Rusijos milijardierius apie artimiausią V. Putino aplinką: jie – įkaitai

Žinomas Ukrainos žurnalistas ir visuomenės veikėjas Dmitrijus Gordonas iš rusų bombarduojamo Kijevo visam pasauliui beveik kasdien transliuoja pokalbius su žinomais žmonėmis apie šią nežmonišką Rusijos invaziją ir taikių žmonių žudymą. Trečiadienį jis kalbėjosi su Rusijos milijardieriumi Jevgenijumi Čičvarkinu (47 m.).

Vladimiras Putinas, Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas, Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas, Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas, Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas, Rusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas, Rusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Parengė Birutė Vyšniauskaitė

Mar 10, 2022, 8:15 AM, atnaujinta Mar 10, 2022, 8:17 AM

J.Čičvarkinas, artimas Rusijos opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui, šiuo metu įkalintam prezidento Vladimiro Putino režimo, į Jungtinę Karalystę išvyko prieš penkerius metus. Londone jis turi prabangių vyno ir maisto prekių parduotuvių tinklą.

Į Rusiją sugrįžti neketina, nes yra aršus esamos šalies valdžios politikos priešininkas. Karą Ukrainoje stebi su didžiausiu siaubu ir pasipiktinimu bei neviltim.

D.Gordono paklaustas, ką mano apie siaubingą Rusijos karą prieš Ukrainą, trunkantį jau daugiau nei dvi savaites, J.Čičvarkinas atvirai sakė: „Turiu daug draugų ukrainiečių ir žinau, koks dabar – jiems svarbus palaikymas ir užuojautos žodžiai. Bet kuo toliau, tuo sunkiau parinkti žodžius, nes melas ir saviapgaulė man – nepriimtini. Galiu tik palinkėti drąsos, ištvermės ir išvesti iš namų į kovą tuos vyrus, kurie dar nepaėmė į rankas ginklo.“

– Ar jūs tikėjote, kad V. Putinas gali ryžtis tokiam karui?

– Ne. Aš labai apsirikau. Maniau, kad vyks provokacijos prie Mariupulio, gąsdinant dideliu karu, kad Putinas per derybas dėl jau užgrobtų Ukrainos teritorijų turėtų daugiau jėgos. Таčiau mano prognozės subyrėjo į šipulius.

– Kaip jums atrodo, kokius išeities kelius Putinas turi iš susidariusios situacijos?

– Ištrinti iš žemėlapio (Ukrainos – red.) kelis miestus, sukurti humanitarinę katastrofą, gąsdinti Vakarus mygtuku (branduolinio ginklo – red.) ir užgrobti tą dalį buvusios SSRS, kurią galėtų apžioti. O apžioti jis turi galių Baltarusiją, Armėniją, Moldovą, didžiąją dalį Kazachstano. Gal net ir – Uzbekistaną.

– Negi, jūsų manymu, jam nėra kelio atgal?

– Manau, kad – ne. Juk kunigaikščių, kunigaikštienių, carų, imperatorių ar gensekų pradėti karai nesibaigdavo be revoliucijų. Taip jie baigdavo savo valdymo erą, o tuo pačiu ir – gyvenimą.

– Ar tos beprecedentės sankcijos, kurias Vakarai įvedė Rusijai, jums buvo staigmena?

– Taip. Tik noriu atkreipti dėmesį, kad Rusijos „Gazprombankas“ kasdien gauna pinigus, nes dujos dujotiekiu „Nord Stream“ iš Rusijos į Vokietiją chu...na kasdien. Čia – tai sankcija. Deja, jos nėra. „SWIFT“ sistemos sankcijos „Gasprombanko“ net nepalietė. Štai – taip!

– Gal dar nuožmesnės sankcijos vis dėlto bus įvestos?

– Ne. Dujotiekis – Europos Sąjungos interesų zona.

– Jūs norite pasakyti, Europa šiek tiek bl...ja?

– Ne – šiek tiek! Nuoširdžiai manau, kad ir Europos Sąjunga, ir NATO Ukrainos atžvilgiu – visiški išdavikai. Ko gi vertas lozungas – „Už jūsų ir mūsų laisvę“, jei iki šiol Ukrainai nesuteikiami taip reikalingi kariniai lėktuvai?

– Negi, jums neatrodo, kad Vakarai prispaus Rusijai kiaušinius?

– Norėčiau klysti, bet tikrai – ne.

– Tačiau Rusija prieš Ukrainą kariauja jau trečia savaitė, bet iš esmės nieko dar neužkariavo.

– Juk dar nepradėjo kiliminio gyvenamųjų rajonų bombardavimo. Manau, kad to tikrai imsis.

– Kas, jeigu Ukraina lygiai taip pat pradėtų bombarduoti Rusijos miestus?

– Tuomet jau sukiltų visa Rusija, o ne – tie keli tūkstančiai žmonių nuo patogių sofų, ir patikėtų Putino žodžiais, kad puola NATO bei visos Vakarų šalys.

– Vadinasi, jūsų prognozės – itin pesimistiškos?

