ES turi „labai patikimų įrodymų“, kad Kinija svarsto teikti karinę paramą Rusijai

Europos Sąjungos (ES) vadovai turi „labai patikimų įrodymų“, kad Kinija svarsto galimybę teikti karinę pagalbą Rusijai, pareiškė aukštą postą užimantis ES pareigūnas, grasindamas imtis prekybos priemonių, jei Kinijos ginklai bus tiekiami Rusijai.

V. Putinas ir Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 8:37 PM, atnaujinta Mar 18, 2022, 9:14 PM

Kaip pranešė „Politico“ ir kitos žiniasklaidos priemonės, anksčiau pasirodė panašus JAV pareigūnų perspėjimas, kad Rusijos vyriausybė paprašė Kinijos karinės įrangos ir kitos paramos. Vėlesniame „Financial Times“ pranešime teigiama, kad Kinija parodė atvirumą šiam prašymui. Iš karto neaišku, ar naujausia ES informacija gauta iš tų pačių šaltinių, ar iš pačios Europos žvalgybos.

„ES vadovai turi labai patikimų įrodymų, kad Kinija svarsto galimybę teikti karinę pagalbą Rusijai. Visi vadovai labai gerai žino, kas vyksta“, – su anonimiškumo sąlyga kalbėjo aukštas ES pareigūnas, nes nebuvo įgaliotas viešai kalbėti apie konfidencialią informaciją.

Jis nepasakė, kokios tiksliai pagalbos Maskva prašė Kinijos.

„Esame susirūpinę dėl to, kad Kinija flirtuoja su rusais“, – pridūrė pareigūnas. Pasak jo, jei Pekinas imsis vykdyti Rusijos prašymą, ES „nustatys prekybos barjerus Kinijai“, nes „tai vienintelė kalba, kurią Pekinas supranta“.

Balandžio 1 d. numatytas ES ir Kinijos aukščiausiojo lygio susitikimas su prezidentu Xi Jinpingu vyks kaip numatyta, kaip patvirtinta penktadienį Briuselyje įvykusiame visų ES šalių aukščiausiųjų atstovų susitikime.

Gilėjanti Ukrainos krizė laikoma išbandymu Rusijos ir Kinijos santykių tvirtumui. Pekinas ne kartą atmetė JAV pranešimus apie savo dalyvavimą Ukrainos krizėje kaip dezinformaciją.

Tuo tarpu Baltieji rūmai penktadienį vakare pranešė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas savo kolegai iš Kinijos Xi Jinpingui išdėstė, kokios būtų bet kokios Pekino paramos Rusijai jos kare prieš kaimyninę Ukrainą „pasekmės“.

„Jis apibūdino pasekmes ir padarinius, [lauksiančius], jei Kinija teiks materialinę paramą Rusijai, kuri vykdo žiaurius išpuolius prieš Ukrainos miestus ir civilius gyventojus“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime, paskelbtame po beveik dvi valandas trukusio lyderių pokalbio telefonu.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.