Šiaurės Korėja surengė nesėkmingą ginklų bandymą

Šiaurės Korėja trečiadienį paleido, įtariama, balistinę raketą, bet paleidimas buvo nesėkmingas, pranešė Pietų Korėja, o analitikai įspėjo, jog Pchenjanas tikriausiai bandė savo „raketą monstrą“.

Šiaurės Korėjos raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 8:16 AM

Paleidimas – dešimtas numanomas Šiaurės Korėjos ginklų bandymas šiais metais – surengtas JAV paskelbus, kad Pchenjanas rengiasi pirmą kartą nuo 2017-ųjų „visu atstumu“ paleisti tarpžemyninę balistinę raketą.

Nepaisydama griežtų tarptautinių sankcijų dėl jos ginklų programų, branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja sausio mėnesį atliko septynis raketų bandymus, o du kartus paleido, kaip teigė, „žvalgymo palydovo“ komponentus.

Pietų Korėja ir JAV praėjusią savaitę sakė, kad tai iš tikrųjų buvo naujos tarpžemyninių balistinių raketų sistemos bandymai. Tai buvo tikriausiai anksčiau dar nebandyta „Hwasong-17“, analitikų praminta „raketa monstru“. Ji buvo pristatyta per paradą 2020 metų spalį.

Įtariama balistinė raketa, „panašu, sprogo ore netrukus po paleidimo“, sakoma Pietų Korėjos kariuomenės vadovybės pareiškime.

Paleidimas vyko Sunano rajone maždaug 9 val. 30 min. vietos (2 val. 30 min. Lietuvos) laiku, nurodoma jame.

Vasario 27-ąją ir kovo 5-ąją įvykdyti „palydovo“ bandymai taip pat buvo surengti iš Sunano rajono Pchenjane, nurodė Pietų Korėjos kariškiai.

Japonijos žiniasklaida, remdamasi šaltiniu Gynybos ministerijoje, pranešė, kad trečiadienio paleidimas „galėjo būti balistinės raketos“ bandymas.

Nacionalinis transliuotojas NHK pranešė, kad vyriausybės aukšto rango pareigūnai premjero biure aptaria situaciją.

Šiaurės Korėja seniai siekia tarpžemyninių balistinių raketų, galinčių nešti įvairias kovines galvutes, o JAV praėjusią savaitę sakė, kad pastarojo meto bandymai žymi šios šalies ginklų programų „rimtą eskalaciją“.

JAV kariškiai šią savaitę pranešė pastiprinę raketinės gynybos sistemas Pietų Korėjoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.