleisim, savo teisingą, ir Maidano ar Kreščiatniko rajone surengsim šokius“, – džiugiai atsakė „Martynovas“.

„Pjūklus ir vinis paėmėm“

Vasario 23 d. „Martynovas“ susijaudinęs pranešė: „Ramzanai Achmatovičiau, pas mus viskas tvarkoje, visos mūsų statybinės brigados pilnai parengtos, plaktukai parengti, pjūklai parengti, vinis su savim pasiėmėm, pilnai užtaisytos. Ir pasirengę įvykdyti bet kokią užduotį per septynias valandas“.

Suprantama, statybos darbais ir įrankiais vadinai numatoma operacija ir ginklai.

„Duok, Alache, kad statybos baigtųsi sėkmingai, kad jie padėtų tvirtą pamatą, kad jūs galėtumėte statyti toliau“, – džiūgavo „Kadyrovas“.

Vasario 24 d. Rusija pradėjo karinę operaciją Ukrainoje.

„Pasirengęs įvykdyti bet kokią jūsų duotą užduotį, bet kokį jūsų įsakymą“, – taip kiekvieną savo balso pranešimą užbaigia „Martynovas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.