– Taip. Šis karas baigsis nenusakomo masto humanitarine katastrofa. Iš pradžių Ukrainoje, po to – Rusijoje.

– Manote, kad Rusijai pavyks užgrobti Ukrainą?

– Jei nepavyks iki vasaros, vėliau jau nebepavyks.

– Kaip Vakarų sankcijos palietė Rusijos oligarchus, artimus V.Putinui?

– Na, kažkiek palietė. Bet, kokios įtakos turi iš Ališero Usmanovo atimta jachta tam, kas šiuo metu darosi Mariupolyje?

Tiesa, prieš kelias dienas bendravau su vienu itin turtingu žmogumi, kuris yra Rusijos nacionalistas ir nuoširdžiai myli V. Putiną. Jo įsitikinimu, jis, pradėdamas karą prieš Ukrainą, padarė mirtiną klaidą. Anot to patrioto, reikėjo palaukti, kol Ukrainos banderovcai patys užpuls Rusiją, o tuomet jau atsikariauti viską, kas – tik įmanoma (...). Jei to būtų laukiama, rusams nebūtų tekę iššauti nė vieno šūvio.

Tas V.Putino gerbėjas man taip pat aiškino, kad jis gerų išeities kelių neturįs. Tiesiog vieni – daugiau kruvini, kiti – mažiau (...).

– Ką jūs manote apie artimiausią V.Putino aplinką – ar jie pasirengę tam, kad jis kausis iki paskutinio šovinio?

– Akivaizdu, kad artimiausi jo žmonės tikrai naktimis nemiega ir negali be sauskelnių pas jį nueiti (…). Jie visi – jo įkaitai, о ne – bendraminčiai (…). Jei bent vienas pabandytų iš to rato trauktis, kaip mat atsidurtų už grotų šalia A.Navalno mažiausiai dvidešimčiai metų (...).

– Ar Rusija išeis į gatves protestuoti?

– Dėl aukštų naftos kainų, kurias sukėlė amerikiečiai – taip.

– Bet juk jau dabar eiliniai Rusijos žmonės kenčia dėl įvestų Vakarų sankcijų.

– Ir dar – kaip! Praranda savo santaupas, darbą ir – ateitį. Esu girdėjęs, kad kažkur Pietų Amerikoje yra gentis, kurios atstovai iki šiol nesuprantanti ryšio tarp sekso ir vaikų gimimo. Seksas jiems suteikia malonumo, o štai vaikus, esą atsiunčią kažkokios dvasios iš aukščiau.

Panašiai mąsto ir Rusijos žmonės, nors jų praregėjimas pastaruoju metu vis labiau – akivaizdesnis. Maisto atsargų šaldytuvuose jiems turėtų pakakti iki pavasario.

Bet jei dar prieš kelias dienas 1 svaras sterlingų kainavo 205 rublius, tai, po to, kai kažkas į rinką išmetė didžiulį kiekį rublių, jo kursas pakilo net penkiolika procentų. Matyt, ne visi Rusijos rubliai dar areštuoti (…). Tiesos dėlei, reikėtų pastebėti, kad šalia V.Putino buvusių ir esamų ekonomistų komandos – stiprios. Jie labai greitai moka skaičiuoti(...). Todėl Rusijoje ekonominė padėtis pakankamai stabili ne dėl aukštų naftos ir dujų kainų. Venesueloje naftos nė kiek ne mažiau, tačiau ten situacija – kur kas prastesnė.

– Per trisdešimt metų Maskvos ir Sankt Peterburgo gyventojai jau įprato gerai gyventi. Užaugo jau visai kitaip, ne sovietiškai gyvenančių žmonių karta. Kaip gi jie reaguos į vis didėjantį sankcijų spaudimą ir pasaulio reakciją dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje?

– Nesuklysiu pasakęs, kad iš tikrų, blaiviai mąstančių maskviečių Maskvoje jau nebėra mažiausiai dviejų milijonų. O iš viso iš Rusijos yra emigravę apie 13 mln. žmonių. Dabar jie išsibarstę tarp Vokietijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Amerikos, Australijos. Stambule ant kiekvieno kampo sklinda rusų kalba. Sakartvelas tiesiog užtvindytas tais rusais, kurie nepritaria V.Putino politikai. Egiptas – irgi sausakimšas rusų (…).

Maskva dar kurį laiką mėgausis prabanga. Dar pavasarį ir vasarą lauko kavinės bus pilnos. Dar bus mėgaujamasi austrėmis, kalmarais, omarais su ikrais bei triufeliais. Bet per tą laiką iš Ukrainos bus atvežta dešimtys tūkstančių karstų, sunaikinti gražiausi Ukrainos miestai, bet štai Maskvos Rubliovka kaip valgė žąsų kepenėles, taip ir tebevalgo. Valgys ir ateityje.

Vakarų sankcijos įsibėgės negreitai, o prieštankinės raketos „Javelin“ skrieja tik kelias sekundes. Tai Vakarai pagaliau turėtų įsisąmoninti (…).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.